top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

DET GODA LIVET I MALMÖ 2015

Uppdaterat: 3 feb. 2020


Hejsan,

Förra helgen körde Sandra och jag ner till specialkostmässan Det goda livet, som Celiakiföreningen i Skåne län hade arrangerat i Malmö. Det var vårt första besök, så vi var nyfikna på mässan som vi hade hört var lyckad förra året. Det var lite svårt att hitta dit trots flaggor, men ett gående par som kom emot oss med proppfulla matkassar med Sempers logo på, visade oss riktmärket. Det hölls i Slagthuset även i år och det kom ca 1200 glada besökare för att se upp till 32 utställare.


Mässan var bättre än förväntat om man bortser från en del företag som bara producerar nyheter utan att egentligen lägga manken till. Det verkar vara många som är inne på att lansera nyheter hit och dit, men mest pga att det behöver konkurreras med konkurrenterna i kvantitet istället för kvalitet. Några av de bättre produkterna var redan slutsålda runt 12:30 då vi kom och då hade respektive företag ändå tagit med sig extra för att det tagit slut tidigare än väntat förra gången....men de kanske borde tänka "extra extra" nästa gång.

I år verkade det vara brödets tema och till min glädje var alla smakprov bredda med mjölkfritt margarin! Tummen upp för det! Jag hoppas att det även styrs upp på Allergimatmässan i Stockholm i december. Det hade även varit roligt att se fler naturligt glutenfria produkter.

Det fanns några företag som lyckades fånga våra smaklökar mer än andra.

Spoons

De har enkla färdiglagade grytor och soppor med rena smaker. Jag hade redan provat den ungerska grytan som jag hittade i affären här hemma, så jag blev inte förvånad över att även denna grytan var god. De har funderat på att använda ekologiska grönsaker men med det stiger priserna och det kanske inte kunderna är redo för än. Jag hoppas ju på att de gluten-, vegan/vegetariska/laktosfria grytorna även blir ekologiska så småningom. Ekologiska grönsaker är inte bara bättre för hälsan, utan de smakar också desto mer.

Snapphane Chark

De hade smakprover på blodkorv, leverkorv och prinskorvar som vi återvände till ett par gånger bara för att de smakade så gott. Det var åratal sen jag åt blodkorv och inte ens då var den så god. Prinskorvarna påminde mig om barndomen då vår slaktare inte hade i en massa potatismjöl och andra tillsatser.

När vi gått en runda, kom vi in till nästa lokal där det stod bakboksförfattare och ännu fler företag som erbjöd smått och gott..

Plamil

Nina Niemi frågade om vi tycker om chili. Hon tittade på oss med spänning och lite busig blick....och sa att vi skulle prova Plamils choklad som var smaksatt med chili....och jag brukar tycka om chili, men jag kan ju säga att det var nog mer chili med en touch av choklad än tvärtom. Någon smaksensation var det inte, men lite flingsalt på chokladen hade genast gjort den lite mer spännande och fått chokladen att träda fram lite mer. Då hade man både kunnat få styrkan man eftersträvar men ändå behålla chokladsmaken.


Nina Niemi

Margareta Elding-Pontén

Hon sålde sin bakbok Glutenfritt - gott och enkelt och bjöd på drömmar och bröd från sin bakbok....men där låg tyvärr bara några smulor i botten på korgen när vi kommit fram. Hon visade mig receptet som hon lagt i sin blogg och jag blev sugen på att prova, för jag hade ju provsmakat några smulor ;) Vet att min syster älskade drömmar när hon var yngre och tålde gluten....jag kanske kan överraska henne med goda drömmar som smälter så där gott i munnen? Har provat många recept, men inte hittat rätt. Kanske denna gången?

Jessica Frej och Maria Blohm

De stod lite längre bort och signerade böcker. De gav mig mycket inspiration och coaching och det tackar jag för! ;) Tänk att de redan fått ut fyra böcker! Jag minns när syrran kom hem från en bokmässa och berättade om tjejerna som bakat så otroligt gott bröd och skulle ge ut en bakbok. Det dröjde ett helt år innan den kom ut, men det tar ju tid att ge ut en bok.


Maria Blohm (till vänster) och Jessica Frej (till höger)

Arteget

På vägen, upptäckte vi ett café som varit igång i två år men som vi inte hört talas om. Det heter Arteget och ligger i Arlöv. De säljer bara glutenfritt med laktos- och mjölkfria alternativ, så de ligger med i min helt glutenfria karta nu :) Klicka här om du vill se kartan.

Gårdsbageriet Mällby lantgård

Nu hade vi gått nästan hela rundan och var lätt trötta på alla brödbitar, så de små marängerna i skålen såg riktigt lockande ut....och vilken smak!! De var lite mjuksega med en smak av candysocker. Ljuvligt goda! Hon berättade att hon hade lingonpuré och rörsocker i. Att det var lingon i, hade vi inte kunnat gissa...men när man tänker efter, så är det just den brytningen man behöver för att det inte ska bli alldeles för sött

Korsbakke bakery

När vi gått hela rundan, var vi rätt mätta på bröd....och ändå hittade vi ett bröd som vi fattade tycke för. Det var ett ljust bröd som smakade som riktigt bröd när det var färskbakat! Många tyckte om det mörka, men Sandra och jag tyckte bäst om det ljusa :)


Korsbakke bakery

Nu var vi trötta i benen och behövde lite kaffe, så vi gick till fikarummet i lokalen bakom. När vi hämtade kaffe såg vi Oatlys havredryck på bordet intill kaffeautomaten....och lite längre bort stod det en glassfrys med lådor fyllda med Oatlys jordgubbsglassar som det bjöds på. Jag funderade först på om Oatly hade börjat med glutenfri (ren) havre i år, med tanke på att jag tidigare hade fått till svar att de skulle lansera några nya produkter med ren havre. Självklart ställde jag frågan och vi fick till svar att glassarna var glutenfria trots att de innehöll upp till 100 ppm, men när jag nämnde att Oatly själva inte vill gå ut med att deras produkter är glutenfria med tanke på det nya gränsvärdet...sa de att dietisten hade sagt att alla tål "en" glass. Dietisten var inte på plats just då, men även nästa person som jobbade där försvarade det hela med att "100 ppm gällde ju tidigare...det är ju nytt med 20 ppm". Jag tänkte på alla nydiagnostiserade som inte är insatta ännu och medvetet kan göra eget val eller barnen som fick se andra barn äta glassen som de själva inte tål...det som barn blir utsatta för i vardagslivet och som jag hade hoppats barn skulle få slippa utstå på en specialkostmässa dit de flesta glutenintoleranta besökare går. Vet tyvärr inte varför GB inte sponsrat med exempelvis Rice, men det hade enligt min mening platsat in mycket bättre...

När vi var klara och alla hade börjat att packa ner, kom Nina från Plamil fram till oss och bjöd oss på pepparkakor som legat i en korg borta vid kaffet ....och den kakan fick många poäng...minuspoäng!! Vet inte vem som bakat dessa, men henne litar jag inte på något mer ;)

Vet ni vilka som arrangerade mässan i år?

Det var Britta Lundmark och Carin Tjällquist i Celiakiföreningen Skåne län.

De är redan i full färd med att arrangera nästa års mässa.

De fick frågan om det även blir en mässa i Göteborg. Ja...man kan ju alltid hoppas på att Celiakiföreningen i Västra Götaland tar efter, eller hur? ;)


Britta Lundmark (till vänster) och Carin Tjällquist (till höger)

Både Sandras och min favorit som vann i år blev Snapphane Chark! De säljer tyvärr bara i närheten av Hässleholm, men de kanske kan leverera till fler ICA-affärer om vi frågar efter märket?

___

Senare på kvällen gick Sandra och jag ut och åt en riktigt god bit mat på Steak house Lilla Torg. Det var så mysigt att sitta där. Inga restauranger som överröstade varandra med musik, utan man hörde bara ett myller av röster och musik från en pub lite längre bort. Det fanns infravärme på alla restauranger och caféer på det torget, så man frös inte alls. Vi njöt verkligen den kvällen! Hela den dagen var lyckad rakt igenom.

På morgonen såg vi fram emot att få njuta av en lång hotellfrukost. Scandic hotell har ju gott rykte om sig när det gäller glutenfritt....men ärligt talat...så var det inte någon höjdare direkt. Det fanns visserligen ett flertal bröd att välja på, men inget av de såg lockande ut. En enda müsliburk stod ensam på hyllan ovanför frukostflingor mm som var till för de som inte är glutenintoleranta. Skyltar med märkning fanns vid maten, men vad har det för betydelse när flertalet lagt bröd på tallriken som smular ner bland bacon, äggröra mm eller kontaminerar verktygen när de lägger på maten på tallriken i samma veva de vidrör brödet? En av gästerna tog t.ex en gurkskiva med gaffel och när hon skulle lägga gurkan på smörgåsen tryckte hon ner gaffeln i brödet och lade tillbaka gaffeln igen i skålen med gurkskivorna. Inget ont om gäster som själva inte har glutenintolerans eller allergi, för det kan man inte kräva....men när inte ens personalen har koll när de flyttar över påläggen från ena sidan till den andra när det närmar sig stängningsdags, blev jag lite upprörd. Jag gjorde som jag brukar när det gäller bufféer och frågade om de kan göra i ordning en tallrik till mig i köket istället pga kontamineringsrisken. Det gjorde de gladeligen och jag fick njuta av en lång hotellfrukost till slut :) Sandra satt redan och njöt. Hon har varken celiaki eller mjölkintolerans men får jobbiga symtom om hon får i sig gluten....fast hon klarar ju smulor. Lyckos henne! ;)

På vägen hem, stannade vi till vid Laxbutiken och unnade oss en sen lunch innan vi drog vidare hem till Göteborg. Vi fick en riktigt trevlig helg i Malmö! :)

Vill du läsa mer om mässan? Klicka här

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page