Sök
  • Virginia Küst

HALLONGROTTOR


GF, ÄF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Hallongrottor på silverfat

”Det här är de godaste hallongrottorna jag ätit”, sa kakmonstret i familjen…och han tål gluten!"

Jag har fått feedback på andra mjölmixer

  • Semper finmix fungerar bra.

  • Lailas gula mix fungerar, men blir inte lika höga och lite knastriga (mixen är naturligt glutenfri och mjölkfri). Notera Vill du använda en laktosfri- eller mjölkfri mjölmix pga intolerans mot laktos eller mjölk, behöver du även byta ut smöret. Ekströms kallrörda marsanpulver är laktosfritt och det kokbara marsanpulvret är både laktos- och mjölkproteinfritt. Notera dock att det kan finnas mer än spår av dessa ämnen i pulvret, då de produceras i samma lokal

  • Lailas blå fungerar inte! De sjunker ihop och blir knäckiga (mixen är gluten- och mjölkfri).

  • Istället för Pofiber kan man ta 1 msk fiberhusk

Fria från

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Ägg

Nötter

Mix: Finax mjölmix (med mjölk)

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.

Grädda i 175°C i ca 8-12 minuter

Det blir ca 70 små kakor av den här satsen.

Vill du bara ha ca 35 små kakor, tar du hälften av alla ingredienser nedan.


RECEPT

Ingredienser

250 g rumsvarmt smör

1,5 dl socker

5,5 - 6 dl Finax mjölmix (den röda)

1,5 tsk bakpulver

3,5 msk pofiber

1 dl marsanpulver

Fyllning

Hallonmarmelad eller fast hallonsylt

Små pappersformar ämnade för hallongrottor

Förbered degen

  1. Häll bakpulver, pofiber och marsanpulver och i en bunke och blanda väl.

  2. Lägg rumsvarmt smör och socker i en annan större bunke och rör poröst.

  3. Tillsätt sedan de torra ingredienserna ovan, till den större bunken och blanda väl.

  4. Därefter häller du i 4 dl mjölmix och arbetar samman till en deg (degen blir lättare att hantera om du sparar ca 2 dl av mjölmixen). När du knådat degen smidig, tillsätter du resterande mjölmix lite åt gången och knådar smidigt mellan varven. Testa degens konsistens genom att forma en liten boll (ca 2,5 cm i diameter) i din hand och tryck en liten grop med din minsta fingertopp för att se att det inte bildas några sprickor. Om det bildas sprickor är degen för torr. Tillsätt isåfall ca 1-2 tsk (1 tsk åt gången) rumsvarmt smör och knåda degen smidig igen. Om degen istället har blivit för smetig av för lång tids knådning eller pga att det är för varmt i köket, kan man lägga den i kylen i ca 30 minuter innan test. Täck isåfall över bunken med tillhörande lock eller plastfolie.

  5. Lägg degen i en bunke med tillhörande lock eller plastfolie.

  6. Låt den vila i kylen i ca 30 minuter.

Provbaka

Sätt ugnen på 175 grader

  1. Gör en liten rund boll (ca 2,5 cm i diameter) och lägg den i en liten pappersform som är ämnad för hallongrotta.

  2. Gör en liten fördjupning i bollen med kryddmåttets undersida, som mjölats med lite finmix.

  3. Lägg i en liten klick hallonmarmelad eller fast hallonsylt med hjälp av en tesked.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. Låt svalna innan du provsmakar.

Tips

Om kakan blir för smulig och knastrig, kan du ha haft den i ugnen för länge eller så har mängden av mjölmix varit för liten. Provbaka igen i färre minuter och se om den fortfarande blir smulig och knastrig. Isåfall kan du ta i lite mer mjölmix. 1-2 msk bör räcka.

Baka

När du är nöjd med provkakan, gör du som ovan igen. Formarna kan ligga ganska tätt intill varandra på bakplåtarna. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. Låt svalna.

Servera/Förvara

Kakorna kan ligga framme på kakfatet lika länge som de som är gjorda på vanligt mjöl.

De klarar sig i kakburk med lock i ca 1-2 dagar om du inte har tillgång till frys.

#recept

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.