Sök
 • Virginia Küst

RESAN TILL ÅRSMÖTET OCH KAKORNA I SKÖVDE

Uppdaterad: 18 jan 2020I lördags åkte Sandra och jag tåget upp till Scandic Billingen i Skövde för att vara med på Västra Götalands celiakiförenings årsmöte och lyssna på Lindas föreläsning efter det.

Väl där träffade vi ordförande Annica Osbäck mfl. Sandra och jag hade inte varit på något av deras årsmöte tidigare, så vi tyckte det var spännande att få ett ansikte till namnen vi hört och få en bättre inblick i föreningen. Man kan ju säga att det var bra tänkt, för det roliga var att jag alltid sett en annan person framför mig när jag hört Annikas namn...så tokigt det

kan bli. Vill du läsa mer om föreningen, klickar du här celiaki.se

Direkt efter årsmötet var det lunch.

Maten var helt OK, men det var lite trixande trots att de fått en lista med matintoleranser och allergier av ordföranden Annica i förväg. De kom med tveksamma svar till en början och det skulle vara skyltat klart och tydligt vad som var gluten-, laktos- och mjölkfritt men där fanns inga skyltar vad vi kunde se.

När jag frågat färdigt, ställde jag mig i kön med Sandra. Jag tänker många gånger på det...först går jag och frågar för att slippa stå i kö mer än nödvändigt och när det väl är färdigvelat går jag lydigt och ställer mig i en ofta mycket längre kö än om jag inte hade behövt fråga... Jag antar att det är samma för er? När vi stod där, kom personalen ut med en tallrik med mat på och sa att jag kunde gå och sätta mig direkt. Det var ju trevligt, men nu fick Sandra vänta i sin tur vilket tog sin lilla tid.

När jag plockade sallad, sa en av personalen lite förskräckt "desserten!". De hade inte tänkt på den. Så hon började räkna upp vad jag inte kunde äta och snurrade till det lite lätt för mig, men sen frågade jag om kladdkakan hon nämnde var Frias kladdkaka. Det skulle det vara och då sa jag att jag kan äta den för att den är både gluten- och mjölkproteinfri. Hon ursäktade sitt snurr pga åldern...?

När jag var klar med maten, var det dags för kladdkakan som de ställt på matbordet där jag satt. Jag var lite misstänksam eftersom den såg kladdigare ut än vanligt och tänkte att jag frågar en gång till för säkerhets skull. När jag frågade om kladdkakan verkligen var från Fria, svarade samma person "ja, du kan få hänga med in till köket och kolla själv". Jag sa att det inte behövdes, utan blev bara osäker eftersom den såg mer kladdig ut än den brukar. Då vände hon sig om, gick mot köket och sa "Herregud!"

Med tanke på hur många gånger jag åkt dit på att lita på andra, frågar jag gärna en extra gång. Inget konstigt i min värld om man vill undvika att bli sjuk...det är ju inte bara 3 dagars magsjuka det handlar om. De gav mig inte någon direkt känsla av trygghet redan från början heller, så varför skulle jag lita på dem? Ville inte förstöra stämningen för andra...annars hade jag redan från första början sagt "Herregud!" ...eller något annat mer passande!

Hur som haver...nu till det roliga :)

Linda Klintefjord skulle hålla föreläsning!

Hon har en matblogg och har även skrivit en bakbok.

Båda heter Sockerdrömmen. För att komma till bloggen, klickar du här sockerdrommen.se

Hon berättade först om sina recept och tankarna bakom. Allt hon bakar är NGF (dock ej 0 ppm pga havre), nötfritt och ekologiskt. Anledningen till att det står mix i många av hennes recept är för att ge valfrihet. Mix för Linda har inte varit ett paket man köper i affären utan en mix av de mjölsorter man själv gillar. Linda älskar tex havre men ogillar ris och bovete. Det är väldigt individuellt.

När Linda har varit runt och pratat med människor har hon förstått att det inte framgår och därför har hon dels börjat skriva alla nya recept med specificerade mjölsorter och dels börjat tipsa om hur hon själv blandat sina mixer. Hon står absolut inte för några snabblösningar med tillsatser eller liknande och bakar inte på vetestärkelse.

När hon hade berättat färdigt och svarat på frågor var det dags för smakprov! Hon hade tagit med sig kolakakor, havrekakor och macarons bakade med solrosfrön och emellan låg det olika ganacher gjorde på bl.a hallon och vit mjölkfri choklad.

Min favorit var kolakakorna även om de hade smak från havret. Det är inte så jag minns kolakakor från min barndom, men de var de godaste av de fyra sorterna :)

När det var dags att gå, kom det fram en annan tjej och hälsade. Det var Margareta Elding-Pontén. Det var kul att även hon var där och dessutom hade tagit med sig sin bakbok "Glutenfritt - Gott och Enkelt". Tiden räckte tyvärr bara till att bläddra igenom den snabbt, men jag hann i alla fall se att där fanns ett recept på drömmar. För att komma till hennes sida, klickar du här eldingponten

Jag har ännu inte hittat ett recept på glutenfria och mjölkfria drömmar som lockar mina smaklökar, men kanske hennes eller Lindas recept kan tillfredsställa dem? Jag tror nog att Sandra och jag får sätta igång och baka lite drömmar snart ;)

På vägen hem åkte vi Blå tåget. Då pratade vi om andra drömmar och passade på att titta in i restaurangvagnen som hade fint uppdukade bord.

#celiaki #matresor #recept #event

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle