Sök
 • Virginia Küst

MAT FÖR LIVET 2014

Uppdaterad: 3 feb 2020


Förra helgen åkte jag upp till Stockholm för att gå på matmässan Mat för Livet, som arrangerats av Celiakiföreningen i Stockholms län.

Det var bättre arrangerat än för två år sedan...jag tror i alla fall det var för två år sedan då det kom så mycket snö att man fick skotta hustaken? Denna gången var där uppåt ca 60 utställare och stånden stod samlade på ett mer överskådligt sätt. Innan jag kom in i lokalen, blev jag lite rädd för jag såg inget glutenfritt kafé! ...men de hade flyttat det, så det stod under samma tak som själva mässan :)


Mat för livet 2014

Det var roligt att gå runt och titta på utbudet och prata med utställarna, bekanta, vänner och FB-vänner man bara kommunicerat med via nätet. Barnen var naturligtvis saliga och uppspelta på samma gång....och vuxna var lika snabba de på att ta för sig ;) Folk bar på stora bärkassar fullproppade med varor. Det kändes ibland som ett lätt kaos bland de trånga gångarna.

Hade man bara celiaki/glutenintolerans kunde man provsmaka allt och var man laktosintolerant också, fanns det fortfarande massor att välja på.

När man kom till mjölkfritt blev det dessvärre inte lika lätt att hitta smakprover. Ja, det var ju bättre än tidigare år precis som för de som bara klarade naturligt glutenfritt...men efter att ha gått en runda och fått till svar att jag skulle komma tillbaka för att fråga någon som hade bättre koll eller för att de skulle baka nya smakprover utan mjölk en timme längre fram.....och att bakverk inte gick att få goda och luftiga utan laktosfritt smör (det kan jag verkligen inte hålla med om) ....eller att något var så gott att det var beroendeframkallande när det bara smakade gammalt mjöl i min mun....ja, var ska jag sluta?

Efter lite pasta och alla torra brödbitar utan mjölkfritt smör och några koppar kaffe att skölja ner de med, kan du kanske förstå att jag kände mig nästan lika salig som barnen som skuttade omkring när jag kom fram till Frias monter. Där hade de lagt upp två olika snittar. En med skinka och syrlig lingonsylt som var en främmande men kittlande smak för smaklökarna...dock inget jag tror att jag kommer att äta igen, men det är roligt att prova på nya smaker.....och en annan med en mjölkfri röra bestående av Creamy Risella, smaksatt med lite pepparrot och dekorerad med lax. Mums! Jag fick även smakat på kanelsnurror bakade på deras smördeg. Istället för kanel, socker och smör hade de använt äppelmos och pudrat på kanel innan de snurrat ihop degen. De hade precis kommit ur ugnen och var väldigt varma...men så goda!


Jo just det! Jag fastnade faktiskt för ett bröd som fanns i BFree's monter för det var saftigt och smakade likt lingongrova fast utan lingon. Den heter Brown seeded sandwich loaf och kommer att lanseras snart men jag fick inte veta exakt när.

....men kakan som vann mina smaklökar helt, var Chocolate Chip Cookie som Maya Dilek utvecklat receptet till! Det var en småkaka som inte var för söt och smakade både choklad, nötter och mandel. Det fanns varken nötter eller mandel i, men man hade kunnat lura mig där! ;) Jag fick några kakor med mig inlindade i en servett som färdkost för att jag tyckte så mycket om de och jag kände mig för ett ögonblick som min farmor när jag stoppade ner de i min handväska....ja, det var så man gjorde förr. Receptet ser du längre ner.


FOTO Ann-Lott Dilek

Maya Dilek arbetade på mässan för Kung Markatta där de presenterade Plamil choklad och Jyttemjöl. Hon är utbildad Gastronom från Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad.

Maya brinner för mat och måltider och hennes största intresse ligger i den vegetariska kosten med fokus på hälsa och miljö. Hon vill gärna se mat och måltider på ett kreativt sätt och älskar att baka/laga mat och experimentera med nya råvaror. Maya skriver en del recept till tidningen Kurera (även kurera.se) där fokus ligger mycket på hälsa och mat för alla, så det blir en del både glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt.

Det är verkligen detta jag drömmer om att få fortsätta arbeta med i framtiden, sa hon.

Här kan du läsa mer om henne på kurera.se Klicka här

....och nu kommer hennes recept på kakorna mina smaklökar föll för :)

Hoppas du också tycker om dem!

CHOCOLATE CHIP COOKIES

GF/NGF, LF, MF


Ca 20-25 stora cookies

Ingredienser

140 g smält kokosolja

210 g socker

140 g farinsocker (strö)

210 g Jyttemjöl Original

60 g Teffmjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Ca 1/2 tsk kanel

Ca 1/2 tsk kardemumma

1 nypa salt

3 ägg

300 g hackad mjölkfri choklad

Baka

Blanda alla ingredienser i en bunke.

Låt svalna.

Forma degen till en rulle med hjälp av plastfolie eller bakplåtspapper.

Låt vila i kyl i ca 20 min.

Skär i ca 1 cm tjocka skivor eller forma till bollar som du plattar till.

Grädda på plåt i 175°C varm ugn i ca 10-15 min.

Stjälp upp de försiktigt eftersom de är mjuka när de kommer ur ugnen.

De blir hårda när de svalnat.

Lycka till! :)

Celiakiföreningen Stockholm har arrangerat dessa mässor i många år och detta året tog faktiskt Celiakiföreningen Malmö efter. Vi får väl hoppas på att Celiakiföreningen i Göteborg hakar på också ;) Kanske nästa år? Här kan du läsa mer om Stockholmsmässan Klicka här

Jag önskar dig en fin Lucia! :)

#celiaki #recept #matresor #event

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle