Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

CUPCAKE MED KÄRLEK

February 7, 2016

 

NGF/GF, LF/MF, NF

 

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

 

 

Ljuvligt goda cupcakes som är luftiga och saftiga på samma gång. Kombinationen av choklad och smak av geléhallon är en härlig kombination. Fluffen jag har på bilden är inte så söt som den brukar vara i andra recept, men den är krämig och det ligger pyttesmå bitar av geléhallon i och gömmer sig, som en liten extra överraskning. Vill du ha mer smak på fluffen, kan du ha i fler geléhallon.  Jag har skrivit upp i receptet hur många gram du behöver.  Vill man ha fler smaker, kan man sprinkla över små bitar av frystorkade syrliga jordgubbar som man kan köpa i matvaruaffären. Det går även utmärkt att bara göra chokladmuffins och äta de som de är eller dekorera med något annat du tycker om. Jag önskar dig en riktigt mysig Alla Hjärtans dag med din kärlek, vänner eller familj!

 

 

Feedback jag fått om andra mjölmixer

Det funkar även bra med Lailas gula mix

 

 

Fri från:

Gluten (innehåller dock vetestärkelse)

Laktos / Mjölkprotein

Nötter

 

Mix: Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat

 

175 °C i ca 15-20 min i ugn

Blir 12 st muffins

 

 

Ingredienser

 

150 g osaltat smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 krm salt

2 dl Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

3/4 dl pofiber

3 msk kakao

3 ägg (normalstora)

1/2 dl mjölk (alternativt laktosfri eller mjölkfri vätska)

 

Muffinsformar (plus extra att sätta de färdiga muffinsen i om du inte valt mörka pappersformar)

Aluminium- eller silikonform för 12 muffinsformar

Ca 1/4 dl riskorn att lägga i botten på den gjutna formen (då blir pappersformarna inte lika feta undertill)

 

Fluff

4 dl grädde (alternativt laktosfri grädde eller sojagrädde) Tar du sojagrädde, ska det vara den vispbara sorten.

För en mycket mild smak: 55 gram geléhallon (plus 1-2 st extra) 

För mer smak av geléhallon: 105 gram geléhallon (plus 1-2 st extra)

De flesta är glutenfria och mjölkfria, men läs innehållsförteckningen för säkerhets skull.

 

Chokladhjärtan

Ca 20 gr choklad. Läs innehållsförteckningen!

Det finns en gluten- mjölk- och nötfri choklad att köpa i matvaruaffärer med större sortiment. Den heter Malmö Chokladfabrik och ligger i runda burkar med lock på.

 

OBS! Fluffen ska vila i kyl över natten innan du kan vispa den till fluff

 

 

 

Fluff  (dag 1 eller dagen innan du ska göra cupcakes)

 

  1. Klipp geléhallonen i mindre bitar så de smälter snabbare.

  2. Klipp ytterligare 1-2 st geléhallon i pyttesmå bitar (ca 3-5 mm små). De går lättare att klippa om du sköljer saxen i lite kallt vatten först.

  3. Häll upp 4 dl grädde i en kastrull (alternativt laktosfri grädde eller sojagrädde) 

  4. Häll i alla bitar av geléhallon utom de som är klippta i pyttesmå bitar.

  5. Smält godiset på svag värme. Grädden får inte koka, för då går det inte att vispa den till fluff.

  6. När allt godis smält, häller du över blandningen i en skål eller högt glas för att svalna.

  7. Täck med lock eller plastfolie och ställ åt sidan.

  8. När den har svalnat något (den ska vara varmare än ljummen), häller du i de pyttesmå bitarna av geléhallonen och rör om. De kommer bara att smälta en aning.

  9. Rör om igen innan du ställer den i kylen (rör även om i botten där de små bitarna har samlats.)

  10. Ställ sen in i kyl för att stelna till nästa dag.

 

Chokladhjärtan (samma dag du ska göra cupcakes)

Dessa görs samma dag som du vill dekorera muffinsen.

 

  1. Gör en pappersstrut av bakplåtspapper. Här kan du se en av alla filmer på hur man gör  Klicka här

  2. Smält chokladen i vattenbad  (smält i en skål som ligger ovanpå en kastrull med sjudande vatten i). Alternativt smälter du den i en hushållsapparat som är till för att servera chokladfondue i.

  3. Lägg upp ett smörpapper på ett plant underlag som du kan lägga in i kylen sen

  4. Häll i den smälta chokladen i struten och spritsa ut hjärtan

  5. Ställ åt sidan för att stelna till

  6. Strax innan du ska dekorera muffinsen, lägger du de i kylen en kort stund så hjärtanen stelnar till bättre

 

En del choklad behöver tempereras för att inte smälta när man tar de med händerna, men om du är försiktig klarar du att ta i hjärtanen utan att de smälter. Skala bort smörpapperat från hjärtanen och ta tag i hjärtat lätt i kanterna.

 

 

Förbered för muffins

 

  1. Ta fram en aluminium- eller silikon-formen för 12 muffins

  2. Häll i lite risgryn i botten innan du lägger i muffinsformarna. Då blir pappersformarna mindre feta på utsidan när de är färdigbakade.

  3. Lägg i muffinsformarna

  4. Sätt ugnen på 175 grader.

 

Gör smeten

 

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl med handvisp.

  3. Häll i äggen och mjölken i det avsvalnade smöret och rör om tills allt blandat sig.

  4. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl med handvispen.

 

Baka

 

  1. Klicka i smeten i pappersformarna med två matskedar. Det blir drygt 2 msk per form.

  2. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min.

  3. Skaka hela formen lite lätt mot slutet så att du ser att mittdelen har stelnat. Prova med sticka också för att vara säker på att de är färdiggräddade.

  4. Ta ut hela formen ur ugnen.

  5. Plocka ut muffinsen ur formen när de svalnat lite och låt de få fortsätta svalna under handduk.

 

Dekorera

 

  1. Lägg de färdiga muffinsen med papper på i ytterligare en pappersform om de inte är snygga efter bakning

  2. Gör i ordning en sprits med tyll. Ställ i en kanna (blir lättare att hälla i fluffet då)

  3. Ta fram fluffet från kylen och vispa tills det blir formbart. 

  4. Spritsa muffinsen. Se till att få en liten topp i mitten som hjärtat kan luta mot.

  5. Sätt försiktigt i hjärtan

  6. Sprinkla över strössel. På bilden ser du guldströssel i form av hjärtan.

  7. Nu är de färdiga att servera! Njut!

 

Du får gärna ge mig feedback på vad du tycker om receptet! :)

 

 

Förvara

 

Om du inte har tillgång till frys, klarar de sig i plastburk med lock på i flera timmar.

Notera att pappersformarna kan släppa lite i kanten när man har fryst muffinsen eller ställt de i kylskåpet någon dag.

Det går även att frysa muffinsen med fluffet på. Vänta i så fall med att sätta i chokladhjärtan tills du tinat dem i rumstemperatur.

 

 

 

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle