Sök
  • Virginia Küst

KÄRLEKSBOLLAR


NGF/GF, LF/MF, ÄF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Under EXPO-mässan som hölls i samband med Göteborgsvarvet, delade jag ut smakprover på mitt nya recept...och de fick så otroligt mycket fin respons!

Härliga kommentarer som...

- De smälter i munnen!

- Så fräscht de smakar...

- I'm in heaven!

- Jag gillar egentligen inte rawfood men dessa är ju goda!

På plats var det en tävling om vem som kunde komma på det bästa namnet på bollarna och vinsten var en lunch för två på Incontro. Namnet som vann var Kärleksboll...men jag kallar de även för Küstens pärlor ;)

Jag brukar utveckla recept som barn kan vara med på att baka, men denna gången hade jag fokus på att utveckla ett recept som är naturligt glutenfritt, mjölk-, nöt- och äggfritt samt räknas som rawfood.

Fräscht, nyttigt och en överraskning stod också med på listan och efter att ha fått så många positiva kommentarer verkar jag ju faktiskt ha lyckats. Det krävdes research, funderande och en hel del provbakande under en kort period. Jag stod i köket många kvällar och helger för att få till detta receptet, men det var det värt! Jag är ju van vid att det brukar vara så, men nu var det dessutom under tidspress vilket blev ytterligare en utmaning. Det var hur som helst både spännande och kul.

Nu ska jag berätta något roligt! Är du trött på allt tuggmotståndet som är i rawfood? Då har du tur! Mitt recept missuppfattades nämligen i all hast. Istället för att blanda smeten för hand, mixades det i en mixer....och då blir de nästan som fluffig nougat i konsistensen. Svårt att beskriva, men gott tyckte många att det var i alla fall. Det du ska tänka på, är att dadel-mixen måste få stå och dra i minst 10 minuter innan du mixar den med chokladsatsen. I övrigt är det bara att följa receptet...med mixer ;)

Ibland blir bra recept till av misstag och det är väl nu jag kan säga att det faktiskt är sant, även om jag själv gillar det med lite tuggmotstånd bäst ;)

Recept till ca 20-25 bollar med en diameter på ca 3-4 cm. De går även att göra större.

Det enda du behöver tänka på i så fall, är att du ska göra lika många bollar av jordgubbssmeten som av chokladsmeten.

Tips!

Om kokosoljan har smält i värmen gör det inget. När smeten är på kylning behöver den bara lite mer tid att stelna.

Ingredienser

Till chokladsatsen:

120 g dadlar (vikten är utan kärnor). Jag använder de ekologiska som redan är urkärnade.

6 msk vatten

2 msk (12 g) kakao

80 g kokosflingor

80 g kokosolja (fast konsistens och neutral i smaken)

1 krm salt

Till jordgubbssatsen:

25 g jordgubbspulver (raw)

40 g kokosflingor

50 g kokosolja (fast konsistens och neutral i smaken)

Eventuell garnering:

1 msk jordgubbspulver eller annat gott du tycker om (raw)

Smörpapper

Pappersformar

Förbered

Mixa dadlar med vatten till en nästan slät smet i en mixer och låt stå minst 10 minuter.

Blanda

Jordgubbssatsen

OBS!

Blandas med en gaffel, men om du vill göra det med händerna bör du tänka på att göra det snabbt eftersom oljan har lätt för att smälta.

  1. Häll i jordgubbspulver och kokosflingor i en skål.

  2. Rör om med en gaffel eller händer så pulvret fördelar sig fint.

  3. Lägg nu i kokosoljan och blanda igen tills det hela blivit en smet.

  4. Täck skålen med tätslutande lock eller plastfolie och ställ i kyl ca 30 minuter för att stelna.

Chokladsatsen

  1. Häll kakao, salt och kokosflingor i en skål.

  2. Rör om med en gaffel eller händerna så kakaon och saltet fördelar sig fint.

  3. Lägg nu i kokosolja och blanda igen tills det hela blivit en smet.

  4. Lägg nu i dadel-mix och fortsätt blanda ytterligare tills smeten blir mer sammanhängande (går på någon minut).

  5. Täck skålen med tätslutande lock eller plastfolie och ställ i kyl ca 30 minuter för att stelna.

Rulla bollar

TIPS!

Om satserna stått inne längre i kylen och hunnit bli lite för hårda, låter du skålarna stå framme i rumstemperatur i ca 20 min. Då blir de lättare att rulla.

  1. Lägg ut smörpapper på två skärbrädor eller fat. Det ena ska du kunna ställa in i kylen.

  2. Rulla ca 20-25 bollar av jordgubbssmeten som du lägger på ena smörpapperet. Rulla snabbt så kokosoljan inte smälter för mycket! De blir annars svåra att rulla.

  3. Ställ jordgubbsbollarna med smörpapperet i kylen under tiden du rullar choklabollarna.

  4. Rulla lika många bollar av chokladsatsen och lägg på det andra smörpapperet. Försök att rulla de snabbt även nu.

  5. Ta ut jordgubbsbollarna från kylen.

  6. Platta till chokladbollen som på bilden ovan, så att du kan linda in jordgubbsbollen i den. Den röda bollen ska ligga i mitten av chokladbollen när den är färdig.

  7. När du lindat in den så gott det går, rullar du hela bollen mellan händerna så att den röda bollen täcks helt.

  8. Lägg bollen i en pappersform.

  9. Lägg sen alla bollar med pappersformar i en burk med tätslutande lock på.

  10. Sätt in de i kylen och låt de få "sätta" sig över natten.


Servering

Ta fram bollarna från kylen ca 20 min innan det är dags att äta dem, men låt de stå svalt så de inte blir för kladdiga. När de är klara för servering, kan du ge både ögon och smaklökar en lite extra touch genom att rulla de i valfritt rawfood-pulver.

#recept #mjölkfritt #glutenfritt

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.