top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

CHOKLADIGT GODA GLUTENFRIA KLADDKAKEMUFFINS

Uppdaterat: 27 aug.

GF, LF, MF, NF


Om du gillar kladdkaka så kommer du att tycka om de här också. Det är små kladdigt goda chokladmuffins precis lika kladdiga och chokladiga som en kladdkaka. Ät de som de är eller servera med en klick vispade grädde på.


Kladdkakemuffins i färgglada formar står på en skärbräda
Glutenfria kladdkakemuffins

Recept på smarriga, kladdiga och chokladigt goda glutenfria kladdkakemuffins!


För några veckor sedan, såg jag att det var flera som sökte bra recept på glutenfria kladdkakemuffins på Facebook. Jag började leta bland mina anteckningar men jag kunde inte hitta några noteringar alls. Inte så förvånande i och för sig för jag har inte varit så bra på att anteckna, men med tiden har jag lärt mig att bli bättre på det. Det var i alla fall längesedan jag bakade dessa, så jag fick helt enkelt provbaka och se om jag mindes rätt och det gjorde jag! En av läsarna som sökte recept, provbakade dessa direkt efter mitt första provbak och även hon blev nöjd!

I morse gick jag upp tidigt för att hinna baka nytt att ta bilder på och dela receptet med er.

Så här kommer nu mitt recept på mina smarriga, kladdiga och chokladigt goda kladdkakemuffins!

Jag önskar dig en riktigt fin Valborg! Nu är äntligen våren här och jag hoppas värmen kommer med den. Idag firar jag att våren kommer, en väns 40-års dag och att jag har fått över 500 följare på Instagram!

RECEPT

Jag använder Lailas blå mjölmix

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.


Fri från:

 • Gluten (innehåller vetestärkelse)

 • Mjölk

175 °C i ca 10-12 min i ugn

Blir 12 st kladdkakemuffins

Ingredienser

150 g smör (alternativt laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin)

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1,5 dl Lailas blå (gluten- och mjölkfri)

3 msk kakao (gärna kakao med bra kvalitet)

3/4 dl pofiber

3 ägg (normalstora)


Förbered

 1. Ställ muffinsformarna på bakplåten

Om du använder muffinsplåt:

Häll i lite risgryn i botten innan du lägger i muffinsformarna. Då blir pappersformarna mindre feta på utsidan när de är färdigbakade.


Risgryn i botten av en muffinsplåt med papperformar
Risgryn i muffinsplåt med pappersformar

Blanda till smeten

 1. Sätt ugnen på 175 grader

 2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna

 3. Häll alla torra ingredienser i en bunke. Sila kakaon så det inte bildas klumpar. Blanda väl.

 4. Häll i äggen i kastrullen med det avsalnade smöret och rör om tills det blir väl blandat.

 5. Häll innehållet i kastrullen över mjölblandningen och rör om väl. Du kan använda slickepotten till att pressa bort eventuella mjölklumpar.

 6. Klicka ner smeten i muffinsformarna med hjälp av ett matskedsmått (2 msk per form) och en bordskniv att skrapa ner smeten med. Alternativt fyller du en sprits för att spritsa ner det i formarna.


Chokladsmet i färgglada formar på en bakplåt
Chokladsmet i muffinsformar

Baka

 1. Grädda i 10-12 minuter i mitten av ugnen.

 2. Ta ut kladdkakemuffinsen och ställ dem på en sval yta för att svalna.

 3. Låt muffinsen "sätta" sig i ca 40 minuter.


Till en början ser det ut som vanliga muffins, men låt de stå i ca 40 minuter tills mitten sjunkit ner.

OBS! De ska inte stå kvar på plåten för då fortsätter de att gräddas av eftervärmen.


Nygräddade kladdkakemuffins i färgglada formar på plåt
Nygräddade kladdkakemuffins


Kladdkakemuffins i färgglada formar på skärbräda
Glutenfria kladdkakemuffins

Servera

Servera de som de är eller med jorgdgubbar och vispgrädde till (alternativt laktos-, mjölk-, sojafri grädde).

Förvara

De håller sig länge i kylen om du täcker de med plastfolie/lock eller lägger de i burk med lock.


Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page