Search

KÄRLEKSMUMS

Updated: Jan 18


GF, LF/MF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Den här kakan är saftig och klarar sig lika länge på kakfatet som de som är bakade på vanligt mjöl.

Jag använder Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

Fri från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Laktos

Mjölkprotein

Nötter

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.

175 °C i ca 15 min i ugn

Det blir ca 24 rutor i en långpanna som är ca 20x30 cm.

Dubbla alla ingredienser nedan om du vill få fler rutor.

Häll upp smeten i en större långpanna och grädda i ca 15 min.

Ingredienser

150 g osaltat smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1,5 dl Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

3 msk kakao (gärna Valrhonas kakao)

3/4 dl pofiber

3 ägg (normalstora)

Glasyr 1 (även laktosfri)

3/4 dl grädde (alternativt laktosfri grädde)

60 g ljus choklad (alternativt laktosfri choklad)

15 g mörk choklad (alternativt laktosfri choklad)

OBS! Läs innehållsförteckningen på chokladförpackningen!

Glasyr 2 Fri från mjölkprotein

Jag har inte provat fram någon glasyr än, men du kan i princip ta vilket recept du vill. Har du redan en favorit, kan du göra den (baserat på florsocker, kakao, vätska och smör).

Tänk bara på att byta ut smör till mjölkfritt smör och mjölk till ris- eller soyamjölk alternativt till vatten.

Garnering

0,5 dl kokos

OBS! Läs på kokospåsens innehållsförteckning!

Till formen

Bakplåtspapper eller smör (alternativt laktos-eller mjölkfritt smör)

Pofiber eller glutenfritt ströbröd

OBS! Läs innehållsförteckningen på ströbröds-förpackningen!

Gör i ordning formen

Täck långpannan med bakplåtspapper eller smörj och bröa formen

Laga till glasyr 1, så att den hinner svalna under tiden du gör kakan.

  1. Finhacka chokladen

  2. Häll vispgrädden i en kastrull och värm tills den nästan kokar.

  3. Blanda i den hackade chokladen och rör om tills den har smält.

  4. Låt svalna under tiden du gör kakan.

Blanda till smeten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

  3. Häll alla torra ingredienser i en bunke. Sila kakaon så det inte bildas klumpar. Blanda väl.

  4. Häll i äggen i kastrullen med det avsalnade smöret och rör om tills det blir väl blandat.

  5. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.

  6. Häll smeten i långpanna (ca 20x30 cm) och jämna till med slickepotten.

Baka

Grädda i mitten av ugnen. Känn efter med en sticka att den är torr inuti.

När du tar ut kakan ur ugnen

Ta ut kakan och lägg på en sval yta (gärna bakbord).

Täck med handduk och låt kakan svalna något innan du brer på glasyren.

OBS!

Har du smörat och bröat formen, kan kakan ligga kvar i långpannan.

Har du använt bakplåtspapper, bör den inte ligga på papperet mer än nödvändigt eftersom det suger upp mycket av fukten från kakan.

Laga till glasyr 2

Här kan du göra ditt favoritrecept. Se information ovan.

Garnera

Bred på glasyren på den varma kakan och strö över kokos.

Servera/Förvara

Skär kakan i bitar när den svalnat helt och servera.

Om du inte har tillgång till frys, klarar den sig flera dagar i kyl i plastburk med lock på.

Om du vill frysa in de direkt, häller du extra kokos över och lägger smörpapper mellan varje lager, så att de inte fastnar i varandra.

#recept #glutenfritt #mjölkfritt

Välkommen till min glutenfria blogg!

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

"Jag är en glutendetektiv på ständig spaning"

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta, och då upptäckte även jag att jag behövde utesluta gluten.

 

Det var en helt ny bakvärld som öppnade sig och blev bättre med lite engagemang och kunnighet.

Det övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.