Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

FORSKNING OM CELIAKI - GLUTENINTOLERANS

February 8, 2014

Hej!

 

När jag publicerade bloggen fick jag frågan "Varför får man celiaki?"

Det är ingen lätt fråga, för egentligen är det ingen som vet till 100%. Eller om jag säger så här....man tror sig veta en viss sak om celiaki till 100% som senare visar sig inte vara så eftersom de gjort nya upptäckter. Forskare gör nya upptäckter längs vägen hela tiden. 

 

Det finns en oerhörd mängd med information på nätet som inte alltid är tillförlitlig, så jag frågade Svenska Celiakiförbundet om de kunde hjälpa mig att få fram information jag kan dela med mig av till dig. Det finns information på deras hemsida men den är egentligen bara kortfattad. När jag hade frågat fick jag en högst obegriplig information som nog bara var ämnad för läkare, så jag frågade igen. Då skrev de ett mail till det Vetenskapliga rådet men de fick dessvärre inget svar, så de bad mig kontakta Vetenskapliga rådet själv eftersom de är underbemannade på deras kansli och tyvärr inte har möjlighet att leta efter forskningsrapporter. Sagt och gjort så skrev jag till de också...men utan framgång.

 

Under tiden hittade jag en film på Youtube där svenska forskare gör en presentation i ämnet. Jag kan väl tycka att det inte hade gjort något om de hade lärt sig presentationsteknik också, men det här är det bästa jag kan få fram till dig just nu som förhoppningsvis kan täcka in det mesta på flera nivåer. Presentationen är ca 40 minuter lång, men du får veta en hel del bara de första 20 minuterna.

 

Om du känner till en film som är kort och samtidigt tillräckligt bra för att även den lätt ointresserade ska få upp ögonen, får du gärna kontakta mig! Det hade varit riktigt bra att kunna hänvisa till den som nydiagnostiserad eller när man inte blir tagen på allvar eller har lust och tid att förklara. Ibland frågar folk för att vara trevliga men inte orkar lyssna och då känns det minst sagt tröstlöst att stå där och berätta utan att de egentligen tar in det man säger. Då vill jag bara avsluta det hela med att säga "Jag kan skicka dig en länk" och samtidigt veta att det är en information som personen faktiskt kommer att ta in om hen ser den. Det är även ofta som frågorna naturligt uppstår vid matbordet och det är väl ingen som tycker att det är så trevligt att prata om tarmar och magproblem just då.

 

En film som alla vill se och som sprider sig som ringar på vattnet hade ju varit toppen!

Eller hur? :)  ...men det kommer nog bara att hända om någon känner sig utmanad. Ett examensarbete för någon kanske? ;)

 

Tags:

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle