Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

HUR DU FÅR BÄSTA GLUTENFRIA KANELBULLARNA SAFTIGA

April 5, 2014

GF, NGF*, LF, MF*, NF, (ÄF)

 

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

 

 

Äntligen känner jag längtan efter glutenfria bullar igen! 

Degen och bullarna är som en vetedeg både i konsistens och smak. Så därför blir degen lättarbetad och den kladdar inte heller. Ur ugnen kommer saftiga kanelbullar som håller sig lika goda även när du tagit ur de ur frysen. Hemligheten bakom är kokt potatis och gräddningstiden. Förutom att receptet är glutenfritt, så kan du baka de fritt från mjölk och ägg också.

 

När min systerson fick smaka på en rund bulle, sa min systerson: "bullen smakar som semlan jag fick på skolan en dag och då var det en god bulle". Den han åt på skolan var inte glutenfri. Kan man få bättre betyg? 

 

Jag bakade bullarna efter ditt recept och bjöd min son på som precis fått diagnosen celiaki. Han trodde inte först att de var glutenfria.

 

Jag har inte lyckats få kardemumma-bullarna riktigt runda, men som min syster sa....det är insidan som räknas och de är ju faktiskt riktigt goda.

 

 

Feedback jag fått om andra mjölmixer* 

 

  • Sempers finmix* (naturligt glutenfri). De runda bullarna har bakats med gott resultat. Ta mindre mix och olja in händerna när du bakar ut dem. Jag provade också att baka men med samma mängd mix som nämns nedan för att slippa olja in händerna, men tyckte de blev aningens sega. Så var lite försiktig med mängden när du använder denna mix. Notera att Sempers finmix kan vara kontaminerad av havre, vetestärkelse och mjölk.

  • Lailas blå (med vetestärkelse). Kanelbullarna har bakats med bra resultat och håller sig saftiga även när man tinar upp de frysta bullarna i micron. Ha i 400 g mix och lite mer smör. Du behöver ingen mer mix vid utbakningen.

  • Finax blå (lågprotein) har också bakats bullar med. De blir goda som nybakade men tyvärr väldigt torra när man tinat de i ugn eller micro.

 

 

Jag bakar med Sempers lågproteinmix*

 

Fri från:

Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Laktos

Mjölk* (kan finnas spår av mjölkprotein)

Nötter

(Ägg) Går att utesluta i kanelbullarna om du inte tål det. Du behöver inte ersätta med något annat. 

 

 

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat! Se feedback ovan.

 

 

250° C

Jag brukar dela degen i två delar för att baka både runda bullar och kanelbullar i samma veva. Då bakar jag först ut de runda bullarna och sen kanelbullarna för en andra jäsning. Sen gräddar jag färdigt de runda först och kanelbullarna sist. Vill du bara baka en sort, går det också bra. Nedan kan du se hur många det blir på ett ungefär.

 

Nu till det fina i kråksången.

Det är viktigt att du gräddar bullarna i två omgångar! Det är bl.a det som gör att de blir som en vetedeg i konsistensen. Det var en idé jag fick under provbakningen som visade sig vara en riktigt bra idé. Se gräddningstiden nedan.

 

Runda kardemummabullar 

Ca 15 st (Ca 7 st om du delar satsen i två delar)

 

  • Första omgången gräddar du de i 5 minuter

  • Ta ut bullarna ur ugnen och låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter. 

  • Andra omgången gräddar du de i 2 minuter så att de får mer färg och blir helt klara.

  • Ta ut bullarna och lägg de på bakbord direkt med handduk över för att svalna.

 

Kanelbullar

Ca 30 st (Ca 15 st om du delar satsen i två delar eller vill göra de extra stora)

 

  • Första omgången gräddar du de i 3-4 minuter oavsett om de är stora eller små. De ska bara få en ljus gyllene ton och inte lika mycket färg som de runda bullarna!

  • Ta ut bullarna ur ugnen och låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

  • Andra omgången gräddar du de i 2 minuter så att de får mer färg och blir helt klara.

  • Ta ut bullarna och lägg de på bakbord direkt med handduk över för att svalna.

 

 

Ingredienser

 

50 gr röd jäst

75 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör)

2 dl mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller rismjölk).

1 dl kokt finriven potatis (helst den mjöliga sorten). Det går även att frysa den rivna potatisen till det är dags att baka.

1 dl vit sirap

1,5 tsk kardemumma (jag använder denna krydda i båda sorters bullar)

1,5 krm salt

1 tsk vaniljsocker

1 ägg till degen och 1 ägg till pensling (går bra att utesluta om du inte tål ägg)

1 pkt (500 gr) Sempers lågproteinmix (spara 1/4 dl till utbakning) 

Du kan behöva ca 0,5 - 1 dl mer mix om du bakar med mjölk så att den inte kletar.

 

Fyllning till kanelbullarna (dubbla om du vill ha mycket emellan)

Ta halva satsen ifall du gör kanelbullar av halva degen.

75 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör)

6 msk socker

3 tsk kanel

1 tsk kardemumma

Jag brukar röra ihop allt med en gaffel till en smet, så att jag kan bre på den. 

 

Garnering

Pärlsocker till kanelbullarna

 

Bakplåtspapper till de runda bullarna

Formar till kanelbullarna

 

 

Förbered

 

  1. Sätt ugnen på 250°C

  2. Täck bakplåtarna med bakplåtspapper eller bullformar

  3. Ta fram ett ägg och vispa det med någon msk mjölk för pensling (alternativt laktosfri mjölk eller mjölkfri vätska). Ställ åt sidan.

  4. Ta fram ingredienserna för fyllningen till kanelbullarna och rör eventuellt ihop allt till en smet.

 

Blanda till degen

 

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Smält smöret i en kastrull och häll sen över mjölken. Vätskan ska bli ljummen.

  3. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig.

  4. Häll ner sirapen, potatisen, saltet, kardemumman, vaniljsockret och ägget i bunken. Rör om väl.

  5. Häll nu i all mix utom 1/4 dl och bearbeta till en deg.

  6. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk)

  7. Mjöla bakbordet med lite av resterande mjölmix och knåda degen med lätta och snabba tag. Ett tips är att använda en silikonmatta. Knåda inte för hårt, för då blir du kletig om händerna! Spara lite av resten av mjölmixen om du ska göra runda bullar.

 

Runda bullar

 

  1. Baka ut bullarna och lägg på bakplåtspapper. Mjöla in dina händer i lite av mixen när du bakar ut bullarna. Platta till de en aning med handflatan.

  2. Låt jäsa i 20 - 30 minuter under handduk.

  3. Pensla bullarna och sätt i mitten av ugnen i 5 minuter.

  4. Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

  5. Ställ tillbaka de i ugnen och grädda i 2 minuter till.

  6. Nu kan du ta ut de och lägga de direkt på bakbordet med handduk över för att svalna.

 

De runda bullarna ska ha fått en brun yta efter första gräddningen men de ska inte vara klara inuti. Man kan göra ett test när man tar ut dem och se om mitten fortfarande är degig ifall man är osäker på tiden. Ca 2-3 cm i diameter i mitten ska vara degig mellan gräddningarna. 

 

 

​Kanelbullar

 

  1. Platta ut degen till en rektangel och bred på fyllning.

  2. Rulla ihop längden och skär till bullar som du lägger i bullformarna. 

  3. Låt jäsa i 20 - 30 minuter under handduk. 

  4. Pensla bullarna och dekorera med pärlsocker.

  5. Sätt de i mitten av ugnen i ca 3 minuter. De ska bara få en lätt gyllene ton! 

  6. Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter.

  7. Ställ tillbaka de i ugnen och grädda de i 2 minuter till.

  8. Nu kan du ta ut de och lägga de direkt på bakbordet med handduk över för att svalna.

 

 

Förvaring

Bullarna klarar sig en hel dag i plastburk med lock på. 

 

Tina

Tina upp de som vanliga bullar eller lägg de i micron någon minut. Vill du ta med dig bullar hem till någon eller på utflykt, så kan du lägga de frysta i en plastburk. De tinar på vägen.

 

 

 

 

 

Tags:

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
<