top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

MAT FÖR LIVET 2014

Uppdaterat: 3 feb. 2020


Förra helgen åkte jag upp till Stockholm för att gå på matmässan Mat för Livet, som arrangerats av Celiakiföreningen i Stockholms län.

Det var bättre arrangerat än för två år sedan...jag tror i alla fall det var för två år sedan då det kom så mycket snö att man fick skotta hustaken? Denna gången var där uppåt ca 60 utställare och stånden stod samlade på ett mer överskådligt sätt. Innan jag kom in i lokalen, blev jag lite rädd för jag såg inget glutenfritt kafé! ...men de hade flyttat det, så det stod under samma tak som själva mässan :)


Mat för livet 2014

Det var roligt att gå runt och titta på utbudet och prata med utställarna, bekanta, vänner och FB-vänner man bara kommunicerat med via nätet. Barnen var naturligtvis saliga och uppspelta på samma gång....och vuxna var lika snabba de på att ta för sig ;) Folk bar på stora bärkassar fullproppade med varor. Det kändes ibland som ett lätt kaos bland de trånga gångarna.

Hade man bara celiaki/glutenintolerans kunde man provsmaka allt och var man laktosintolerant också, fanns det fortfarande massor att välja på.

När man kom till mjölkfritt blev det dessvärre inte lika lätt att hitta smakprover. Ja, det var ju bättre än tidigare år precis som för de som bara klarade naturligt glutenfritt...men efter att ha gått en runda och fått till svar att jag skulle komma tillbaka för att fråga någon som hade bättre koll eller för att de skulle baka nya smakprover utan mjölk en timme längre fram.....och att bakverk inte gick att få goda och luftiga utan laktosfritt smör (det kan jag verkligen inte hålla med om) ....eller att något var så gott att det var beroendeframkallande när det bara smakade gammalt mjöl i min mun....ja, var ska jag sluta?

Efter lite pasta och alla torra brödbitar utan mjölkfritt smör och några koppar kaffe att skölja ner de med, kan du kanske förstå att jag kände mig nästan lika salig som barnen som skuttade omkring när jag kom fram till Frias monter. Där hade de lagt upp två olika snittar. En med skinka och syrlig lingonsylt som var en främmande men kittlande smak för smaklökarna...dock inget jag tror att jag kommer att äta igen, men det är roligt att prova på nya smaker.....och en annan med en mjölkfri röra bestående av Creamy Risella, smaksatt med lite pepparrot och dekorerad med lax. Mums! Jag fick även smakat på kanelsnurror bakade på deras smördeg. Istället för kanel, socker och smör hade de använt äppelmos och pudrat på kanel innan de snurrat ihop degen. De hade precis kommit ur ugnen och var väldigt varma...men så goda!


Jo just det! Jag fastnade faktiskt för ett bröd som fanns i BFree's monter för det var saftigt och smakade likt lingongrova fast utan lingon. Den heter Brown seeded sandwich loaf och kommer att lanseras snart men jag fick inte veta exakt när.

....men kakan som vann mina smaklökar helt, var Chocolate Chip Cookie som Maya Dilek utvecklat receptet till! Det var en småkaka som inte var för söt och smakade både choklad, nötter och mandel. Det fanns varken nötter eller mandel i, men man hade kunnat lura mig där! ;) Jag fick några kakor med mig inlindade i en servett som färdkost för att jag tyckte så mycket om de och jag kände mig för ett ögonblick som min farmor när jag stoppade ner de i min handväska....ja, det var så man gjorde förr. Receptet ser du längre ner.


FOTO Ann-Lott Dilek

Maya Dilek arbetade på mässan för Kung Markatta där de presenterade Plamil choklad och Jyttemjöl. Hon är utbildad Gastronom från Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad.

Maya brinner för mat och måltider och hennes största intresse ligger i den vegetariska kosten med fokus på hälsa och miljö. Hon vill gärna se mat och måltider på ett kreativt sätt och älskar att baka/laga mat och experimentera med nya råvaror. Maya skriver en del recept till tidningen Kurera (även kurera.se) där fokus ligger mycket på hälsa och mat för alla, så det blir en del både glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt.

Det är verkligen detta jag drömmer om att få fortsätta arbeta med i framtiden, sa hon.

Här kan du läsa mer om henne på kurera.se Klicka här

....och nu kommer hennes recept på kakorna mina smaklökar föll för :)

Hoppas du också tycker om dem!

CHOCOLATE CHIP COOKIES

GF/NGF, LF, MF


Ca 20-25 stora cookies

Ingredienser

140 g smält kokosolja

210 g socker

140 g farinsocker (strö)

210 g Jyttemjöl Original

60 g Teffmjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Ca 1/2 tsk kanel

Ca 1/2 tsk kardemumma

1 nypa salt

3 ägg

300 g hackad mjölkfri choklad

Baka

Blanda alla ingredienser i en bunke.

Låt svalna.

Forma degen till en rulle med hjälp av plastfolie eller bakplåtspapper.

Låt vila i kyl i ca 20 min.

Skär i ca 1 cm tjocka skivor eller forma till bollar som du plattar till.

Grädda på plåt i 175°C varm ugn i ca 10-15 min.

Stjälp upp de försiktigt eftersom de är mjuka när de kommer ur ugnen.

De blir hårda när de svalnat.

Lycka till! :)

Celiakiföreningen Stockholm har arrangerat dessa mässor i många år och detta året tog faktiskt Celiakiföreningen Malmö efter. Vi får väl hoppas på att Celiakiföreningen i Göteborg hakar på också ;) Kanske nästa år? Här kan du läsa mer om Stockholmsmässan Klicka här

Jag önskar dig en fin Lucia! :)

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page