top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

HAR NI NÅGOT GLUTENFRITT?


Hej!

Hoppas du har fått en skön helg!

Själv har jag varit ute på landet och inte haft tillgång till Wi-Fi, men nu är jag hemma igen och kan skriva om en kul grej som jag velat skriva om redan i fredags :)

Det handlar om en tjej som heter Kajsa. Hon hade samlat in diverse svar hon fått på frågan "Har ni något glutenfritt?" och gjort skyltar av alla kommentarerna för att sedan dela dessa på Instagram! En riktigt rolig idé som hon har fått mycket respons på genom att få fler roliga kommentarer från andra.

Kajsa som är 21 år och studerar till Sjuksyster fick diagnosen 2011. När jag frågade kort om hur hon kom på idén, skrev hon att det mest var en kul grej enligt henne och ett ställe att få uttrycka sin frustration över, om hur lite professionella kockar och många fler vet om mat.

Om du har Instagram kan du söka upp hennes tråd som heter Vadargluten eller Klicka här

För dig som inte har Instagram har jag lagt upp en sida med några av hennes skyltar Klicka här

Jag kan tyvärr inte lägga upp fler än en bild i blogginlägget p.g.a tekniska skäl, men den funktionen kommer förhoppningsvis snart.

Dela gärna vidare!! Detta kanske äntligen kan få upp ögonen på många!

Även om jag fick mig många goa skratt, är det faktiskt skrämmande på samma gång.... De som svarat har totalt noll koll på vad gluten är eller vad det innebär att få i sig det när man har glutenintolerans/celiaki.

Har du fått något roligt svar? Skriv gärna till Kajsa direkt i tråden på Instagram, så kanske hon gör en skylt för just den kommentaren :) Har du inte Instagram får du mer än gärna skriva in kommentaren här.

Ha en fortsatt skön söndag och trevlig läsning! ;)

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page