Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2016

May 16, 2016

Hejsan!

 

Visste du att Internationella celiakidagen infaller den 16:e maj varje år för att upplysa alla om vad celiaki är?  

 

Foto: Heera Nilva Albertoni 

 

 

Visst ger bilden en härlig känsla! Det är min kusins dotter på utflykt med sina vänner och när jag såg den blev jag så glad över att jag fick lov  att använda bilden här.  Jag letade nämligen länge efter en bild som gav en känsla jag ville förmedla i samband med denna dagen. Helt plötsligt dök den upp mitt framför näsan på mig! 

 

Världen över har man ett flertal olika aktiviteter i anslutning till denna dag som matdemos i matköp, eftermiddagste på caféer, mediakampanjer mm. En del har en hel veckas aktiviteter kring denna dag. Här kan du läsa om vad som sker i några av länderna just i år. Klicka här


Celiakiföreningen i England gjorde en TV-reklam förra året som de lade ut på youtube. Den gjorde de i förhoppning om att nå ut till 500 miljoner människor som kanske helt ovetandes går med sjukdomen celiaki. Här kan du läsa mer om vad de gjort och erbjuder på bl.a restauranger just i år Klicka här

 

 

 

Jag tänker passa på att inflika med ett inlägg som jag skrev inför denna dag 2015. Där kan du läsa om vilka svar en med diagnosen celiaki kan få på sina frågor. Både roande och skrämmande på samma gång men tyvärr fortfarande lika högaktuell. Klicka här

 

 

 

Tycker du att det saknas något? Det tycker i alla fall jag. Det verkar inte hända så mycket i vårt avlånga land kring denna dag....men jag kanske kan bidra med något litet denna gång i alla fall?

 

 

 

Har du haft oturen att uppleva de glutenfria bullarna på Pressbyrån som torra och hårda? Då kan jag informera dig att varken Fria Bröd (leverantören) eller Pressbyrån tycker att det är OK. Du ska alltså kunna få en mjuk bulle! Kanelbullen ska säljas inom ett dygn efter att den tinats upp i rumstemperatur och ska definitivt inte bli torr och hård på den tiden. Det beskedet fick jag när jag ifrågasatte instruktionerna som varje Pressbyrå (egna handlare) har fått.

 

Jag var nämligen inne på en av Pressbyråerna för att köpa bulle, men köpte ingen då den var hård.

Andra gången gjorde jag ett försök på en annan Pressbyrå, var den hård även där. Båda gångerna jag nämnde att den var det, fick jag till svar "men den är ju inplastad". Självklart kom min följdfråga när de hade packat upp bullarna och fick även då, båda gångerna ett besvärat svar tillbaka om att de lagts upp för 1-2 dagar sedan. Jag köpte den sistnämnda bullen ändå, bara för att se om min misstanke var rätt...och det kan jag lugnt säga att den var. Det är tur att man enligt vett och etikett får doppa torrt bröd i kaffet ;) Fast så ska det naturligtvis inte vara. Så om de säger samma sak till er, vet ni i alla fall vad som gäller. 

 

OBS! Den får inte micras enligt Fria Bröd, så Pressbyråerna har fått till sig att tina de i rumstemperatur.

 

 

 

Ha det gott så länge!

 

 

 

 

 

Tags:

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle