Sök
 • Virginia Küst

GÖTEBORGS KULTURKALAS 2016

Uppdaterad: 18 jan 2020​Samma dag Göteborgskalaset började drog Sandra och jag till stan efter jobbet för att spana efter gluten- och mjölkfritt utbud. Det brukar jag göra varje år men i år var det något alldeles speciellt....för i år fanns det mer att välja på! Om du följde mig på Instagram, FB och Twitter kunde du hänga med i realtid. Du kan se alla inlägg på Facebook om du klickar här

Sandra och jag drog oss först till Gustav Adolfs torg. Där stod International Street Market med mat från hela världen precis som alla andra år. Det var varmt och trångt och jag var hungrig efter en riktigt usel lunch på jobbet, så vi fortsatte till Kungstorget rätt snabbt. Där köpte vi mat från Jammin Jamaican Soulfood och gick över på andra sidan kanalen för att njuta av den sista solen under tiden vi åt. Sen hade vi siktet på Bältesspännarparken efter att vi fått ett hett tips om att det fanns glutenfria langos och churros där. Langos hoppade vi inte bara för att vi var mätta utan för att jag inte tål mjölk heller....men churros var både gluten- och mjölkfria! Vi gick fram och frågade om det var de som hade glutenfritt innan vi ställde oss i kön för att betala. När vi stod och väntade på de utanför luckan hade killen som skulle fritera churrosen försvunnit bakom vagnen. Det visade sig att de hade fått strömavbrott och därmed lite lätt panik då kön hade blivit ännu längre. Det var den extra fritösen för just de glutenfria churrosen som hade orsakat det. Där stod vi som fån och tänkte att det var ju typiskt nu när vi äntligen skulle få smaka på churros på kalaset. Visst kan man baka hemma, men erkänn att det är något visst med att kunna få äta churros eller langos i vimlet med alla andra...speciellt på ett kalas. Trädgårdsföreningen hade redan hunnit stänga, så vi fortsatte att gå runt och spana i närheten innan vi åkte hem. Vi hade nämligen blivit lovade två påsar med frysta churros istället för en pga det som hade hänt.


Kalas LANGOS, Herr Våffla, TACOS, The Care Van

Jag var ner till kalaset fler dagar för att spana och jag kan väl säga som så här....att Bältesspännarparken var nog det lilla glutenfria paradiset. Jag fick äntligen smakat på churros för första gången i mitt liv och hittade ytterligare några pärlor på kalaset. Det var så mycket roligare att gå runt och spana i år speciellt efter att ha pratat med matansvarige Filip Eklund i telefon. Han sa att alla matstånd hade skrivit på ett kontrakt om att skylta tydligt och kunna erbjuda ett av varje alternativ: Glutenfritt, laktosfritt, vegetariskt, ekologiskt. Allt skulle dessutom vara miljövänligt och portionerna skulle kunna gå att få mindre. ...men tror ni att alla höll det?


Filip Eklund och jag

När jag träffade Filip i Trädgårdsföreningen kunde jag berätta om min upplevelse. Han lyssnade och antecknade och tyckte det var bra att få information från mig som har celiaki. Filip hade inte hunnit runt med cykeln till alla ännu och det fanns inte tid och kunskap att ställa alla kontrollfrågor om deras rutiner för att undvika kontaminering. Det är där Miljö och hälsa kommer in, men de verkade inte ha kollat upp kontamineringsrisken gällande allergier/intoleranser utan bara kontamineringsrisker gällande bakterier. Om det var tidsbrist eller brist i deras egna rutin vet jag inte. Något annat jag reagerat över är att Celiakiförbundet i Göteborg aldrig visat intresse för att gå en runda och tipsa. Jag kan ju ha fel, men jag minns inte att det har hänt?

När jag gick runt till matstånden försökte en del kontra sig och säga att de inte hade just idag men att de hade igår eller skulle få nästa dag...men när jag frågade vad det var de hade/skulle erbjuda kunde de inte svara. En del hade skyltat glutenfritt mm men hade noll koll på kontaminering. Några av de grillade bröd och kött på exakt samma ställe på grillen...och återigen fick jag höra ”gluten bränns bort”. Var har de fått det ifrån?? Gluten är inte en bakterie. En del visste inte ens vad glutenfritt är och flera på Gustav Adolfs torg och inne i Trädgårdsföreningen hade inget glutenfritt alls att erbjuda. Sen hade vi de som faktiskt försökte anstränga sig med gott resultat och de tycker vi ska ha en eloge även om de bara följde kontraktet. De hade dessutom ett härligt kundbemötande! Nedan kan du se vilka vi menar och vart de tagit vägen efter Göteborgs kulturkalas. Några glutenfria godisremmar såg vi tyvärr inte skymten av, men kanske nästa år? :)

Jag vill ge ett stort tack till Filip som ville träffa mig för att höra min upplevelse och som även såg till att det ställdes krav på utbudet i år. Det är något som fler arrangörer borde uppmärksamma och ta efter!

Här kommer några av matställena med en stjärna i kanten.

Herr Våffla (stod i Bältesspännarparken)

2016

Värnamodagarna (pågår just nu)

Julmarknad (ej bestämt ännu)

2017

Västerås Cityfestival

Powermeet Västerås

Göteborgs Kulturkalas

Kalas LANGOS (stod i Bältesspännarparken)

2016

Nora Marknad

Sävedalens höstmarknad (vid Hemköp)

2017

Köpings stadsfest

Sweden rock i Blekinge

Lysekil crousing

Skellefteå statsfest

Powermeet i Västerås

Åsele marknad

Fallens dagar i Trollhättan

Luleå statsfest

Uddevallakalaset

Gävle statsfest

Göteborgs kulturkalas

Nora Marknad

Sävedalens höstmarknad (vid Hemköp)

Tacos (stod i Bältesspännarparken)

Utanför Saluhallen på Kungstorget fram till i vinter

The Care Van (stod i Trädgårdsföreningen)

De vet jag tyvärr inte var de tar vägen och det visste inte de heller då det är alldeles nystartat, men du kan följa de via instagram (@thecarevan) och Facebook Klicka här

Sist men inte minst vill jag tacka er alla som följt mig på spaning efter gluten- och mjölkfritt utbud!

Läser du i mobilen? Bilden ser ut att bara vara med till hälften men klicka på pilen i mitten så kommer du att kunna se hela vyn på filmsnutten.


#matresor #event #mjölkfritt #celiaki

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Virginia Küst

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle