top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Uppdaterat: 18 jan. 2020


I helgen blev pepparkakshuset klart!


Jag frågade mina systerbarn lite försiktigt i oktober om de ville bygga något pepparkakshus i år igen med tanke på att de nu är tonåringar och har lite andra intressen....och då sa min systerson att de ville bygga ett slott. Så han ritade upp mallarna och sen var det bara att baka ut degen och bygga ihop det.


De dekorerade var sin sida precis som de gjort alla åren dessförinnan. Avslutningsvis brukade de alltid hålla i var sin tesil fylld med florsocker och skaka för att låta det singla ner som snö under tiden de sjöng "ja, se det snöar..ja, se det snöar..." men denna gången glömde vi tyvärr av det eftersom jag var så inne i att försöka få bra bilder på när det snöar utan stativ, eftersom jag glömt stativ-fästet i en annan kamera. Fast de kanske inte hade velat sjunga ändå nu när de blivit äldre :)


Tänk så fort tiden går...och jag har så mycket att vara tacksam för trots motgångar.

I år startade jag eget och lyckades få ett uppdrag på 80% inom fordonsindustrin för att få mer tid över att hitta en väg åt min eldsjäl att få jobba med glutenfritt. Mitt uppdrag tog dock mer tid än tänkt och mina veckor blev stressiga och otroligt långa...men jag tog i alla fall steget! Ibland har jag tänkt "jag ger upp den glutenfria delen", men just då har jag fått ett meddelande via mail, Instagram eller FB som givit mig värme, otrolig glädje och energi att fortsätta kämpa.

För två år sedan lade jag ut ett recept på mina pepparkakor och året därefter på mina lussebullar. Redan då blev många otroligt glada över att ha hittat en så bra deg att jobba med och bakverk som dessutom blev riktigt goda. I år hyllade ännu fler recepten! Det har nästan känts overkligt, men så roligt! Från att många ifrågasatt varför jag har potatis i har det som någon skrev, verkat bli det "nya svarta". Det finns många fler, men nedan kan du se ett urplock av det som förgyllt mina dagar i år. Jag har bara tagit de senaste som tillhör Julen, men det finns även glada pm och inlägg på mina recept för Kanelbullar, Sockerbullar och Semlor med potatis i ;)

Några av alla inlägg

- Shit! Jag har nästan stått och gråtit nu när bullarna är klara!! Kändes nästan som en vanlig bulldeg och jag gjorde både lussekatter och halva delen gjorde jag som vanliga bullar som jag fyllde med laktosfritt smör mixat med madelmassa! Oh my God!!! Tack Virginia!! Lyckan är nu total!!

- Har precis bakat världens godaste pepparkakor. Jag har inte ätit så goda pepparkakor sen innan jag fick min diagnos och det är 11 år sedan. Smakar precis som Annas pepparkakor( vanliga)

Några bilder som tagits när det bakats efter mina recept


Pepparkakshus


Lussebullar

På instagram kan ni se fler bilder Klicka här

Några inlägg som skrivits när det bakats efter mitt recept.

Under Kastanjen i Stockholm bakade Lussebullar på mitt recept i år


Kristin skrev ett inlägg om mitt recept i sin blogg.

Klicka på bilden för att kommma till hennes sida.


Sandra skrev om mitt recept och tipsade om goda fyllningar.

Klicka på bilden för att komma till hennes sida.


Jag bakade mycket redan innan tonåren och upp till vuxen ålder med gluten. Ett tag bakade jag med gluten trots att jag själv inte fick smaka (en av alla dieter läkarna satte mig på under utvärdering) och gick då mycket på minnena från känslan av att baka med vanlig deg, konsistens, smaker och dofter för att få lyckade bakverk. Det har jag med mig än idag då jag bakar glutenfritt och tar fram recept. Jag vill att en deg knappt ska skilja sig från en vanlig vetedeg, att konsistensen blir rätt i munnen, att smakerna blir så lika som möjligt eller ännu bättre och att bakverken håller sig flera timmar utan att torka precis som en vanlig vetedeg...och självklart tänker jag samtidigt på att barnen ska kunna vara med och baka. Just därför blir jag extra glad när jag får höra att ni tycker om mina recept pga det.

Slutligen vill jag tacka Sandra Carrwik för att ha hjälpt mig att utvärdera många av mina recept med sina barn. Hon är den som givit mig mest detaljerad feedback och även testat med andra mjölmixer när jag inte hunnit. Det har inte bara varit värdefullt för mig utan även för er.

Nu ska jag ta lite välbehövlig Julledighet! I alla fall de röda dagarna, för jag kommer att fortsätta försöka hitta vägar att komma vidare. Bakbok, café eller vad det nu blir....det vet jag inte än, men en sak är säker.....det är svårt att vila från något man brinner för ;) Så vi lär nog synas snart igen, om inte annat så på Instagram eller Facebook.

Jag önskar er alla en riktigt God Jul

och

Ett gott slut och fräsch början på det nya året 2016!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page