top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

MINA BAKVERK PÅ MARKNAD

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Wallenstam hörde av sig till mig för att fråga om jag ville vara med på Bruksgatans marknad vid Mölnlycke fabriker. Gissa om jag blev glad! Det skulle bli ett tillfälle att få träffa er som är mina läsare och låta er både få provsmaka och köpa mina bakverk.

Det var inte gjort i en handvändning för ingredienser och tårtfat mm skulle köpas in och sen skulle det ju bakas också. Det var en hel del slit men det var det verkligen värt! Jag hade så roligt på marknaden och jag fick så fin respons på mina bakverk! Även de som inte har celiaki kom förbi och handlade av mig men de flesta besökarna var mina läsare som sett mina inlägg på Facebook och Instagram. Kanske du var en av dem?

Sara Eddebrant hade åkt ända från Eslöv med sin dotter Isabella för att hon skulle få smaka på mina donuts! Hon såg så nöjd ut och jag blev alldeles varm om hjärtat!

Så här skrev Sara på Instagram:

Överlycklig dotter som får provsmaka en nyfriterad donut från Küsten är klar. Så god tyckte hon. Och jag blir så lycklig när vi hittar saker som är lika goda (eller godare) som de med gluten i.


Glutenfritt på Bruksgatans marknad

Bild lånad av Sara Eddebrant


Glutenfritt på Bruksgatans marknad

Bild lånad av Sara Eddebrant

Jag hade bakat Citron- och vallmomuffins, Hallongrottor, Schackrutor, Kitty cat-kakor, Kärleksmums och Küstens pärlor.....och nästan allt gick åt i ett nafs. Några av recepten finns med i bloggen som Kärleksmums, citron- och vallmomuffins, Donuts och Küstens pärlor (Kärleksbollar). Recept på småkakorna kommer i min bakbok som jag jobbar med för fullt.


Film från Wallenstam

Donuts gjorde jag på beställning i den mån det gick. Solen var med oss den dagen men det blåste ju så kallt att smeten blev för hård att spritsa. Herr Våffla med familj och en vän till mig var snälla och kom med några förslag på hur jag skulle kunna göra om det blir en nästa gång.

Apropå Herr Våffla, så kommer de förhoppningsvis att sälja glutenfria churros på Göteborgs kulturkalas i år igen.


Brukgatans marknad

Bild lånad av Sara Eddebrant

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page