top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

BAKA MUMSIGT FIKA - GLUTENFRI KÄRLEKSMUMSKLADDKAKA

Uppdaterat: 4 okt. 2022

GF, LF/MF, NF

En perfekt kladdig kladdkaka med kärleksmumsglasyr – Kärlekmumskladdkaka! Receptet är glutenfritt och går även att göra mjölkfritt. Det blir riktigt smarrigt gofikat!


Glutenfri och mjölkfri kladdkaka

Ta mig direkt till:
Idag är det kladdkakans dag


När det vankas kladdkaka brukar jag baka kladdkaka med kärlekmumsglasyr. Den blir så där kladdigt god, söt och helt enkelt riktig mumsig! Jag använder mig av Michel Cluizel's kakao som har en rundare ton och ger kakan en lätt kolasmak. Det senaste har jag hittat ett billigare alternativ som påminner om den sorten och det är Garants kakao.Så kom min kladdkaka med kärleksmumsglasyr till


Det här hände för många år sen och just då såg jag inte vad som skulle komma. Jag råkade grädda mina kärleksmums alldeles för kort tid och försökte sen täcka dem med glasyr så gott det gick. Eftersom den var så kletig och jag inte ens hade en tanke på att det blivit en "kladdkaka" så försökte jag dela upp varje ruta och lägga i muffinsformar istället. Jag hann inte baka en ny laddning för jag skulle iväg till några vänner för att besöka dem. Detta var nog i början av 2000.


Först satt dem helt tysta medans dem började äta kakan, så jag visste inte riktigt hur jag skulle ta det. Sen hörde jag hur dem njöt och rätt som det är sa dem "Så goood!! Den här smakar ju som en annan slags kaka", men de kunde först inte komma på vilken. Sen helt plötsligt tittade de upp på mig med stora ögon och sa "Det smakar ju som mockarutor med glasyr"....men oj så gott det hääär var! Ja, det var just så som min kärleksmumskladdkaka kom till.


MJÖLMIXJag använder Lailas blå mjölmix


Fri från:

 • Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

 • Laktos

 • Mjölkprotein

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.RECEPT

175 °C i ca 15 min i ugn

Tiden är beräknad för en form på ca 25 cm i diameter.


Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.


150 g smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1,5 dl Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

3 msk kakao (gärna kakao med bra kvalitet)

3/4 dl pofiber

3 ägg (normalstora)

Glasyr

75 g smör (alternativt laktos- eller mjölkfritt smör)

1 msk siktad kakako (gärna kakao med bra kvalitet)

2 tsk vaniljsocker

1-2 msk starkt kallt kaffe eller vatten.

3,5 dl florsocker

Garnering

0,5 dl kokos

Till formen

Smör (alternativt laktos-eller mjölkfritt smör)

Pofiber eller glutenfritt ströbröd

Alternativt ett bakplåtspapper i botten, som du klipper ut. Smörj och bröa formens sidor.

Förbered

Smörj och bröa formen

Blanda till smeten

 1. Sätt ugnen på 175 grader.

 2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

 3. Häll alla torra ingredienser i en bunke. Sila kakaon så det inte bildas klumpar. Blanda väl.

 4. Häll i äggen i kastrullen med det avsalnade smöret och rör om tills det blir väl blandat.

 5. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.

 6. Häll smeten i formen och jämna till med slickepotten.

Baka

 1. Grädda i 15 minuter i mitten av ugnen.

 2. Ta ut formen med kakan i och ställ sval yta för att svalna.

 3. Börja med glasyren under tiden kakan svalnar.

Laga till glasyr

 1. Smält smöret i en kastrull.

 2. Häll i vaniljsocker och kallt kaffe och rör om

 3. Häll i florsocker och rör om. Om du får kulor, kan du pressa sönder de med en slickepott genom att trycka smeten mot kanten av kastrullen.

Garnera

 1. Ta bort formens sidor och lägg upp kakan på ett fat.

 2. Bred på glasyren på den något varma kakan och strö över kokos.

Förvaring/servering

Servera med vispad grädde till (alternativt laktosfri- eller mjölkfri grädde). Den håller sig länge i kylen om du täcker den med plastfolie/lock eller lägger den i burk med lock på.

0 kommentarer

コメント


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page