Sök
 • Virginia Küst

MJUK PEPPARKAKA MED LINGON


GF, LF/MF, NF

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!


Hejsan!

Tänk att det redan är första Advent! Det är nu det börjar....då jag helst vill mysa in vintern med tända ljus i varje vrå, gå i myskläder hela dagen, pyssla och baka. Igår stod jag i köket hela dagen för att ta fram ett recept på en smarrig och mjuk pepparkaka som jag saknat. Det blev många misslyckanden och det krävdes lite inspiration via Pinterest och bollande med en vän som har recept på gammeldags pepparkaka med lingon fast bakat på vetemjöl. Jag fick mixa och omvandla en del utefter hennes och mina recept så den skulle bli bra även som gluten- och mjölkfritt. Till slut lyckades jag få fram en riktigt saftig pepparkaka med smak av jul. Mörkret hade dock redan hunnit lägga sig när jag blev klart så jag avvaktade med att ta bilder fram till idag för jag tycker det blir så mycket finare i dagsljus.

Idag ska jag iväg till en kyrka i stan för att lyssna på en kör som sjunger in Julen. Efter det blir det en god kopp kaffe med mjuk pepparkaka och lite grädde smaksatt med lakrits som tillbehör. När jag fick höra om denna smakkombination på Chokladmässan i år kunde jag ju inte låta bli att prova nu. Jag tror det är en smak som man antingen gillar eller inte alls tycker om. Själv tycker jag det blev riktigt yummy!

Jag önskar dig en riktigt fin första Advent!


Jag använder Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

Fri från:

Gluten (innehåller dock vetestärkelse)

Laktos

Mjölkprotein

Nötter

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat

175 °C i ca 25-30 min i ugn

Tiden i ugnen är beräknad på en form som är ca 20 cm i diameter.

Ingredienser

150 g osaltat smör (alternativt laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin)

2 dl farinsocker

5 tsk pepparkakskryddor (mindre än vad som finns i ett 18 grams-paket)

1 tsk bikarbonat

1 krm salt

2 dl + 2 msk Lailas blå mjölmix

¾ dl rårörda lingon

0,5 dl mjölkfri soygurt (alternativt vanlig eller laktosfri gräddfil för dig som tål mjölk)

3 ägg

Tillbehör

Vispad sojagrädde (alternativt vanlig eller laktosfri grädde för dig som tål mjölk) smaksatt med kanelessens eller lakritsessens (finns på små flaskor i mataffären med flytande vätska). Lakritsessensen på flaska är rätt rund och mörk i smaken, så jag gav den lite mer sting med ett lakritspulver som har en lättare och skarpare ton. Var försiktig när du blandar i lakrits för det kan gå fort och fel. Det bästa är att smaka sig fram till det man själv tycker om bäst men smaka helst med lite pepparkaka också så smakerna gifter sig med varandra. Du kan skära bort lite kaka från toppen innan du lägger upp kakan på kakfatet.


Till formen:

Smör alternativt laktos- eller mjölkfritt smör. Pofiber eller glutenfritt ströbröd.

Använder du teflonform räcker det att smörja in den.

OBS! Läs innehållsförteckningen på ströbrödsförpackningen!

Smörj och bröa formen

Blanda smeten

 1. Sätt ugnen på 175 grader.

 2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

 3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda gärna med handvisp så det blandas väl.

 4. Häll i äggen i det avsvalnade smöret och rör om tills allt blandat sig.

 5. Häll innehållet som är i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl.

 6. Häll sist i lingonsylten och mjölkfri soygurt (eller alternativ till soygurten) och rör om så att allt blandas.

Baka

 1. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.

 2. Skaka formen lite lätt mot slutet så att du ser att mittendelen har stelnat. Då är det dags att ta ut den. Använder du bara provsticka, är risken att du blir lurad och att kakan sjunker ihop när du tagit ut den.

 3. Ta ut formen och låt svalna med kakan i.

 4. När kakan svalnat något vänder du upp och ner på den mot ett fat.

Förvaring

Vet inte än hur länge den klarar sig i rumstemperatur men den har klarat sig över natten efter att jag lagt över plastfolie och bakform. Jag tror dock den håller sig flera dagar både i rumsvärme och i kyl som sockerkakan och kärleksmumsen gör. Uppdatering Den klarade sig i ca 5 dagar i rumstemperatur. Jag förvarade den på ett fat med lock över.

#recept #mjölkfritt #glutenfritt

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.