Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.

SINGEL BLOGGINLÄGG

MAT FÖR LIVET 2017

November 18, 2017

 

Alla är lika värda, det är givet.

När det gäller mat, märks det på Mat för livet.

 

Slogan: Gunilla Strinning

 

 

Innehåll

 

 • Mina smakprover

 • Vinnare av slogan

 • Andra utställare

 • Grundaren

 • Guldaxet

 • Hedersguldaxet

 • Medarrangör

 • TV4 Nyheterna

 

 

Hejsan!

 

 

Var du på Mat för livet-mässan i Kista förra veckan? I år kom det 3249 besökare!

 

Jag var där som utställare för första gången för att bjuda på smakprover från mina recept och informera om min hemsida. Det var även första gången en bloggare stått med på mässan, vilket var lite extra kul.

 

Många av er som följer mig här och i sociala medier kom förbi mig för att säga hej och jag tyckte det var sååå roligt att träffa er! Ni berättade bl.a att ni haft nytta av mina reseinlägg och kartor med tips på var man kan hitta glutenfritt utbud och flera av er bakar efter mina recept.

 

Jag tyckte sjävklart det var roligt att träffa er andra också! Ni var nyfikna på mina recept och tyckte det var trevligt att få tips om min hemsida. När visitkorten tog slut, fotograferade ni texten på min rollup eller skylten på bordet för att få med er uppgifterna hem. En del av er loggade in på Facebook och Instagram för att följa mig direkt.

 

Det blev många kramar och skratt också!

 

 

 

Mina smakprover

 

 

Alla som kom förbi och smakade tyckte det var riktigt gott. Flera blev förvånade över att man inte kunde känna någon skillnad på mina bakverk och de med gluten i. Det blev jag naturligtvis väldigt glad över att höra! Under bilderna kan du läsa vad som sades om mina bakverk.

 

 

Mjuk pepparkaka med lingon

 

 

Den mjuka pepparkakan var "så saftig och smakrik". Klicka på bilden för att komma till receptet.

 

 

Pepparkakor

 

 

Pepparkakorna var "gott knastriga, smälte i mun och smakade som pepparkakor ska".

Klicka på bilden för att komma till receptet.

 

 

Hallongrottor

 

Hallongrottorna "smälte i mun och var fantastiskt goda". Det var nog de som fick de flesta att blunda och ge ett "mmmmmh" efter sig. Det receptet är hemligt än så länge, men det finns ett annat recept i bloggen som är välbeprövat och omtyckt. Så om du tål mjölk kan du baka efter det. Klicka på bilden för att komma till receptet.

 

 

När jag tar fram recept har jag alltid några saker i åtanke:

 

 • Man ska känna igen sig både i konsistens och smak under tiden en bakar och smakar.

 • Barn ska kunna vara med i köket och ha roligt när de bakar.

 • Bakverken ska kunna ligga lika länge på kakfatet som bakverk med gluten i.

 

Om de dessutom går att göra fria från så många allergener som möjligt är det ett plus.

 

 

 

Vinnare av slogan

 

Vi har tävlingar i min FB-grupp "Celiaki från kust till kust" ibland och nu hade vi en inför denna matmässa med entrébiljetter som vinster.

 

 

1:a pristagaren Gunilla Strinning vann entrébiljetter och en påse med trevliga överraskningar som hon hämtade i montern där Celiakiföreningen i Stockholms län stod. 

 

Hon vann med denna trevliga slogan: 

"Alla är lika värda, det är givet. När det gäller mat, märks det på Mat för livet" 

 

Gunilla Strinning till vänster och hennes syster till höger. Bild lånad av Gunilla Strinning

 

 

Hon kom förbi mig med sin syster och ett lyckligt leende. De hade fyllt flera kassar med bröd, bakverk och annat gott att ta med sig hem.

 

 

 

Andra utställare

 

Jag hann inte botanisera runt som jag brukar göra inför blogginlägg men jag hann med en liten runda i alla fall. Där fanns en del nyheter som utställare tagit med för smakprovning men framförallt var Kullagårdens Glutenfria Stenugnsbageri och Zebeda Chocolate med för första gången.

 

 

Kullagårdens Glutenfria Stenugnsbageri

 

Bild lånad av Kullagårdens Glutenfria Stenugnsbageri

 

 

De bakar naturligt gluten- och mjölkfritt och deras bröd och bakverk är mycket omtyckta. De levererar till ett flertal mataffärer och i somras hade de ett litet sommarkafé också.

 

 

Zebeda Chocolate

 

Bild lånad av Zebeda Chocolate

 

 

De säljer inte bara choklad utan de har även föreläsningar om chokladens alla hälsoeffekter och hur olika choklad kan smaka. Kersti har även skrivit receptböcker som hon hade tagit med.

 

 

Celiakiföreningen i Stockholms län

 

 

Svenska Celiakiförbundet hade också en monter där i år som stod snett mittemot Celiakiföreningen i Stockholms län. Det är många som förväxlar föreningen med förbundet och tror att det är förbundet som arrangerar Mat för livet, men det är föreningen som har gjort det i alla år.

 

Här hoppar de av glädje när mässan öppnar!

 

 

Det är fullt möjligt för alla föreningar runt om i landet att arrangera sådana event, men de som tagit tag i det är bara föreningarna i Stockholm och Malmö. Matmässan är i första hand för deras medlemmar men de tar självklart emot fler besökare som vill komma. Det finns ett stort behov för även matansvariga, dietister, närstående mfl.

 

 

 

Grundaren

 

Iréne Jonson är ordförande för Celiakiföreningen i Stockholms län. 

 

 

Hon fick diagnosen Celiaki 1989 och gick med i styrelsen 1990. Året därpå blev hon ordförande och sen har det bara rullat på. En sommar fick hon idén att ha en mat-mässa och med hjälp av styrelsen blev det den 22:a gången i år. Hon organiserar kaféets och restaurangens utbud så alla besökare kan köpa glutenfri fika och mat. 

 

 

 

Guldaxet 2017

 

Guldaxet delas ut av föreningen varje år och det har de gjort sedan 1991. Det får en person eller företag som gör livet lättare och bättre för människor som inte kan äta gluten, laktos, mjölk eller soja och i år fick Under Kastanjen priset!

 

 

Irène Jonson till vänster och Therese Larsson till höger

 

 

Restaurangen Under Kastanjen ligger i gamla stan i Stockholm.

 

Bild lånad av Under Kastanjen

 

 

De har två bagerier så de kan erbjuda både naturligt gluten- och laktosfria bakverk och bakverk med gluten i. Dit brukar många gå för att både äta mat, frossa i bakverk och njuta av miljön. De hade också en monter på plats där de sålde citronrutor, mazariner, chokladbollar på bovete, morotskakor mm. Självklart bjöd de även på smakprover. 

 

 

 

Hedersguldaxet 2017

 

I år hade föreningen även utsett ett hederspris också som delades ut till en person som i så många år gjort så mycket för att glutenintoleranta ska få det bättre.

 

Anna Suchankova. Bild lånad av Oldana.

 

 

Oldana är känd för sitt spröda majsbröd och har nu firat 30-års jubileum på marknaden. Deras sortiment har utökats markant sedan dess.

 

 

 

Medarrangör

 

Astma- och allergiförbundet var medarrangörer detta år. De hade en monter och en programpunkt om allergimärkning på Speakers corner. Jag hade nog förväntat mig något mer med tanke på att de var medarrangörer. Som att få dit minst en eller två utställare till som ett komplement till de som Celiakiföreningen i Stockholms län fått dit. Att hålla i en mässa innebär en otroligt massa arbete och jag beundrar alla i föreningen som jobbar med detta ideellt år ut och år in.

 

 

 

TV4 Nyheterna

 

Efter matmässans slut satte jag mig ner i soffan för att pusta ut och slå på TV4’s nyheter. De hade varit där under lördagen för att filma och intervjua folk. Först nämnde de att EU kommer att skärpa till reglerna för allergimärkningen och sedan sa de att en allergimatmässa pågår under helgen....och jag som precis hade pustat ut för att årets mässa hade avslutats (den gick under fredag till lördag).

 

Därefter intervjuade de en besökare och Elin Carlsson som är ledamot i SCUF Öst (Svenska Celiaki Ungdoms Förbundet). Rikard Åsgård som är ombudsman på Astma- och allergiförbundet hamnade i rutan också. Men vart i hela friden tog Iréne Jonson vägen? Hon som är grundaren för Mat för livet och arrangerat matmässan i 22 år? Mässan för dig som inte tål gluten, laktos, mjölk eller soja eller har annan matöverkänslighet. Snacka om att jag blev snopen av det abrupta slutet. 

De nämnde inte ens namnet på matmässan! Tänk om de i alla fall hade kunnat sända detta under fredagen istället, så fler hade fått chansen att hitta dit.

 

Det är ju faktiskt ett ypperligt tillfälle att provsmaka sig igenom utbudet som finns, upptäcka nyheter, handla med sig produkter hem, lära sig hur man kan lyckas med bakningen och få hjälp av dietist och läkare . På lördagen var det "barnens lördag" och då hände det desto mer. Man kunde köpa sockervadd med olika smaker och färger och hoppa i hoppborgen. Dessutom höll Ballongprinsessan och jonglören Svart Adam Solander show på scenen. Ballongprinsessan gjorde fina ballongskulpturer som hon delade ut och jonglören gick runt bland besökarna också och visade sina trix. Många föräldrar sa med ett leende att besöket på mässan var en julklapp till deras barn, som stod bredvid och såg saliga ut.

 

Här är en film jag gjorde på mässan 2016 som du kan se ifall du är nyfiken på hur det är där.

 

 

Klicka här om du är nyfiken på vad Mat för livet erbjöd i år.

 

 

 

Please reload

SENASTE BLOGGINLÄGG

Please reload

TAGGAR
Please reload

Please reload