Virginia Küst

7 nov 20153 min.

BAKA MUMSIGT FIKA - GLUTENFRI KÄRLEKSMUMSKLADDKAKA

Uppdaterad: 4 okt 2022

GF, LF/MF, NF

En perfekt kladdig kladdkaka med kärleksmumsglasyr – Kärlekmumskladdkaka! Receptet är glutenfritt och går även att göra mjölkfritt. Det blir riktigt smarrigt gofikat!

Ta mig direkt till:

Mjölmix

Ingredienser

Recept

Förvaring/servering

Idag är det kladdkakans dag

När det vankas kladdkaka brukar jag baka kladdkaka med kärlekmumsglasyr. Den blir så där kladdigt god, söt och helt enkelt riktig mumsig! Jag använder mig av Michel Cluizel's kakao som har en rundare ton och ger kakan en lätt kolasmak. Det senaste har jag hittat ett billigare alternativ som påminner om den sorten och det är Garants kakao.

Så kom min kladdkaka med kärleksmumsglasyr till

Det här hände för många år sen och just då såg jag inte vad som skulle komma. Jag råkade grädda mina kärleksmums alldeles för kort tid och försökte sen täcka dem med glasyr så gott det gick. Eftersom den var så kletig och jag inte ens hade en tanke på att det blivit en "kladdkaka" så försökte jag dela upp varje ruta och lägga i muffinsformar istället. Jag hann inte baka en ny laddning för jag skulle iväg till några vänner för att besöka dem. Detta var nog i början av 2000.

Först satt dem helt tysta medans dem började äta kakan, så jag visste inte riktigt hur jag skulle ta det. Sen hörde jag hur dem njöt och rätt som det är sa dem "Så goood!! Den här smakar ju som en annan slags kaka", men de kunde först inte komma på vilken. Sen helt plötsligt tittade de upp på mig med stora ögon och sa "Det smakar ju som mockarutor med glasyr"....men oj så gott det hääär var! Ja, det var just så som min kärleksmumskladdkaka kom till.

MJÖLMIX

Jag använder Lailas blå mjölmix

Fri från:

  • Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

  • Laktos

  • Mjölkprotein

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.

RECEPT

175 °C i ca 15 min i ugn

Tiden är beräknad för en form på ca 25 cm i diameter.

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

150 g smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1,5 dl Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

3 msk kakao (gärna kakao med bra kvalitet)

3/4 dl pofiber

3 ägg (normalstora)

Glasyr

75 g smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

1 msk siktad kakako (gärna kakao med bra kvalitet)

2 tsk vaniljsocker

1-2 msk starkt kallt kaffe eller vatten.

3,5 dl florsocker

Garnering

0,5 dl kokos

Till formen

Smör (alternativt laktos-eller mjölkfritt smör)

Pofiber eller glutenfritt ströbröd

Alternativt ett bakplåtspapper i botten, som du klipper ut. Smörj och bröa formens sidor.

Förbered

Smörj och bröa formen

Blanda till smeten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

  3. Häll alla torra ingredienser i en bunke. Sila kakaon så det inte bildas klumpar. Blanda väl.

  4. Häll i äggen i kastrullen med det avsalnade smöret och rör om tills det blir väl blandat.

  5. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.

  6. Häll smeten i formen och jämna till med slickepotten.

Baka

  1. Grädda i 15 minuter i mitten av ugnen.

  2. Ta ut formen med kakan i och ställ sval yta för att svalna.

  3. Börja med glasyren under tiden kakan svalnar.

Laga till glasyr

  1. Smält smöret i en kastrull.

  2. Häll i vaniljsocker och kallt kaffe och rör om

  3. Häll i florsocker och rör om. Om du får kulor, kan du pressa sönder de med en slickepott genom att trycka smeten mot kanten av kastrullen.

Garnera

  1. Ta bort formens sidor och lägg upp kakan på ett fat.

  2. Bred på glasyren på den något varma kakan och strö över kokos.

Förvaring/servering

Servera med vispad grädde till (alternativt laktosfri- eller mjölkfri grädde). Den håller sig länge i kylen om du täcker den med plastfolie/lock eller lägger den i burk med lock på.

1