top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GOD FORTSÄTTNING!

Uppdaterat: 18 jan. 2020


God fortsättning och hoppas du fick äta mycket gott till Jul!

Jag är otroligt tacksam över att släkten gör allt för att vi alla ska kunna äta så mycket som möjligt när vi träffas. Det är inte alla som får uppleva det, men det är något jag verkligen önskar er alla!

Det mesta vi gör är hemlagat för det blir ju så mycket godare!

Till godisbordet överraskades jag med gluten- och mjölkfritt rövargodis i kola och sockrade marmeladbitar och på julbordet stod det gluten- och mjölkfria köttbullar, dadlar inlindade i bacon, prinskorvar och brysselkål som stekts i mjölkfritt smör. Till det fanns det även gluten- och mjölkfri griljerad skinka, sillar, lax, ägg, kokt potatis och revbensspjäll med hemlagat äpplemos.

Jag hade tagit med mig en liten picknick-låda till mig själv med lite lakritskola, knäck och Janssons frestelse som jag hade gjort på sojagrädde, pepparkakor och julbröd bakade på mina recept och glutenfri öl. Till dessert hade jag packat ner en bit mjuk kryddkaka även det bakat på eget recept och vispad sojagrädde till det som jag hade smaksatt med vanilj och rom. Mycket mer behövde jag inte ta med mig. Jo, äggosten som jag bjöd på till dessert! :)

Jag får alltid beröm för min äggost och en av familjemedlemmarna tycker inte om någon annan än den jag gör, men i år fick jag frågan om jag skulle kunna göra något annat än äggost nästa gång. Då skulle även jag kunna äta av desserten jag tar med mig. Så omtänksamt! Får se vad jag kan komma på, för det behöver i så fall vara gluten-, laktos-, mjölk-, soja-, kärnfrukt-, jordnöt-, nöt- och mandelfritt.....men hur svårt kan det vara? ;)


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page