Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

PEPPARKAKOR

November 27, 2013

GF, NGF*, LF, MF*, ÄF, NF

 

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

 

 

 

 

Underbar deg på alla sätt! Dessutom har pepparkakorna rätt konsistens och smak.

 

  • De kan bakas ut direkt

  • De kan bli supertunna

  • De går att doppa i kaffet så där mumsigt

  • De har rätt konsistens och smakar precis som pepparkakor bakade med vetemjöl

  • Det går så lätt att ta ut figurer att du kan göra egna med bordskniven

  • Du kan rulla bort mellandegen som man kan med vetedeg

  • Degen behöver inte vara kylskåpskall när du bakar ut den

  • Det är en rolig deg även för barnen

  • Det går att knacka till tre bitar så man kan önska sig något ;)

  • Man kan bygga pepparkakshus på degen om man bakar ut den lite tjockare

 

 

Feedback jag fått om andra mjölmixer*

 

  • Finax lågprotein (utan mjölk)

  • Finax mjölmix (med mjölk). Man tar samma mått som i receptet men tillsätt extra krydda. Det går även att bygga pepparkakshus på denna mix.

  • Semper finmix* (naturligt glutenfri). Notera att den kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk. Tänk också på att det redan finns bakpulver i denna mixen. Jag har inte själv bakat med den men skulle nog undvika att ha i mer bakpulver så de inte blir alltför tjocka.

  • Lailas gula (naturligt glutenfri och mjölkfri). Man tar ca 5,5 dl mix totalt inklusive utbak och kavling.

 

Jag använder MixWells ljusa basmjöl (gluten- och laktosfri)*

 

Fri från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Ägg

Laktos

Mjölk* (kan finnas spår av mjölkprotein i mixen Mix Wells ljusa gluten- och laktosfria basmjöl)

Nötter

 

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat. Se mer under rubriken Feedback ovan.

 

 

Grädda i 175°C i ca 5-7 minuter

 

 

Ingredienser

 

6,5 dl MixWells ljusa basmix (gluten- och laktosfri) första omgången

1,5-2 dl MixWells ljusa basmix (gluten- och laktosfri) andra omgången

Extra mjölmix till utbakningen när du kavlar ut degen

75 g margarin (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör). Smöret ska inte smältas!

1 dl socker

1 dl farinsocker (ej strö)

1 dl kallt vatten

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 paket pepparkakskryddor 

Alternativ pepparkakskryddning: 4 tsk kanel, 2 tsk ingefära, 2 tsk nejlikor, 1 tsk kardemumma

 

Gör degen

 

  1. Rör ihop margarin, socker och farinsocker väl.

  2. Lägg i bakpulvret och rör om igen.

  3. Blanda vatten och kryddor i en annan skål och rör om. Tillsätt nu bikarbonat och rör om igen

  4. Häll vätskan över smörblandningen och blanda väl

  5. Häll nu i några dl mjölmix i taget och rör om till en smidig deg

  6. Lägg degen inlindad i plastfolie i kyl 2-3 timmar eller över natten. Är du riktigt sugen och inte vill vänta, går det att baka ut degen direkt. Notera att det är lättare att få ut tunna pepparkakor om degen får vila mer än 24 timmar.

 

Baka ut degen

 

  1. Häll mjölmix på bakbordet och knåda in ca 1,5 mer mjölmix i degen. Knåda ordentligt! Degen behöver inte hålla sig kylskåpskall.

  2. Kavla nu ut degen på ett lätt mjölat bakbord alternativt en silikon-matta. Se till att det är mjölat när du kavlar ut degen och vänd degen mellan varje kavling med ny mjölmix under och lite ovanpå, så att den inte fastnar. Du behöver inte vara så försiktig med mängden mix, eftersom du inte haft i full mängd mjölmix från början när du gjorde degen. Lyft kaveln efter varje rullning över degen, så slipper du ojämnheter.

  3. Ta ut figurer och lägg på bakplåtspapper. Det ska gå att göra egna figurer och de ska vara lätta att lyfta upp från bakbordet.

 

Provbaka

 

Provbaka några stycken så du vet hur många minuter de behöver i din ugn.

 

Om du vill göra pepparkakshus kavlar du degen så den blir lite tjockare än när man gör vanliga pepparkakor. Kakorna går även att göra supertunna om man vill men då behöver degen vila några dygn. Gärna svalt istället för i kylen. 

 

 

Baka

 

Grädda figurerna i mitten av ugnen. Kakorna sväller upp under gräddningen, men sjunker ihop igen strax innan gräddningstiden är färdig. Ta ut kakorna och låt svalna på bakplåtspapperet, på bakbord eller sval yta.

 

Förvara

 

Förvara i kakburk med lock på.

Om du inte bakat ut all deg, kan du lägga tillbaka den i kylen alternativt frysa in den.

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle