Sök
 • Virginia Küst

HAR DU FÅTT I DIG GLUTEN?


Se även senare utgåva


Bild lånad av Wix

Hua, så fort tiden går! Eftersom inlägget om detta ämne för första gången publicerades december 2014, tycker jag att det är dags för en fräsch uppdatering.

Frågor som ofta dyker upp i forumen på Facebook när någon råkat få i sig gluten är:

- Vad kan jag göra för att få bort mina fruktansvärda magkramper?

- Hur kan jag påskynda läkningen?

Nedan kan du se några tips som jag samlat ihop från medlemmar i forumen och länkar till bra sidor. Jag har även skrivit lite om mina egna erfarenheter.

Notera att det inte är tips man ska använda sig av för att systematiskt kunna ”råka” få i sig lite gluten då och då!

Har du tips du vill dela med dig av? Skriv gärna och berätta i kommentarsfältet!


Vad kan jag göra för att få bort mina fruktansvärda magkramper?

- Äpple eller ostbågar kan ta bort den värsta magsmärtan när man fått i sig gluten. Ät lite i taget! En del tycker det fungerar bättre om de river äpplet.

- Samarin kan lindra

- Kolsyrat mineralvatten

- En värmekudde på magen kan också lindra. Om du inte klarar vetekudde p.g.a allergi finns det kuddar fyllda med ris eller körsbärskärnor istället. En del har sytt sina egna eller använt barn-örngott som de fyllt med grötris.

Hur kan jag påskynda läkningen?

- Håll dig till laktosfritt eller undvik helst mjölkprodukter överhuvudtaget eftersom tarmarna blivit inflammerade. Här är ett urklipp från Vårdguiden under rubriken "Tillfällig laktosintolerans":

Tillfällig laktosintolerans kan man få om tunntarmens slemhinna skadas av någon tarmsjukdom. Om slemhinnan skadas påverkar det förmågan att bilda laktas. Tarmsjukdomar kan till exempel vara obehandlad glutenintolerans, inflammationer i tarmen eller parasitinfektioner. När sjukdomen behandlats och tarmskadan är läkt tål man oftast laktos igen.

Klicka här för att komma till sidan.

- Håll dig ifrån för mycket fibrer som päron, nötter, havre, Proviva mm eftersom tarmarna redan jobbar på övertid. Apropå Proviva kan det vara bra att veta att Superfrukten inte räknas som glutenfri. Klicka här för att komma till Provivas sida gällande gluteninnehåll. - Drick mycket vätska (helst vatten) för att slippa uttorkning oavsett om du blir lös eller hård i magen. - Banan smörjer tarmarna.

- Undvik glutenfri vetestärkelse.

- Ät tarmfloretabletter och undvik socker för att hjälpa tarmarna att återfå balans. Tarmfloretabletter finns i Hälsokostaffärer och på Apotek.

Eftersom vi alla reagerar olika när vi fått i oss gluten finns det en massa varianter på vad man får för slags behov vid dessa tillfällen. När jag fått i mig gluten blir jag sugen på kolsyrat mineralvatten när magvärken sätter igång och det har lindrat för min del. När illamåendet gått över och därmed hungern är tillbaka, blir jag sugen på kokt ris som toppas med mjölkfritt smör, skivade bananer och kokt skinka. Jag vet inte varför jag blir sugen på denna märkliga kombination men så länge den fungerar är jag glad. Det tar flera veckor innan jag överhuvudtaget blir sugen på såser och grytor. Då vill jag bara äta ren mat och håller mig till det jag tillagar själv. Jag äter tarmflorebakterier och undviker helst socker också för att ge tarmarna en chans att återfå balans igen. Mjölk utesluter jag redan eftersom jag inte tål det längre.

Det är viktigt att vi hörs och syns när detta händer!

Förutom att höra av sig till restaurangen där det hänt, kan du hjälpa Svenska Celiakiförbundet så att de lättare kan påverka arbetet att ge oss ett säkrare samhälle. Klicka här för att komma till deras sida där de beskriver hur du kan göra och vilka du kan kontakta för hjälp.

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/18170343/?claim=9csyhgtcmpa">Följ min blogg med Bloglovin</a>

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14403833/?claim=b5529mk42u7">Följ min blogg med Bloglovin</a>

#celiaki #mjölkfritt #hardufåttidiggluten

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle