Virginia Küst
28 sep 20233 min.
GF, NGF, LF, MF, NF, ÄF
Äppelsmör är nästan som äppelmos men tjockare. Som en len äppelsylt med karamelliserad smak, mörkare färg och dessutom helt otroligt god. Den passar nästan till allt! Till glassen, gröten, kexet med ost, kötträtten, pannkakorna eller bakverket.
Oftast vill jag bara ha en liten batch äppelsmör och då är det här receptet på 5 medelstora äpplen istället för minst 1 kilo, perfekt.
Receptet är gjort utan raffinerat socker och är självklart även fritt från gluten, mjölk, nötter, mandel och ägg.
Ta mig direkt till:
Recept på liten portion äppelsmör
Servering och förvaring
Om du inte vill använda muscovadosocker kan du välja annat sötningsmedel som exvis honung, lönnsirap eller vitt socker. Du kan även ha i mer eller mindre av kanel, kryddnejlika och citron. När det gäller äpplen, så kan du egentligen välja vilken sort du vill. Det är helt enkelt en smaksak. Apropå smaksak, så kan du använda andra kryddor som t.ex. ingefära, vanilj, kardemumma, muskot eller lite whiskey.
RECEPT
Hur du kokar en liten portion gudomligt gott äppelsmör på 1-2 timmar
Ingredienser:
5 äpplen (ca 500 gram i tärningar)
0,5 dl vatten
1 dl ljus muscovadosocker
1 msk saft från en citron
1,5 tsk kanel
1/4 tsk malen kryddnejlika
1 krm salt
Förbered:
Skala äpplena och skär i tärningar (skär bort kärnhuset också). Om du inte vill skala dem behöver du köra äppelsmöret i en mixer för att få den helt slät.
Att göra:
Skala äpplena och skär i klyftor eller tärningar.
Lägg äppelbitarna i en liten kastrull.
Häll ner vattnet och låt småputtra tills det blir mos.
Häll nu i de övriga ingredienserna och rör runt. Provsmaka ifall du vill ha i mer socker eller kryddor.
Låt det nu småputtra i ca 1-2 timmar tills det tjocknar och får en mörkare färg. Kom ihåg att röra runt då och då så det inte bränner fast i botten på kastrullen. Mängden mos kommer att reducera till ca hälften.
Ta kastrullen från värmen och låt äppelsmöret svalna i minst 15 minuter.
Om du sen märker att du vill få en tjockare konsistens, kan du ställa tillbaka kastrullen på spisen och småputtra till du får den konsistensen du vill ha.
Servera/förvara
Du kan äta den varm eller kall. Servera det till gröten, till din overnight oat, glass, ost, på kex, på din macka eller ha den i bakverk eller till kötträtten. Finns så många alternativ!
Förvara i glasburk med lock på i kylen uppåt en vecka eller i plastpåsar i frysen. Om du väljer frysen, tar du ut påsen och låter den tina i kylskåpet när du vill ta fram den. Rör om lite innan servering.
Tips
Skulle det bli för tjockt när det svalnat, så kan du värma upp det igen med lite vatten och röra om.
Följ mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar Om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept får du gärna tagga mig eller skriva #kustenarklar