Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

SOCKERKAKA ELLER CHOKLADKAKA

November 26, 2013

GF, NGF* LF/MF, NF

 

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

 

 

Det här är en saftig sockerkaka som håller sig lika länge på kakfatet som den som är bakat på vanligt mjöl. 

 

 

Feedback jag fått om andra mjölmixer*

 

Lailas gula mix* (naturligt gluten- och mjölkfri) fungerar bra.

 

 

 

Jag använder Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

 

Fri från:

Gluten (innehåller dock vetestärkelse)

Laktos

Mjölkprotein

Nötter

 

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat

 

 

175 °C i ca 25-30 min i ugn

Tiden i ugnen är beräknad på en form som är ca 22 cm i diameter

 

Vill du ha en större kaka, dubblar du alla ingredienser nedan.

Grädda då i mitten i ca 45-50 minuter. Dubbel sats får plats i en 1,5 liter form.

 

OBS! 

Sockerkakan bör frysas innan du äter den för att få bort den lätta bismaken som mjölmixen ger. 

Bakar du en chokladkaka kan du däremot äta den på en gång.

 

 

Ingredienser

 

150 g osaltat smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

2 dl Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

3/4 dl pofiber

3 ägg (normalstora)

 

Till formen:

Smör alternativt laktos-eller mjölkfritt smör. Pofiber eller glutenfritt ströbröd. 

 

OBS! Läs innehållsförteckningen på ströbrödsförpackningen!

 

 

Chokladkaka

1,5 dl mjölmix (0,5 dl mindre än i sockerkakan)

3 msk kakao (gärna Valrhonas kakao)

 

 

Smörj och bröa formen

 

Blanda smeten

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl. Sila kakaon så det inte bildas klumpar (om du gör chokladkakan).

  4. Häll i äggen i det avsvalnade smöret och rör om tills allt blandat sig.

  5. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar. 

 

Baka

 

  1. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 min.

  2. Skaka formen lite lätt mot slutet så att du ser att mittdelen har stelnat. Då är det dags att ta ut den. Använder du bara provsticka, är risken att du blir lurad och att kakan sjunker ihop när du tagit ut den.

  3. Ta ut formen och täck med handduk.

  4. Låt kakan svalna något innan du vänder upp och ner på den för att få den ur formen.

 

Förvara

 

Om du inte har tillgång till frys, klarar den sig i plastburk med lock på.

1-2 dagar i rumstemperatur och flera dagar i kyl.

 

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle