- Virginia Küst
KÄRLEKSMUMS
Uppdaterad: 18 jan 2020
GF, LF/MF, NF
Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

Den här kakan är saftig och klarar sig lika länge på kakfatet som de som är bakade på vanligt mjöl.
Jag använder Lailas blå (gluten- och mjölkfri)
Fri från:
Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)
Laktos
Mjölkprotein
Nötter
Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.
175 °C i ca 15 min i ugn
Det blir ca 24 rutor i en långpanna som är ca 20x30 cm.
Dubbla alla ingredienser nedan om du vill få fler rutor.
Häll upp smeten i en större långpanna och grädda i ca 15 min.
Ingredienser
150 g osaltat smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl Lailas blå (gluten- och mjölkfri)
3 msk kakao (gärna Valrhonas kakao)
3/4 dl pofiber
3 ägg (normalstora)
Glasyr 1 (även laktosfri)
3/4 dl grädde (alternativt laktosfri grädde)
60 g ljus choklad (alternativt laktosfri choklad)
15 g mörk choklad (alternativt laktosfri choklad)
OBS! Läs innehållsförteckningen på chokladförpackningen!
Glasyr 2 Fri från mjölkprotein
Jag har inte provat fram någon glasyr än, men du kan i princip ta vilket recept du vill. Har du redan en favorit, kan du göra den (baserat på florsocker, kakao, vätska och smör).
Tänk bara på att byta ut smör till mjölkfritt smör och mjölk till ris- eller soyamjölk alternativt till vatten.
Garnering
0,5 dl kokos
OBS! Läs på kokospåsens innehållsförteckning!
Till formen
Bakplåtspapper eller smör (alternativt laktos-eller mjölkfritt smör)
Pofiber eller glutenfritt ströbröd
OBS! Läs innehållsförteckningen på ströbröds-förpackningen!
Gör i ordning formen
Täck långpannan med bakplåtspapper eller smörj och bröa formen
Laga till glasyr 1, så att den hinner svalna under tiden du gör kakan.
Finhacka chokladen
Häll vispgrädden i en kastrull och värm tills den nästan kokar.
Blanda i den hackade chokladen och rör om tills den har smält.
Låt svalna under tiden du gör kakan.
Blanda till smeten
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Häll alla torra ingredienser i en bunke. Sila kakaon så det inte bildas klumpar. Blanda väl.
Häll i äggen i kastrullen med det avsalnade smöret och rör om tills det blir väl blandat.
Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.
Häll smeten i långpanna (ca 20x30 cm) och jämna till med slickepotten.
Baka
Grädda i mitten av ugnen. Känn efter med en sticka att den är torr inuti.
När du tar ut kakan ur ugnen
Ta ut kakan och lägg på en sval yta (gärna bakbord).
Täck med handduk och låt kakan svalna något innan du brer på glasyren.
OBS!
Har du smörat och bröat formen, kan kakan ligga kvar i långpannan.
Har du använt bakplåtspapper, bör den inte ligga på papperet mer än nödvändigt eftersom det suger upp mycket av fukten från kakan.
Laga till glasyr 2
Här kan du göra ditt favoritrecept. Se information ovan.
Garnera
Bred på glasyren på den varma kakan och strö över kokos.
Servera/Förvara
Skär kakan i bitar när den svalnat helt och servera.
Om du inte har tillgång till frys, klarar den sig flera dagar i kyl i plastburk med lock på.
Om du vill frysa in de direkt, häller du extra kokos över och lägger smörpapper mellan varje lager, så att de inte fastnar i varandra.