top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

BLOGGARNAS BÄSTA BAKTIPS


Hejsan!

Har du läst den nya utgåvan av Glutenfritt än? Den här gången delar jag några av mina bästa baktips och här kommer fler!


 • I ugnsmanualen finns det ofta två "mittersta" lägen. Välj det översta för att få en bättre färg på bakverken.

 • Använd silikonmatta när du bakar så fastnar inte degen lika lätt på underlaget

 • I tidningen har jag tipsat om att man kan kavla pizzadegen när man spritsat den men du kan bara kavla den om den är tillräckligt fast. I mitt recept trycker man ut den med händerna istället. Du behöver alltså inte ens en kavel för att baka pizza!

 • Det är inte bara pizzadegen du kan knåda och jäsa i plastpåse utan även mina smarriga Knasterfrullor!

 • Sandra (@latjoogoesglutenfree på Instagram) provbakar mina recept ibland. Hon kom på att man kan frysa den rivna potatisen jag har i mina recept på bullarna. Jag brukar packa ner den rivna potatisen löst i decilitermått för att måtta upp den och trycker sen ihop potatisen till en boll med en lätt hand. Sen lägger jag bollarna i en fryspåse och fryser in dem. Nu är det bara att tina upp efter behov.

 • Lägg i några riskorn i botten på muffinsplåten så blir formarna inte flottiga.

 • Vispa ihop alla torra ingredienser för att få de bättre blandade.

...och kom ihåg att 2-3 nypor kärlek är den bästa kryddan för att lyckas med glutenfri bakning!

Klicka här för att komma till sidan med mina recept

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page