top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GÖTEBORGSVARVET EXPO 2016

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Så roligt det var att träffa er som kom förbi!


Jag fick så många positiva kommentarer av er när ni provsmakade mitt nya recept på Rawfoodbollar!

- De smakar ju som godis!

- De smälter i munnen och är samtidigt krispiga!

- En så kul idé med jordgubbspulver i mitten! De är jättegoda!

- I'm in heaven...

- De smälter i munnen och är mycket godare än vanliga rawfoodbollar!

- Så friska i smaken!

- Hur kan så goda bollar dessutom vara nyttiga??

....och det var bara några av alla positiva kommentarer!

Twentyfourseven på Gothia Tower hade bakat bollar för försäljning och EcoMelo hjälpte mig att baka bollar så ni kunde få helt gluten- och mjölkfria smakprover. Gör du bollarna själv, får du de helt gluten-, mjölk-, nöt- och äggfria!


Det var en spännande och rolig utmaning att ta fram nyttiga men goda bollar och dessutom med en överraskning. Innan jag började, pratade jag med en vän som utesluter gluten, mjölk och socker ur sin kost och alltid är med och springer Göteborgsvarvet. Han gav mig tips om ingredienser som man gärna äter när man springer mycket och jag blev genast inspirerad. Det finns så mycket att utforska och lära sig om mat, kryddor, smaker samt hur kroppen och hjärnan påverkas.

Under helgen hade vi en tävling också! Den som kom på det bästa namnet på mina bollar kunde vinna två luncher på Incontro. Jag fick in flera namnförslag och det var både kul och spännande att läsa era lappar! Jag fick in flera bra namn men det namnet som jag föll för lite mer var kärleksbollar.


Vem som vann? Det var Marcus Helander från Oscarshamn, som bodde på Gothia under helgen då han sprang Göteborgsvarvet. Grattis Marcus! Du kommer att få presentkort med två luncher på Incontro skickat till dig!

Receptet kommer jag att lägga ut lagom till helgen då Mors dag infaller. Kanske en presentask med kärleksbollar till din mamma? Eller varför inte till någon annan du tycker om....eller kanske rent av till dig själv, helt enkelt för att du är värd det ;)

Bollarna kommer jag även att kalla Küstens pärlor :)

Jag kan avslöja att en av ingredienserna är jordgubbspulver. Bor du i Göteborg, kan du köpa det direkt på Re-fresh vid Redbergsplatsen. Det går även att beställa via nätet från fler ställen.

Ett stort tack till EcoMelo som hjälpte mig göra bollarna så jag kunde få gluten- och mjölkfria smakprover att dela ut!


Jag är så tacksam för allas hjälp och bilder jag fått, samt att jag fick chansen att få vara med på mässan! Det gör jag gärna igen!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page