Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

GLUTENFRIA SEMESTERTIPS

June 30, 2015

Hej hopp!

 

Nu när det är många av er som kommer att tillbringa semestrarna i era husvagnar, husbilar och sommarstugor tänkte jag dela med mig av några tips till er om hur man kan förenkla bakandet och annat smått och gott. 

 

 

Som alltid, vill jag påminna dig att läsa innehållsförteckningen på alla förpackningar!

 

NGF =Naturligt glutenfritt

GF = Glutenfritt

LF = Laktosfritt

MF = Mjölkfritt

ÄF = Äggfritt

NF = Nötfritt

 

 

 

MIX

 

 

Gör en mix att ta med! Det enda du behöver tillsätta sen är ägg och smör. 

Chokladkakan, tårtbotten till chokladtårtan och kärleksmumsen gör du av samma mix....smart att kunna återanvända recept va? ;) Scrollar du längre ner, berättar jag mer :)

 

 

Skriv på påsen med mixen vilket bakverk den är till för och vad den innehåller (exvis Lailas blå mix, bakpulver...), så du slipper fundera över vad du hade i och vad du ska göra med den. Kolla gärna ingrediensernas bäst-före-datum och skriv ner det bäst-före-datum som ligger närmast i tiden, så du vet att mixen fortfarande är OK när du ska använda den. Tänk på att inte låta fukt släppa igenom påsen, för då försvinner bakpulvrets effekt. Nu till recepten!

 

Uppdatering: Se även receptet för Knasterfrullorna nedan.

 

 

 

SOCKERKAKA OCH CHOKLADKAKA

GF, LF, MF, NF

 

 

Denna saftiga kaka kan du baka med mixen och kakan håller sig i flera dagar i plastpåse eller burk med lock på i kylen. Jag hade t.o.m med mig en bit i burk med lock på utan kyl över en långhelg och den klarade sig galant. 

 

Klicka här för att komma till receptet

 

 

 

KÄRLEKSMUMS

GF, LF/MF, NF

 

 

Dessa kärleksmums kan du också göras av mixen....bara att glasera och strö över kokos när de bakats! Det bästa av allt är att de inte smular.

 

Klicka här för att komma till receptet 

 

 

 

CHOKLADTÅRTA 

GF, NF

 

 

Visst vill man väl ha tårta på semestern? Även denna kan du göra av mixen!

 

Jag brukar dela upp smeten i två mindre hjärtformade ugnsformar och dela de båda på mitten, men det går självklart att dela en enda tårtbotten i flera lager. Lägg en god fyllning mellan bottnarna och garnera med en smarrig frosting. 

 

De här smakerna hade jag till min tårta på mitt kakkalas. Det var förresten den tårtan som blev årets favorit :) Jag kommer att lägga ut ett mer beskrivande recept senare, när jag bakat den på nytt och fått till en bild där man kan se hur den ser ut när man skurit i den också.....men jag tror att du klarar dig på receptet som finns just nu ;)

 

Jag hoppas jag kan ta fram ett riktigt gott mjölkfritt recept på fyllningen och frostingen också. Längtar så efter att få äta en riktigt smarrig mjölkfri tårta och anar att du också gör det....så håll tummarna! 

 

 

Här är receptet på frostingen och fyllningen som jag hade till tårtan

 

 

Frosting ovanpå tårtan

 

2,5 dl grädde

100 gr ljus blockchoklad

50 gr mörk blockchoklad

 

  1. Värm grädde (får ej koka!).

  2. Häll i den hackade chokladen och rör om tills det smält.

  3. Häll i skål med lock på och ställ in i kyl.

  4. Vispa till fluff dagen efter.

 

Frosting mellan tårtbottnarna 

 

500 gr mascarpone

8 msk florsocker

6 tsk vanilj

4 tsk frappé-pulver

Lite 70% mörk choklad som du hackar fint.

 

  1. Vispa ihop allt utom chokladen med en mixer.

  2. Sprinkla chokladen över varje lager.

 

Om du vill få en mjölkfri tårta, kan du låta kakan vara som den är och bara garnera den med något annat du tycker om (exempelvis med samma frosting som till Kärleksmums). Kom isåfall ihåg att ha mjölkfritt margarin i kakan och i frostingen! Se recept för Chokladkakan ovan.

 

 

 

JORDGUBBSTÅRTA

NGF, GF, LF/MF, NF

 

 

Vi får ju inte glömma den enkla och mycket saftiga och krämiga gräddtårtan! Botten är bakad med potatismjöl, så botten blir både luftig och fin. Du behöver alltså inte leta efter någon speciell mjölmix och den är dessutom naturligt glutenfri! Jag har tagit fram ett mjölkfritt recept på vaniljkrämen, så även du som inte klarar mjölk kan få njuta.

 

Klicka här för att komma till receptet

 

 

 

BROWNIES PÅ 5 MINUTER

NFG, GF, LF/MF, NF

 

 

Japp! Det tar max 5 min att ta fram allt, blanda till och baka dessa i micron. Servera de med vispad grädde (alternativt laktosfri eller mjölkfri grädde), lämplig chokladsås och bär eller hur du vill. Den chokladsåsen jag har på kakan kan man köpa på burk i större mataffärer. Märket är Plamil och heter Chocolate spread. Den är naturligt gluten-, mjölk- och nötfri men inte sojafri (läs dock alltid innehållsförteckningen ifall något ändrats!) Inte heller till denna, behöver du leta efter någon speciell mjölmix och den är naturligt glutenfri!

 

Klicka här för att komma till receptet

 

 

 

SNABBA BAKELSER

Köpta muffins (se förpackningens innehållsförteckning)

 

 

Orkar du inte baka eller har du inte möjlighet att baka? Köp då färdiga glutenfria muffins och dela de i två delar. Mosa eller mixa jordgubbarna med mixer och lägg emellan. Låt de gärna dra ett dygn så de blir extra saftiga men det är inget måste. Garnera med lemoncurd och toppa med vispad grädde (alternativt laktosfri eller mjölkfri grädde) ovanpå det. Dekorera slutligen med en frestande jordgubbe på. Finns många fler varianter på bakelser...men denna är en av dem :) Jag brukar göra de till picknicken. Då tar jag med mig grädden i en plastpåse, sen klipper jag hål i ena hörnet och spritsar på bakelsen.

 

 

 

KANELBULLAR

NGF/GF, LF/MF, (ÄF) NF

 

 

Dessa bullar blir goda även när du tinar upp de utan micro, så det går utmärkt att ta med sig de frysta till stranden. Vill du få de som nybakade tinar du de i micron, men då ska de bli lite varmare än bara upptinade. Det går även att göra samma sak om de skulle ha blivit lite torra och tråkiga efter en dag på stranden....de blir mjuka och goda igen, men micra de precis innan du ska äta dem. Det finns en del fördelar med glutenfritt iallafall ;) 

 

Klicka här för att komma till receptet på mina kanelbullar som har fått beröm av bagarna på restaurangen Under Kastanjen i Stockholm...och många fler :)

 

 

 

SMÅKAKOR

GF, ÄF, NF

 

 

Mina småkakor klarar sig lika länge i kakburken precis som vanliga och det bästa av allt är att de inte smular! Se bara till att de ligger i en kakburk med tätförslutet lock så ingen fukt kommer in i burken. Det går självklart att ha de i frysen istället om du vill det. 

 

Skulle du hellre vilja baka de på plats, kan du göra degen färdig och lägga den inlindad i plastfolie eller i plastpåse i kyl. Håll den nerkyld under transporten också! Ta med dig lite extra mjölmix med, så du kan ha i mer om det skulle behövas.

 

Klicka här för att komma till receptet på mina hallongrottor som fått mycket beröm sedan 2008. 

 

 

 

 

PIZZA 

GF, LF/MF, ÄF, NF

 

 

Vad är mer praktiskt än att tillreda och jäsa en pizzadeg i plastpåse? När den jäst färdigt, spritsar du bara ut degen på bakplåtspapper och plattar till den i önskad storlek och tjocklek med lite extra mix på degen så att det inte kladdar. Den går även att grilla! Lägg isåfall pizzan på den varma pizzastenen med papperet under och täck över den med locket. Passa tiden bara, för det tar kortare tid än att baka i ugn!

 

 

Klicka här för att komma till  receptet som har blivit mångas favorit

 

 

 

KNASTERFRULLOR

GF, LF, MF, ÄF, NF

 

 

Det här är ett knastrigt bröd som är lite mjuksegt i mitten och smakar likt surdegsbröd. 

 

Även dessa tillreds och jäses i plastpåse för att sedan spritsas ut på bakplåtspapper!

Sen är det bara rätt in i ugnen. Dessa klarar sig i flera timmar under bakduk och skulle de bli något torra/sega efter dessa timmar, kan du lägga in de i ugnen igen i ca 2 min. Passa tiden bara så de inte bränns vid! Lägg de inte i plastpåse om du inte ska frysa ner de, för då mjuknar dem! Om du vill ta med dig en macka till stranden bör du istället linda in den i smörpapper. Den klarar sig ca 1 timme med fras.

 

De går att frysa och få lika goda som nybakade igen. Lägg isåfall fram påsen med frullorna i och låt tina i plastpåsen. Sedan lägger du de i ugnen i ca 2 min (passa tiden så att de inte bränns vid!). Jag brukar dela på de innan jag fryser dem, så de tinar fortare och jag slipper ett moment till.

 

Mix 

 Har testat i efterhand och även denna går att göra en mix av! Blanda alla torra ingredienser i en  plastpåse att ta med (byt ut 1/2 tsk vit sirap mot 1/2 tsk socker). Blanda jäst med vatten och olja i ett stort glas och häll ner i plastpåsen som mixen ligger i. Knåda tills du känner att eventuella klumpar försvunnit.

 

Klicka här för att komma till receptet som många säger har blivit deras älsklingsbröd.

 

 

 

 

 FULLKORNSVÄLLING

NGF, GF, LF, MF, ÄF, NF

 

 

Nu vet vi ju alla att det kan bli smått råkalla dagar även under de svenska sommardagarna och vad är väl då godare än värmande välling för vällingälskare och mys med sköna myspyskläder? Samma gäller här. Gör mixen i förväg och laga till den i husvagnen när andan faller på. Men vi får ju hoppas på att det kommer många fler soliga och varma dagar nu när semestern är här, eller hur! :)

 

Klicka här för att komma till receptet på en välling som t.o.m är godare än den vanliga.

 

 

 

KARTOR MED GLUTENFRIA ALTERNATIV

 

 

Jag har gjort en karta med helt glutenfria bagerier/caféer och jag har även gjort kartor över Stockholm, Göteborg och Malmö där du kan hitta glutenfria alternativ. Kanske du semestrar i närheten eller vill passa på att köra förbi när du är ute på tur? 

 

Klicka här för att komma till kartorna

 

 

Frida fikar

 

En tjej som heter Frida kommer att ha ett marknadsstånd/pop up café/minicafé mitt på stortorget i Kalmar under fyra veckors tid i sommar. Det erbjuds mackor, bröd och bakverk på tisdagar, torsdagar och lördagar med start 7e juli fram till den 1e augusti. 

 

Hon bakar naturligt glutenfritt men använder sig av ren havre i några produkter. Hon kommer även att ha mjölkfria produkter, men kan inte garantera att det inte finns spår av mjölk i dem. Allt bakas i ett kök där det bara bakas glutenfritt. Det öppnar kl 10 om dagarna och håller öppet fram tills dagens erbjudande är slutsålt. Jag har lagt till hennes fik "Frida fikar" i kartan för tillfället. 

 

 

 

HAR DU FÅTT I DIG GLUTEN?

 

 

 

Nu får vi ju verkligen inte hoppas på att det händer, men om olyckan skulle vara framme....så har jag samlat ihop tips från FB-forumet "Vi med celiaki" om vad som kan hjälpa när man råkat få i sig gluten. 

 

Klicka här för att komma till inlägget

 

 

 

 

Jag hoppas du får nytta av mina tips och önskar dig en riktigt fin sommar! :)

 

 

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR