Virginia Küst

23 jan 20212 min.

LJUVLIGT MUSTIG KÖTTFÄRSGRYTA MED SÖTPOTATIS

Uppdaterad: 8 apr 2021

GF, NGF, LF, MF, NF, ÄF

Nu ska jag dela med mig av ett recept på en enkel men härligt mustig gryta! Du lägger helt enkelt bara i alla ingredienser, rör om och låter det puttra tills det är klart.

Ta mig direkt till:

Recept

Ingredienser

Visst lagar jag maträtter också

Jag har fått förfrågningar på Instagram och Facebook om jag kan dela med mig av recept på fler maträtter också och jag ska göra några försök.

När jag tillagar mat improviserar jag från gång till gång precis som min mamma. Ibland blir det jättegott men ibland blir det mindre gott. Så när jag väl kommer på en maträtt jag verkligen gillar och vill veta att det blir gott varje gång behöver jag skriva ner det till ett recept. Det är inte helt enkelt kan jag säga, för jag tycker att samma maträtt smakar olika från gång till gång trots recept. Det beror mycket på hur råvarorna smakar och min dagsform. Så det slutar med att jag följer mitt egna recept men bara som en grund och improviserar sen lite på det. Jag har försökt skriva ner receptet så att även du kan improvisera dig fram. Det blir klart bäst då! Jag lovar.

Lättlagad och mustig gryta på bara 60 minuter

Den här grytan är så enkel att göra och jag gillar verkligen när maten tillagar sig själv under tiden man väntar på att den blir färdig. Det tar bara ca 10 min att förbereda alla ingredienser och sen låter du allt koka tills det blir klart. Du ska bara röra om någon enstaka gång, provsmaka mot slutet och eventuellt tillsätta mer av kryddorna (*) men inget mer.

RECEPT

Total tid ca 60 min (kortare tid om du tärnar sötpotatisen mindre)

Ca 4 portioner

Ingredienser

400 gram sötpotatis (en stor sötpotatis!) Tärna i ca 3 cm tjocklek.

Halv röd paprika

10 cm purjolök

200 gram nötfärs

1,5 pkt krossade tomater (utan kryddor). 1 paket är ungefär 390 gram.

10 gröna oliver (jag använder Fontana Frixos finest eller en annan smakrik sort)

4-5 kryddpepparkorn

1-2 lagerblad

1 tsk rökt paprikapulver*

0,5 tsk rökt salt eller 1 tsk rökt flingsalt*

1/4 tsk chili chipotle*

Vatten

Förbered

  1. Skala och tärna sötpotatisen i ca 3 cm tjocklek.

  2. Skär ner paprikan i bitar.

  3. Skiva purjolöken (dela purjolöken på längden först, så bitarna inte blir så stora).

Tillaga

  1. Lägg och häll i alla ingredienser i en kastrull med lock.

  2. Rör om så att allt blandas.

  3. Häll till sist i vatten, bara precis så att det nästan täcker alla ingredienser och rör om igen.

  4. Koka under lock i ca 50 minuter tills potatisen är mjuk (kortare tid om du tärnar dem mindre).

  5. Smaka av strax innan potatisen är helt klara och smaksätt eventuellt med mer kryddor (*). Om du gör det strax före potatisen blir klara hinner dem dra åt sig lite av kryddorna.

Servera

Ät som den är eller med bröd till.

OBS! Grytan blir inte lika god dagen efter, så ät den gärna samma dag.

0