top of page

VAD ÄR GLUTEN OCH CELIAKI?

Frågor och svar om gluten och celiaki (glutenintolerans).

Är det bröd och pasta man inte tål då?​

Ja, om det inte är glutenfritt men det finns så mycket mer man behöver hålla koll på. Gluten finns i vete, råg och korn. Det finns även i havre som har gått i samma kvarn som de övriga sädesslagen eller har växt på fält i närheten av sädesslag med gluten. Det är därför man ska äta ren havre som växt separerat från andra sädesslag och som fått gå igenom en alldeles egen kvarn. Förpackningarna med ren havregryn i är märkta med ett överkorsat ax.

Gluten finns i många produkter som man inte tänker på, så det tar tid att lära sig. För att känna sig säker kan man till en början hålla sig till ersättningsprodukter märkta med det överkorsade axet. De står oftast samlade på en hylla i mataffärerna medan en del mataffärer har spritt ut dem och ställt dem bland de övriga varorna. I så fall ligger glutenfri pasta där övrig pasta ligger osv.

 

I min glutenfria guide, har jag listat upp glutenfria produkter/producenter som du hittar under rubriken "Var kan jag köpa glutenfritt?" 

 

Det finns även en app som heter Ingredienslexikon, vilken ger dig svar på om exempelvis glutamat innehåller gluten.

Finns det gluten i mjölk?​

Nej, men däremot finns det laktos i om den inte är laktosfri. Ska passa på att inflika att det är många som säger att en laktosfri mjölk är mjölkfri men den kan aldrig blir det så länge det är mjölkprotein i (animalisk). Allergi mot mjölkprotein kan vara lika farlig som nötallergi. Däremot är t.ex. glutenfri havre-dryck  både fri från gluten (om den är märkt med det glutenfria axet), laktos och mjölkprotein.

Vad är celiaki?

Det är en autoimmun sjukdom och det innebär att du inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Tunntarmen blir inflammerad och kan inte ta upp den näring som den ska. De vanligaste symtomen är magbesvär, trötthet och viktnedgång. Man måste sluta äta gluten så att tarmen läker för det finns ingen medicin. Symtomen går över från några månader upp till ett år, beroende på hur inflammerad tunntarmen är.

​​

Kan man fuska ibland när man har celiaki (glutenintolerans)?

​​

Nej, det bör man inte göra. Det räcker med de gångerna man "råkar få i sig gluten". Celiaki är en autoimmun sjukdom, precis som diabetes, sköldkörtelsjukdomar m.fl. men det finns ingen medicin att få. Därför är det viktigt att hålla sig till glutenfri kost om man har celiaki. Nedan hittar du en bra bild från Gutenfree Dude, som sammanställt vilka symtom man kan få om man inte tar hand om sig eller lever med odiagnostiserad celiaki.

Hur märker man att man fått i sig gluten?

 

Det finns flera​ varianter på hur man reagerar direkt efter intag av gluten. Därför sammanställde jag svaren jag fått från fler som har celiaki, där de beskriver sina reaktioner vid intag av gluten.

Finns det medicin för celiaki (glutenintolerans)?

Nej, det finns ingen medicin idag. Det är maten som är medicinen och därför är det viktigt att förstå att det inte är en trend. Celiaki är en autoimmun sjukdom och det enda som kan hålla oss friska är att äta glutenfritt.​

​​​

Vad är skillnaden mellan celiaki och glutenintolerans?

I Sverige betyder glutenintolerans än så länge samma sak som celiaki. Utomlands är glutenintolerans samma som glutenkänslighet. Därför är det viktigt att vi börjar säga celiaki istället för glutenintolerans, så det inte blir missförstånd oavsett var vi befinner oss. Det är t.ex. många som säger att de är glutenintoleranta när de egentligen bara är glutenkänsliga. Lite rörigt eller hur? Jag ska försöka reda ut det hela för dig nedan.

Glutenintolerant = Både de som är glutenkänsliga och har celiaki nämner detta ordet (förvirring uppstår).

Glutenkänslighet = får samma symtom utan att förstöra tarmluddet (har ej celiaki).

Celiaki = är ingen glutenallergi. Det är en autoimmun sjukdom.

Tyst celiaki = känner inget men skadar ändå tarmluddet.

Hur många har celiaki (glutenintolerans)?

Ca 50% av Sveriges befolkning bär på generna som krävs för att kunna få celiaki, fast det är inte alla som utvecklar sjukdomen. Vanligast är att barn får diagnosen men celiaki kan man få när som helst i livet.

 

Man räknar med att det är ca 1-3% i Sverige som har fått diagnosen celiaki men det finns ett stort mörkertal eftersom den genomsnittliga tiden från symtom till diagnos är ca 10 år. Det finns nämligen så många olika symtom man kan få som man inte alltid kopplar till celiaki. Nedan kan du se en bild på olika symtom av celiaki

Antalet procent borde i min uppfattning öka men det är många som inte kommer vidare i sin utredning och därför tar egna inititativ att utesluta gluten. Då finns det ingen statistik att luta sig emot.

Hur får man diagnosen celiaki?

Det är dessvärre inte alltid så lätt när inte  de mest vanliga symtomen visar sig, som magbesvär, viktnedgång och trötthet. Då bör man stå på sig! För att ge dig en inblick i hur det kan fungera i vården idag, så skrev jag ett blogginlägg där jag delar celiakisters berättelser, innan de fick sin diagnos.

Så för att underlätta det för dig, finns det idag ett vårdprogram som du bör ta med dig till ditt läkarbesök. Det hittar du på Svenska Celiakiförbundets sida. Sök på "vårdprogram". 

Vilka symtom kan man få av celiaki?

 

Här är en bra bild över alla symtom man kan få av odiagnostiserad celiaki eller om en med celiaki inte håller sig till glutenfri kost och fuskar. Bilden har GlutenDude gjort.

celiac-disease-symptoms-GlutenDude - symtom på celiaki

Vill du veta mer?

På Svenska Celiakiförbundets hemsida hittar du mer information.

Vad är gluten?
Hur många har celiaki (glurtenintolerans)?
Hur märker man att man fått i sig gluten?
Finns det medicin för celiaki?
Vad är skillnaden mellan celiaki och glutenintolerans?
Hur får man diagnosen celiaki?
Vilka symtom kan man få av celiaki?
Kan man fuska ibland när man har celiaki (glutenintolerans)?
Vad är celiaki?
Är det bröd och pasta man inte tål då?
Finns det gluten i mjölk?

Vad är gluten?​

Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn och är ett ämne som ter sig som ett lim. Här kan du se en bra YouTube-film där de visar hur gluten ser ut. Spola fram till 1:41 om du bara vill se när själva degen knådas till ett ämne som liknar bubbelgum i konsistensen (gluten).

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • LinkedIn
bottom of page