top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

RESAN TILL ÅRSMÖTET OCH KAKORNA I SKÖVDE

Uppdaterat: 18 jan. 2020I lördags åkte Sandra och jag tåget upp till Scandic Billingen i Skövde för att vara med på Västra Götalands celiakiförenings årsmöte och lyssna på Lindas föreläsning efter det.

Väl där träffade vi ordförande Annica Osbäck mfl. Sandra och jag hade inte varit på något av deras årsmöte tidigare, så vi tyckte det var spännande att få ett ansikte till namnen vi hört och få en bättre inblick i föreningen. Man kan ju säga att det var bra tänkt, för det roliga var att jag alltid sett en annan person framför mig när jag hört Annikas namn...så tokigt det

kan bli. Vill du läsa mer om föreningen, klickar du här celiaki.se

Direkt efter årsmötet var det lunch.

Maten var helt OK, men det var lite trixande trots att de fått en lista med matintoleranser och allergier av ordföranden Annica i förväg. De kom med tveksamma svar till en början och det skulle vara skyltat klart och tydligt vad som var gluten-, laktos- och mjölkfritt men där fanns inga skyltar vad vi kunde se.

När jag frågat färdigt, ställde jag mig i kön med Sandra. Jag tänker många gånger på det...först går jag och frågar för att slippa stå i kö mer än nödvändigt och när det väl är färdigvelat går jag lydigt och ställer mig i en ofta mycket längre kö än om jag inte hade behövt fråga... Jag antar att det är samma för er? När vi stod där, kom personalen ut med en tallrik med mat på och sa att jag kunde gå och sätta mig direkt. Det var ju trevligt, men nu fick Sandra vänta i sin tur vilket tog sin lilla tid.

När jag plockade sallad, sa en av personalen lite förskräckt "desserten!". De hade inte tänkt på den. Så hon började räkna upp vad jag inte kunde äta och snurrade till det lite lätt för mig, men sen frågade jag om kladdkakan hon nämnde var Frias kladdkaka. Det skulle det vara och då sa jag att jag kan äta den för att den är både gluten- och mjölkproteinfri. Hon ursäktade sitt snurr pga åldern...?

När jag var klar med maten, var det dags för kladdkakan som de ställt på matbordet där jag satt. Jag var lite misstänksam eftersom den såg kladdigare ut än vanligt och tänkte att jag frågar en gång till för säkerhets skull. När jag frågade om kladdkakan verkligen var från Fria, svarade samma person "ja, du kan få hänga med in till köket och kolla själv". Jag sa att det inte behövdes, utan blev bara osäker eftersom den såg mer kladdig ut än den brukar. Då vände hon sig om, gick mot köket och sa "Herregud!"

Med tanke på hur många gånger jag åkt dit på att lita på andra, frågar jag gärna en extra gång. Inget konstigt i min värld om man vill undvika att bli sjuk...det är ju inte bara 3 dagars magsjuka det handlar om. De gav mig inte någon direkt känsla av trygghet redan från början heller, så varför skulle jag lita på dem? Ville inte förstöra stämningen för andra...annars hade jag redan från första början sagt "Herregud!" ...eller något annat mer passande!

Hur som haver...nu till det roliga :)

Linda Klintefjord skulle hålla föreläsning!

Hon har en matblogg och har även skrivit en bakbok.

Båda heter Sockerdrömmen. För att komma till bloggen, klickar du här sockerdrommen.se

Hon berättade först om sina recept och tankarna bakom. Allt hon bakar är NGF (dock ej 0 ppm pga havre), nötfritt och ekologiskt. Anledningen till att det står mix i många av hennes recept är för att ge valfrihet. Mix för Linda har inte varit ett paket man köper i affären utan en mix av de mjölsorter man själv gillar. Linda älskar tex havre men ogillar ris och bovete. Det är väldigt individuellt.

När Linda har varit runt och pratat med människor har hon förstått att det inte framgår och därför har hon dels börjat skriva alla nya recept med specificerade mjölsorter och dels börjat tipsa om hur hon själv blandat sina mixer. Hon står absolut inte för några snabblösningar med tillsatser eller liknande och bakar inte på vetestärkelse.

När hon hade berättat färdigt och svarat på frågor var det dags för smakprov! Hon hade tagit med sig kolakakor, havrekakor och macarons bakade med solrosfrön och emellan låg det olika ganacher gjorde på bl.a hallon och vit mjölkfri choklad.

Min favorit var kolakakorna även om de hade smak från havret. Det är inte så jag minns kolakakor från min barndom, men de var de godaste av de fyra sorterna :)

När det var dags att gå, kom det fram en annan tjej och hälsade. Det var Margareta Elding-Pontén. Det var kul att även hon var där och dessutom hade tagit med sig sin bakbok "Glutenfritt - Gott och Enkelt". Tiden räckte tyvärr bara till att bläddra igenom den snabbt, men jag hann i alla fall se att där fanns ett recept på drömmar. För att komma till hennes sida, klickar du här eldingponten

Jag har ännu inte hittat ett recept på glutenfria och mjölkfria drömmar som lockar mina smaklökar, men kanske hennes eller Lindas recept kan tillfredsställa dem? Jag tror nog att Sandra och jag får sätta igång och baka lite drömmar snart ;)

På vägen hem åkte vi Blå tåget. Då pratade vi om andra drömmar och passade på att titta in i restaurangvagnen som hade fint uppdukade bord.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page