Virginia Küst

12 dec 20131 min.

TIPS INFÖR JULBUFFÉN

Uppdaterad: 18 jan 2020

Nu vankas det Julbufféer och det är stor risk för kontaminering. Gäster plockar lite här och där och lägger tillbaka bestick i fel byttor även om det står glutenfritt på skyltarna. Är man inte själv intolerant/allergisk eller har någon i familjen som är det, tänker man oftast inte på vad man kan ställa till.

Jag brukar därför be serveringspersonalen fråga kökspersonalen om de kan fixa en tallrik till mig direkt i köket istället. Ser de frågande ut, förklarar jag lugnt varför.....att det är risk för att det hamnar gluten i maten när folk plockar med bestick utan att tänka på vilken bytta det tillhör. Om brödet ligger i början av bordet, är det även risk för att det hamnar brödsmulor i maten. Ja, jag har sett hur små brödbitar råkar falla ner från tallriken eller när besticken nuddar brödet som ligger på tallriken.

Nu för tiden verkar jag inte tåla mjölkprotein heller, så det krävs lite extra tankeverksamhet av både mig och kökspersonalen. När jag fått maten, dubbelkollar jag allt och kan därefter också sätta mig och njuta av maten i lugn och ro. Ja, jag erkänner...ibland trippelkollar jag också, men det är ju faktiskt jag som blir dålig om det går fel! Jag känner ingen som vill äta något man blir sjuk av....så varför skulle jag vara unik i det sammanhanget?

Önskar dig en smaklig måltid! :)

0