Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

GÖTEBORGS KULTURKALAS 2017

August 18, 2017

 

Hejsan,

 

I år var jag på plats redan när det började och jag kan säga att det glädjande nog finns ett större glutenfritt utbud denna gång. Några av utställarna var med redan förra året och är mer förberedda på en stor efterfrågan, men det finns även några nya.

 

Glutenfria Churros 

 

Innan jag skriver listan skulle jag  vilja slå ett stort slag för Herr Våffla och Kalas LANGOS som verkligen anstränger sig för oss som inte klarar gluten eller mjölk. Dem är de enda som har glutenfria churros och langos trots att alla med samma utbud skrivit på ett avtal om att ha ett glutenfritt alternativ.

 

 

Herr Våffla

 

 

Förra året gjorde de gluten- och mjölkfria churros utöver vanliga med gluten i. 

I år utökade de försäljningen till två ställen så att man kan köpa både i Bältespännarparken och inne i Trädgårdsföreningen. De kommer dessutom att sikta in sig på att sälja naturligt glutenfria churros nästa år (bakade utan vetestärkelse). Herr och fru Våffla jobbar i vanliga fall som lärare.

 

 

Kalas LANGOS

 

 

Redan förra året sålde Frasse och Gun glutenfria langos utöver vanliga med gluten i, men i år säljer de även naturligt gluten- och mjölkfria langos med mjölkfria alternativ.

 

 

 

Utställare med glutenfritt utbud

 

Nu till listan. Nedan ser du ett urval av de jag hittade men det finns fler.

 

 

Bältespännarparken

 

HERR VÅFFLA 

Gluten- och mjölkfria Churros

 

KALAS LANGOS

Gluten- och mjölkfria Langos

 

TACOS

Gluten- och mjölkfria maträtter

 

LEOS STREET FOOD

Gluten- och laktosfri falafel-tallrik

 

 

Trädgårdsföreningen

 

HERR VÅFFLA

Gluten- och mjölkfria Churros

 

SKAFFERIET BRAZIL

Glutenfria brasilianska ostbollar

Glutenfria hemgjorda praliner fyllda med brasilianska frukter och bär.

 

GOLDEN GIRLS FOODTRUCK

Gluten- och mjölkfri soppa

 

 

Kungsportsplatsen

 

CLARION HOTEL POST

Gluten- och mjölkfria hamburgerbröd och Ceasarsallad utan krutonger.

 

KOMBE

Koreansk mat - gluten-och mjölkfria alternativ

 

HAWAIIAN STREET FOOD

Hawaiianska maträtter - Gluten- och mjölkfria alternativ

 

 

Gustav Adolfs torg

 

INTERNATIONAL STREETFOOD

 

De har också en hel del glutenfritt att välja på men precis som på alla andra torg bör du fråga för säkerhetsskull.

 

Här kommer några exempel på varför det är så viktigt att fråga och förklara att man har celiaki.

 

 

Ovanför kakorna ser du en skylt där det står att det finns glutenfritt och mjölkfritt men om du frågar får du till svar att det kan vara kontaminerat (kan ha spår av gluten) för att det görs i samma miljö som de andra bakverken samt att kunderna använder samma tång till allt. På ett sätt är det positivt för detta hade de inte full koll på tidigare utan att blanda in fler i diskussionen.

 

 

Ovanför godiset ser du också en skylt där det står att det ska finnas glutenfria alternativ.

I år fick jag veta att de kan innehålla spår av gluten då de görs i samma fabrik samt att de dessutom kan vara kontaminerade för att kunderna använder samma tång till allt. Den informationen delade de inte tidigare när jag frågade.

 

 

I det stora hela

 

Som jag tidigare skrev, finns det ett avtal alla skriver på inför Kulturkalaset. I det står det bl.a att alla ska ha något glutenfritt att erbjuda men även i år finns det de som inte har ett alternativ eller ens vet vad ordet glutenfritt innebär. I ett av stånden sa de först att de har glutenfria langos men det var inte helt hundra vad gäller rutiner och det var inte heller en självklarhet att få beställa. Minns du förra året då jag frågade om kebaben var glutenfri? Då fick jag svaret "No it's not for free!". I år när jag ställde frågan om utställarna hade något glutenfritt fick jag bl.a höra "yes, you can taste what ever you want" (de hade inte ett enda glutenfritt alternativ utom läsk).

 

I det stora hela är jag ändå rätt nöjd med utbudet som finns på Kulturkalaset i dag jämfört med tidigare år. Jag är även nöjd över att kunskapen blivit större även om det nog lär dröja några år till innan det blir mycket bättre.

 

Vill du få tips innan jag lägger ut något här? Prenumerera på min sida (du får nyhetsbrev) eller följ mig på Instagram @kustenarklar eller Facebook Klicka här

 

 

 

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle