Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

FREE FROM FUNCTIONAL FOOD EXPO I SVERIGE FÖR FÖRSTA GÅNGEN

May 26, 2018

Hej,

 

Förra veckan gick jag på FREE FROM FUNCTIONAL FOOD EXPO för att se vad det finns för glutenfritt och mjölkfritt utbud i andra länder. Det här året var de nämligen på besök i Sverige för första gången och jag läste att där skulle finnas över 250 företagare på plats.

 

 

Det var två matmässor som gick parallellt och där fanns glutenfritt, vetefritt, laktosfritt, mjölkfritt, sockerfritt, vegansk kost och mycket mer. Där möttes teknologer, marknadsförare, produktchefer, återförsäljare, celiakiförbund och influencers mfl.

 

 

Frågan jag ofta ställde mig när jag såg alla produkter var "Varför har vi inte ett större glutenfritt utbud i Sverige?" På bilderna ser du bara ett pyttelitet sortiment av allt som fanns där. Gluten- och mjölkfri choklad som har fin konsistens och smakar mjölkchoklad, avlånga brödskivor, islatte på sojamjölk, smakrika snacks som är både glutenfria och vegan och liknar ostbågar, kakor som är både glutenfria och mjölkfria och smakar som cappuccino, flera sorters glutenfria glassrån....och otroligt mycket mer!

 

 

Det var dessutom många gånger jag fick höra att de säljer till Finland men att det är riktigt svårt att nå Sverige. Det är t.o.m kämpigt för de mindre svenska glutenfria företagen. Varje eventuell kund som gick förbi fick efterhängsna blickar av utställarna om de inte redan var uppbokade med en kund. 

 

 

Jag skrev ett kort inlägg på Facebook en gång om att de stora jättarna tar över mer och mer, vilket resulterar i att de mindre glutenfria företagarna har svårt att nå ut till dig som konsument. Att det innebär att utbudet kommer att bli sämre. Att istället för fler produkter från fler tillverkare, kommer du att få se fler sorters glutenfria produkter från samma tillverkare (same same but different).

 

 

Jag skrev också att det är efterfrågan som styr utbudet och att det är du som konsument som styr efterfrågan. Då fick jag svaret att en av läsarna är nöjd med att de stora jättarna kommer med ett större utbud, plus att det blir billigare för oss när det blir lite mer konkurrens. Det är många som tänker så, men nu kommer jag till hur det hela egentligen verkar fungera. Det är i alla fall en av pusselbitarna som föll på plats häromdagen. När en matkedja inte lyckas konkurrera med andra företags priser, plockar de helt sonika bort den billigare produkten ur sortimentet!

 

 

Jag både läser och hör många som klagar över priser och sortiment här hemma och att Finland och många andra länder ligger ljusår framför oss. Själv tycker jag att det är dags att vi vaknar nu. Vad tycker du? Varför bara klaga när man kan göra något åt det? Fråga efter ett bredare utbud!

 

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle