Sök
 • Virginia Küst

SVT PLUS GÖR ETT INSLAG OM GLUTEN

Uppdaterad: 18 jan 2020Screenshot från SVTs webbsida

Hejsan,

I somras blev jag kontaktad av en tjej på SVT för att diskutera kunskapen om gluten och andra allergener på restauranger i och med den nya lagen som trädde i kraft i december 2014. Som många av er redan vet, är det alltför många inom restaurangbranschen som inte har koll eller ens bryr sig och därmed gör många celiakier sjuka. Flertalet blir tyvärr sjuka först efter några timmar och hinner komma hem. Man vill ju i och för sig helst vara hemma när man mår dåligt.....men det blir inte lika tydligt för andra, som t.ex vid nötallergi. Det är likadant med mjölk. Det är många som tror att laktosfri mjölk är mjölkfri och inte förstår att de som har mjölkproteinallergi kan få lika starka reaktioner som den med nötallergi. Ja, det finns t.o.m de som reagerar lika illa på gluten.

Varför hon ringde mig och även kontaktade forumet "Vi med celiaki" på FB?

Jo...för att göra research inför ett eventuellt TV-program.....och nu kommer det äntligen att sändas!! :)

Så passa på att titta på programmet på torsdag 22/10 på SVT1 kl 21:00! Då gör de på Plus ett inslag om gluten.

Så här skriver de i tablån: "Restauranger måste sedan i fjol ha koll på innehållet i form av allergener och gluten i den mat de säljer. Men kunskapen är begränsad, det visar en undersökning som Plus gjort. Inte ens hälften av matställena kan ge korrekta och tydliga svar om innehållet i sin mat, trots lagkravet."

Jag har ingen aning om vad som kommer att sändas, men jag hoppas på att de får med så mycket som möjligt :)

Glöm inte! Torsdag kl 21:00! ;)

Mer info kommer på webben SVT Plus senare i veckan. Klicka här för att komma till sidan.​

#tips #celiaki

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle