top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GRÄNNA OCH VISINGSÖ

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Hejsan!


Syrliga Mullbärskuddar

Förra helgen var jag på tur till Gränna och Visingsö för att semestra lite. Jag borde kanske bara tänka på mig själv när jag är iväg men jag kan ju inte låta bli att tänka på er som vill få tips om var ni kan hitta glutenfritt att äta. Jag fick själv en massa tips via Facebook innan jag åkte, så jag vill gärna tipsa vidare med lite bilder och mer information som kan vara bra att ha när man vill planera.

Klicka på understruken text för att komma till respektive hemsida.

Trägen den vinner?


Glutenfria isterband

Efter ett besök hos mamma körde jag vidare mot Gränna och stannade till vid Hugos Chark för att köpa med mig isterband. När jag kom in fick jag höra att de glutenfria isterbanden var slut och att fler hade frågat efter dem. Eftersom jag inte brukar ha vägarna förbi, nöjde jag mig inte riktigt med det svaret och frågade när de tillverkar fler. Ingen av tjejerna visste, så jag bad en av de att ringa och kolla men hon kunde ändå inte svara på frågorna jag ställt. Då sprang den andra tjejen ut till huset där de tillverkar korvarna för att prata med de igen....och gissa vad hon hittade? Det fanns ingen etikett på påsen med korvarna hon tagit med sig, så när jag hade betalat bad jag de att dubbelkolla det hela och ringa mig senare under dagen för säkerhets skull. De ringde mig och gav mig klartecken, så jag åt en korv när jag kom hem. Resten av de ligger snällt och väntar på att få bli serverade till stuvad potatis. Korven är inte riktigt som jag minns från förr, men å andra sidan smakar ju korv olika oavsett om de är glutenfria eller ej beroende på tillverkare. De har ris i dessa istället för korn och det kan ju vara en av orsakerna till att jag inte riktigt känner igen smaken. Dessutom tycker jag nog att de är en aning torra för min smak, men de är definitivt tillräckligt goda för att jag ska äta upp dem! Om du tänker åka dit är det nog bra om du ringer först och kollar att det finns korv att köpa.

Dålig reklam är också reklam


Kaffestugan på Grännaberget

Det var andra gången jag åkte till Gränna och även andra gången jag försökte hitta till Kaffestugan på Grännaberget. Denna gången hade jag med mig GPSen men den fick mig tyvärr att irra runt som en bilburen höna och hamnade på helt fel gator. Mitt i allt snurr hände en liten bilolycka (inga personskador) som tog tid att reda ut. När chocken hade släppt kände jag hur hungern började göra sig påmind, så jag gjorde ett nytt försök då jag hört så mycket gott om Kaffestugan. Jag hade dessutom skrivit pm till de via Facebook och fått bekräftat att de skulle ordna med något gott till mig att äta. När jag väl kom upp till berget och fick parkerat var jag vilse igen. Skylten pekade rakt ut mot havet!? Efter att jag frågat fler vilsna om de visste var stugan låg fick jag till slut ringa Kaffestugan. Som tur var fick jag köra upp till de då det öste ner om vartannat. Nu tog jag tyvärr ingen bild men gå inte till vänster, utan ta stigen rakt fram förbi skylten istället om du står vid parkeringen uppe på berget med skylten mot dig. Du kanske kommer fram oavsett, men när man står där får man en helt annan känsla.

Jag var nu jättehungrig och hoppades innerligt på att deras räksmörgås eller annan smörgås och bakverk skulle vara så goda som jag hört talas om. Det tog tid innan jag fick beställt och efter ytterligare ett tag fick jag veta att det enda jag kunde beställa var räksallad eller biskvi. Då kan jag säga att jag inte blev glad! När jag gick ut till köket fick jag höra att hon jag haft kontakt med hade upptäckt att det var mjölk i brödet kvällen innan. Hon skulle ha meddelat mig via Facebook men något pm om det hade jag inte fått.

Jag var inte sugen på varken sallad eller biskvi oavsett hunger för jag var både arg och ledsen över både detta och det som hänt före besöket, så jag gick ut och satte mig i bilen igen. Jag hade ett hårdkokt ägg med mig så jag kunde dämpa den värsta hungern. Sen skrev jag ett pm till Kaffestugan för hon jag haft kontakt med var inte anträffbar just då. Min syster tröstade mig via sms med att gå och köpa grillad kyckling och sallad och sätta mig under ett träd någonstans och andas...men just då kändes ingenting bra. Regnet öste ner om vartannat och jag funderade just då på att köra hem istället. Jag har jobbat hårt en lång tid och sett fram emot några fina semesterdagar då och då denna sommaren. Gränna och Visingsö var några av ställena jag hade sett fram emot. Efter en liten stund kom solen äntligen fram igen. Då passade jag på att ta lite bilder och i alla fall få njuta av den vackra vyn över Gränna och Visingsö.

Senare körde jag till hamnen för att åka över till ön.

PS Jag fick ett en ursäkt dagen efter via ett pm. För er som klarar mjölk är detta säkert ett väldigt trevligt kafé att gå till, så jag avråder ingen att åka dit. Detta var min upplevelse. Trots ursäkten, införskaffande av gluten- och mjökfritt bröd dagen efter och löftet om en gratis fika, kände jag dock inte för att åka dit igen.

Tiden var knapp och jag var hungrig


Glutenfri pizza på Pir Kro i Gränna


Innehållsförteckning till pizzadegen

Jag parkerade bilen vid hamnen och gick till Pir Kro i förhoppning om att få mig en smarrig pizza. Gissa om jag blev glad när det visade sig att pizzan inte innehöll varken gluten eller mjölk! Bottnarna köper de in och tillreds och bakas i det andra köket separerat från de andra pizzorna. Då ugnen nyttjas av köket till annan mat, lägger de för säkerhetsskull pizzan på galler med hål i innan den gräddas. Jag fick hoppa osten men oj vad god den var! Jag hann tyvärr inte avnjuta den där men tog med mig den och åt den i bilen på färjan över till Visingsö. De hade slicat den åt mig, så det gick lätt att äta. Mätt och belåten kunde jag nu hoppas på att oturen hade vänt. Jag kan redan nu berätta att det hade den ;) Längre ner kan du läsa om fler ställen kring Pir Kro.

När jag hade checkat in på Vandrarhemmet, körde jag till Coop Nära för att handla lite frukost.


Glutenfritt på Visingsö

Det är en relativt liten affär så jag blev förvånad över att de hade så pass mycket att välja på....och än mer förvånad blev jag när jag fick se de glutenfria tidningarna i tidningsstället, som kan vara rätt svåra att få tag på även i en storstad.

Jag hann ta mig en tur upp till norra sidan av ön och iom vädret blev vyerna extra häftiga och roliga att fotografera. Jag hade äntligen kommit ner i varv när det var dags att sussa och vakna upp till en ny dag med nya äventyr.

Kiosk vid Kumlaby kyrka

När hästarna vilar


Glutenfritt på Visingsö - Kumlaby kyrka

Jag började dagen med en promenad till museet Brahes skola innan jag åt frukost. Senare körde jag till Kumlaby kyrka igen eftersom den var stängd när jag var förbi kvällen innan. Jag trodde inte jag skulle klara det pga mitt ena knä men jag tog mig hela vägen upp till kyrktornet och hela vägen ner igen. Det var riktigt roligt och samtidigt lite läskigt, för vad hade hänt om jag hade ramlat eller om knät hade hakat upp sig mitt i allt? Men man får tänka positivt eller hur?

Alldeles intill Kumlaby kyrka finns det en kiosk som har Triumfglass. De har en lapp med allergiinformation som du kan titta på för att få en första överblick över vad du kan äta. Kom dock ihåg att alltid läsa på förpackningen! Några glutenfria glassrån har de tyvärr inte, men de kan ta fram en ny glassbytta om du skulle vilja ha kulglass istället. Här pausade hästar med vagn som gick Remmalagen medan turisterna tog sig en utflykt till kyrkan eller satte sig på gräsmattan och avnjöt sin glass.

Nu ville jag vidare till ett annat museum, nämligen ett 50-tals museum. Det var riktigt roligt att gå där och titta på allt, för där fanns allt från min egen till mina föräldrars barndom.

Det ligger en thairestaurang mittemot 50-talsmuseet


Glutenfritt på Visingsö - Thaimat

Här har de två glutenfria rätter (nr 4 och 5) att välja på om man äter vanlig soja (de använder Thai-soja). Maträtter med deras ostronsås fungerar dessvärre inte för oss med celiaki. När jag pratat med kocken beställde jag en Panang Moo som jag bad att få extra stark. Hon stod själv i köket och jag undrade lite över hur snabbt jag skulle få maten då det hade kommit en hel del gäster. Solen sken så jag satte mig på utomhusserveringen. Under tiden jag satt där föll det ner en massa fröer från träden på bordet och över hela mig...men jag sopade bort det och tänkte att det i alla fall var skönt att få sitta utomhus i den värmande solen. Där satt jag och väntade och väntade med min mobil till tröst. Rätt som det var kom maten ut! Då hade jag suttit där i ca 1,5 timme... När jag skulle äta kom getingarna också och då gav jag upp. Så jag tog min mat och satte mig inomhus istället. Maten var OK, men inte så stark och smakfull som jag hade hoppats på. När jag väl ätit klart kände jag att någon tittade på mig....det var en död insekt på fönsterbrädan som hade konverterat till ett stilleben....sen såg jag flera. Tur att jag var färdig med maten....kinkig som jag är.

Nu ville jag fortsätta vidare och dricka gott kaffe på något café.

Deras bondgård ligger alldeles intill


Glutenfri ostkaka på Visingsö

Här tillagar de ostkaka med maizena. När jag frågade varför de inte ville använda laktosfri mjölk fick jag svaret med ett litet leende på läpparna....att de gärna använder mjölken från sin egna bondgård. Det var nästan så jag frågade varför de inte gör laktosfri mjölk ;) Något kaffe blev det inte, så jag fortsatte mot Persgården via Karl XV:s väg genom Ekskogen.

Här finns både café och konstutställning


Glutenfritt på Visingsö

På caféet säljer de sin egengjorda müsli och egna dadlar. Müslin är inte glutenfri men du kan hitta mycket annat här. Allt från honung, glass, dadlar, lakrits från Lakritsfabriken, naturligt godis mm. Jag köpte Mullbärskarameller som smakar som en blandning av vinbär, hallon och russin....riktigt goda enligt mig! Dadlarna är också goda men har en annorlunda smak än de man brukar köpa och det kanske är just därför jag tycker om de så mycket mer? Det är helt vanliga dadlar utan tillsatser men ändå tycker jag att de har en touch av honung och lönnsirap.

Efter "a lita mella" (en liten karamell) som farmor sa, drog jag mig vidare mot Näs slottsruin för här fanns det inte heller något finkaffe. Efter att ha gått runt på Näs slottsruin gick jag längs vattnet mot Näs Stallar....och bara njöt av det fina vädret och det underbara landskapet.


Näs Stallar på Visingsö

Sedan var det dags att dra vidare för att hinna se mer. Jag körde runt ön utmed andra sidan till Brahe kyrka där det precis skulle hållas bröllop, så jag drog mig bort till hamnen istället för att se Visingsborgs slottsruin. Glöm inte att gå till baksidan när du är där! Där är en enorm gräsplan och när man står längst bak och ser borgen kvällstid känns det riktigt mäktigt.

Hamburgaren var ett självklart val enligt kocken


Glutenfritt på Visingsö - Solbacken

Restaurang Solbacken ligger precis vid hamnen intill Visingsborgs slottsruin, så den här restaurangen blev det perfekta valet efter mitt sista äventyr. Här har de en lista över vad som innehåller gluten och mjölk som personalen kollar på. Pizza ville jag inte ha eftersom pizzerian ligger precis mittemot det vanliga köket utan väggar emellan och jag är lite rädd för kontaminering. Kocken rekommenderade hamburgaren istället så jag beslutade mig för att beställa en sådan. De har Frias bröd att erbjuda till rätten om man vill ha. På kvällen försvinner solen från uteserveringen, så jag satte mig inomhus och avnjöt min sena middag då det var kallt ute. Det var lite kul för den berömda hamburgaren smakade som de jag gör hemma och det var tydligen inte så tokigt gissat. Jag fick nämligen veta att jag gör mina på samma sätt som deras. Ibland kan tanten ;)

Nu var det sent och jag var trött efter dagens äventyr, så jag åkte tillbaka till vandrarhemmet...nöjd och glad över dagen som gått.

Visingsborgs Örtagård

En mysig och lummig miljö


Glutenfritt fika på Visingsö

Efter ett besök i Brahe Kyrka fick jag en stund över innan jag skulle ta färjan tillbaka till Gränna. Jag passade på att leta efter Visingsborgs Örtagård som ligger i närheten av Visingsborgs slottsruin, Restaurangen Solbacken och hamnen. Det ligger lite skymt i en lummig trädgård mittemot antikaffären i ladan. Här fick jag äntligen mitt finkaffe! Det är ett mysigt ställe som har gluten- och laktosfria brownies från Grays och mjölkfri glass från Gränna....och en massa söta humlor och fjärilar som flyger från blomma till blomma. Det blev ett riktigt bra avslut på Visingsö.

Nu var det dags att ta färjan över till Gränna hamn och leta efter något att äta, så jag skulle klara mig resten av dagen.

Hamnen i Gränna

Ett litet paradis i ena hörnet (precis som i hamnen på Visingsö)


Glutenfritt i Gränna

Pir Kro har inte bara pizza. De har även en glassbar. Hur många sorter som är gluten- eller mjölkfria vet jag inte men jag tror nog att det finns något att välja på av alla de 39 sorterna. De har glutenfria glassrån och om du vill tar de glass från en ny bytta.


Glutenfritt fika i Gränna

När jag tittade snett åt höger, såg jag Amalias glasscafé och kunde inte låta bli att höra mig för om glutenfria glassrån där med. Det visade sig att glassrånen just då var slut. Även här tar de glass från ny bytta om du vill....och de har inte bara glass! De har även gluten- och laktosfria pajer från Grays!


Glutenfri pizza i Gränna

Behöver jag säga något mer? ;)

I närheten av museet


Glutenfritt i Gränna

När jag letade efter museet för att se luftballongen från Andrées polarexpedition (som tyvärr hade hunnit stänga) smet jag in på Gelato för att höra mig för vad de har för utbud. Här har de glutenfria Lattebitar som de köper från Delicato. Vill du istället ha glass kan även de ta den från ny bytta om du vill.

Hallska Gården

En mysig innergård


Hallska Gården

Här kan man hitta allt från små pryttlar till kläder. Där finns även ett café med gluten- och mjölkfritt utbud men de kunde dessvärre inte garantera att det var fritt från några spår av gluten då de bakar själva, men Rice-glassen är iallafall garanterat fritt från allt.

Efter lite sightseeing i Haga var det snart dags att åka hem men inte innan jag fått mina polkagrisar.

Med charmen i behåll


Polkapojkarnas Polkagriskokeri

De två gångerna jag varit i Gränna har jag tyckt bäst om just denna affären av alla polkagrisaffärer utmed gatan. Här finns det charm både i butik och hos personal även om de är trötta efter en lång dag. Jag bad om att få köpa en alldeles nygjord polkagrisstång som låg och väntade på att bli förpackad och det var inga problem. När de är alldeles nygjorda är de så där lite gott mjuka.....den tog slut lång innan jag hade hunnit hem till regniga Göteborg. Idag har jag ätit en till under tiden jag skrivit detta inlägg.

Jag hann inte besöka Lysings konditori och flera andra ställen jag hade på listan, men det kanske jag kan planera in till nästa gång. På Lysings har de inte många bakverk/bröd utan mjölk men de har ju godisremmar :)

Hoppas du får nytta av mina tips!

Skriv gärna och berätta vad du tycker, så jag vet om du vill att jag ska fortsätta med tips från mina resor.

PS Dubbelkolla alltid innehållsförteckningarna oavsett bilderna jag delat med mig ifall något har ändrats.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page