Search

FÖRSKRÄCKLIGT GODA HÄXFINGRAR!

Updated: Jan 18


GF, LF, MF*, ÄF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Dessa är otroligt lätta och roliga att göra!

Sandra Carrwik har provbakat mitt recept med sina barn på 12 och 9 år. Så här skriver hon:

Bra deg både att göra och jobba med. Barnen gjorde det mesta, jag fick jobba ihop den det allra sista. Sen var det en lååååång kvart att vänta på att få baka ut dem.

Barnen la en servett över fatet och det blev en härlig reaktion när de lyfte på den när vi bjöd mina föräldrar på fika! Smakade gott gjorde de oxå, tyckte alla! Fin brytning med kanelsmaken. Det blir definitivt bakat en gång till, till Halloween!

Denna gången kan de välja på fler smaker, för nu har jag provat fram kakorna även med choklad- och vaniljsmak ;)

Jag använder Miw Wells ljusa basmjöl (gluten- och laktosfri)*

Fri från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Laktos

Mjölk* (kan finnas spår av mjölkprotein i MixWells ljusa basmix som är laktosfri)

Ägg

Nötter

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat!

Grädda i 175°C i ca 15 min

Det blir ca 12 fingrar av en sats

Ingredienser

50 g margarin (alternativt mjölkfritt margarin)

1 dl MixWells ljusa basmix (gluten- och laktosfri)

1 dl potatismjöl

1 msk bovetemjöl

2 msk socker

Någon av smaksättningarna nedan:

0,5 msk kanel

0,5 msk kanel + 0,5 msk kakao

0,5 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

Garnering

Kakao

Vaniljsocker

Kokosflarn, mandel eller pumpakärnor

Karamellfärg

Tillbehör

Penslar

Bordskniv

Underlägg av silikon eller bakplåtspapper men funkar även med andra underlag

Bakplåtspapper på plåt

Blanda till degen

  1. Häll upp alla torra ingredienser i en bunke och blanda allt väl med exempelvis handvisp

  2. Väg gärna margarinet och skär upp i kuber

  3. Lägg margarinet i bunken med de torra ingredienserna

  4. Nyp ihop det kalla margarinet med de torra ingredienserna tills det blir en grynig massa och knåda sedan snabbt ihop till en deg.

  5. Låt stå i rumstemperatur i ca 15 min innan du börjar forma kakorna

Förbered

  1. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Ta fram naglar och en bordkniv samt ett underlag att jobba på

Baka

Gör först ett finger som du kan provbaka innan du bakar alla fingrarna.

  1. Ta en liten bit av degen och rulla ut till en längd smal som ett lillfinger eftersom kakorna jäser lite i ugnen

  2. Rulla fram knogar genom att hålla två fingrar över fingret och rulla samtidigt som du trycker lätt.

  3. Stoppa i nageln (kokosflarn, mandeln eller pumpakärnan) i nagelbandet

  4. Pressa ner nagelbandet lite så att nageln vilar på fingertoppen

  5. Gör skåror i knogarna med bordskniven

  6. Rulla eventuellt små vårtor av degen och tryck fast.

  7. Grädda i 175°C varm ugn i mitten av ugnen i ca 15 minuter

  8. Ta ut plåten och stjälp upp bakplåtspapperet med fingrarna försiktigt på plan yta

  9. Låt de svalna helt innan du börjar måla dem

Bildtips på hur man kan baka ut fingrarna


Degen är rolig och lätt att baka med


Dekorera

  1. Sandras son kom på idén med att rulla små vårtor av degen och sätta fast på fingrarna.

  2. Om du bara gör en sorts deg, kan du måla vårtorna med karamellfärg efter att du bakat fingrarna. Han målade sina gröna ;)

  3. Måla blod med karamellfärg och smuts med kakao på de ljusa fingrar eller damm med vaniljsocker på de mörka fingrarna

  4. Om du vill ha levrat blod på fingrarna, kan du först måla med karamellfärg och sen pensla på rätt tjockt med kakao

  5. Vill du använda geléfärg eller hallonsylt, tar du det precis innan servering så kakorna inte blir mjuka


Förvara

De håller sig i kakburk av plåt i ett par dagar. Har inte provat att frysa de än för de går åt i ett nafs, men det borde fungera utmärkt.

#recept #glutenfritt #mjölkfritt

Välkommen till min glutenfria blogg!

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Mitt namn är Virginia Küst och jag flyttade från Göteborg till Stockholm i mars 2018.

"Jag är en glutendetektiv på ständig spaning"

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta, och då upptäckte även jag att jag behövde utesluta gluten.

 

Det var en helt ny bakvärld som öppnade sig och blev bättre med lite engagemang och kunnighet.

 

Det övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation och idag jobbar jag i Celiakiföreningen i Stockholms län och med Mat för livet-mässan som är Sveriges största glutenfria mässa. 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.