Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

HUR DU GÖR DE BÄSTA GLUTENFRIA VÅFFLORNA

March 25, 2018

GF, LF/MF, ÄF, NF, SOCKERFRIA

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

 

Nu är Våffeldagen här och jag är så glad över att jag kan dela med mig av mitt bästa recept på frasiga glutenfria våfflor! De är fria från gluten, vete, laktos, mjölkprotein, nötter, ägg, majs, soja, socker men de smakar riktigt gott!

 

 

Jag ljuger inte om jag säger att jag redan ätit mig mätt på frasiga våfflor för ett helt år framåt! Receptet var egentligen redan klart sen länge men nu skulle jag ju grädda våfflor för att ta bilder inför Våffeldagen. Eftersom jag inte hade ätit någon lunch än, så gick de snabbt åt efter fotograferingen. Dock tyckte jag nog att de kunde uppdateras lite i smaken...och som du kanske förstår, åkte även de ner. Jag provade våfflor utan socker, med socker och med socker och vanilj. Så jag blev proppmätt igen!

 

Jag har nog aldrig varit riktigt förtjust i våfflor och än mindre i glutenfria våfflor med maizena. Så när jag testade att ta fram ett eget recept blev jag positivt överraskad över att det faktiskt gick att få mycket godare och frasigare glutenfria våfflor! Med det här grundreceptet kan du servera våfflor med matiga tillbehör eller våfflor med söta tillbehör. 

 

Grädda glutenfria våfflor utan socker till matiga tillbehör som räkor, rom mm.

Grädda glutenfria våfflor med socker till söta tillbehör som sylt, bär mm.

 

 

Fria från

Gluten

Vetestärkelse

Laktos

Mjölkprotein

Nötter

Ägg

Majs

Soja

Socker (sockerfri ersättning eller uteslut helt)

 

 

 

Ingredienser (det blir 4 laggar av smeten)

 

2 dl tjock kokosgrädde

(Jag använder den lila förpackningen av Grants kokosgrädde som smakar minst kokos)

2 dl kallt vatten (du kan ha i mer om du vill dryga ut smeten).

1 dl potatismjöl

1 dl fullkornsrismjöl

 

Smaksättning

 

Våfflor till matigt tillbehör:

  • 1 krm salt

  • 1/8 - 1/4 krm vitpeppar (neutraliserar kokossmaken)

 

Våfflor till söta tillbehör:

  • 2 tsk vit sirap (alternativt sockerfri ersättning)

  • 1/2 tsk vaniljsocker (alternativt aningens vaniljpulver)

  • Ev 1/8-1/4 krm vitpeppar (neutraliserar kokossmaken)

 

Förbered

 

  1. Häll upp kokosgrädden i en skål.

  2. Häll nu i kallt vatten och rör om.

  3. Häll i potatismjöl och fullkornsrismjöl och rör om tills det blandats väl.

  4. Blanda i salt/socker eller salt/socker/vaniljsocker eller salt/vitpeppar.  Se smaksättningarna ovan. Provsmaka gärna på smeten så du får smakerna som du vill ha dem.

  5. Låt smeten stå och dra under tiden du värmer våffeljärnet.

 

Tillred

 

  • Rör om smeten med en sked och häll sedan i ca 1-1,5 dl i våffeljärnet.

Jag smörjde bara våffeljärnet med mjölkfritt smör inför första laggen då det inte verkade behövas mer. Är du osäker kan du testa försiktigt genom att bara grädda en msk smet i mitten av våffeljärnet.

 

  • Grädda tills våfflan blir gyllenbrun. 

Eftersom jag inte har världens bästa våffeljärn, fick jag vända på våfflan när den blev gyllenbrun undertill och fortsätta grädda på andra sidan. Du får kolla hur det blir i ditt järn. Skulle det bara bli färg på ena sidan vet du vad du ska göra nu. 

 

  • Lägg våfflorna en och en på ett galler för att hålla de frasiga.

Lägger du de ovanpå varandra blir de mjuka.

 

 

Servera

 

Låt fantasin flöda och servera med gott tillbehör!

Jag åt senast med vispad sojagrädde och färska jordgubbar som jag toppade med florsocker. Kanske inte så fantasirikt, men det var gott!

 

 

Jag önskar dig en riktigt smarrig Våffeldag! 

 

Tyckte du om mitt recept? Dela gärna vidare i sociala medier.

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle