top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

SVT PLUS GÖR ETT INSLAG OM GLUTEN

Uppdaterat: 18 jan. 2020Screenshot från SVTs webbsida

Hejsan,

I somras blev jag kontaktad av en tjej på SVT för att diskutera kunskapen om gluten och andra allergener på restauranger i och med den nya lagen som trädde i kraft i december 2014. Som många av er redan vet, är det alltför många inom restaurangbranschen som inte har koll eller ens bryr sig och därmed gör många celiakier sjuka. Flertalet blir tyvärr sjuka först efter några timmar och hinner komma hem. Man vill ju i och för sig helst vara hemma när man mår dåligt.....men det blir inte lika tydligt för andra, som t.ex vid nötallergi. Det är likadant med mjölk. Det är många som tror att laktosfri mjölk är mjölkfri och inte förstår att de som har mjölkproteinallergi kan få lika starka reaktioner som den med nötallergi. Ja, det finns t.o.m de som reagerar lika illa på gluten.

Varför hon ringde mig och även kontaktade forumet "Vi med celiaki" på FB?

Jo...för att göra research inför ett eventuellt TV-program.....och nu kommer det äntligen att sändas!! :)

Så passa på att titta på programmet på torsdag 22/10 på SVT1 kl 21:00! Då gör de på Plus ett inslag om gluten.

Så här skriver de i tablån: "Restauranger måste sedan i fjol ha koll på innehållet i form av allergener och gluten i den mat de säljer. Men kunskapen är begränsad, det visar en undersökning som Plus gjort. Inte ens hälften av matställena kan ge korrekta och tydliga svar om innehållet i sin mat, trots lagkravet."

Jag har ingen aning om vad som kommer att sändas, men jag hoppas på att de får med så mycket som möjligt :)

Glöm inte! Torsdag kl 21:00! ;)

Mer info kommer på webben SVT Plus senare i veckan. Klicka här för att komma till sidan.​

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page