top of page

VAD ÄR GLUTEN OCH CELIAKI?

Gluten, celiaki och symtom

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Vad är gluten?​

Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Det är ett ämne som ter sig som ett lim. Nedan kan du se en film från Youtube som jag tycker beskriver det bra. Spola fram till 1:41 om du bara vill se när degen knådas till ett ämne som liknar bubbelgum i konsistensen. 

Är det bröd och pasta man inte tål då?​

Ja om det inte är glutenfritt men det finns så mycket mer man behöver hålla koll på. Gluten finns i vete, råg och korn. Det finns även i havre som har gått i samma kvarn som de övriga sädesslagen. Det är därför man istället ska äta ren havre som växt separerat från andra sädesslag och som fått gå igenom en alldeles egen kvarn.

 

Gluten finns i många produkter som man inte tänker på så det tar tid att lära sig. Om man vill vara säker kan man välja produkter märkta med den glutenfria symbolen som är ett överkryssat ax. Dessa produkter står oftast samlade på en hylla i mataffären. Det finns även en app som heter Ingredienslexikon vilken ger dig svar på om exempelvis glutamat innehåller gluten. 

Finns det gluten i mjölk?​

Nej, men däremot finns det laktos i om den inte är laktosfri. Det inte inte många som tänker på det men animalisk mjölk kan aldrig bli mjölkfri eftersom den alltid innehåller mjölkprotein oavsett om man tar bort laktosen eller ej.

​​

Kan man fuska ibland när man har celiaki (glutenintolerans)?

​​

Nej, det bör man inte göra. En smula bröd skadar tarmluddet som tar upp näringen man behöver.

Hur märker du att du fått i dig gluten?

Jag har skrivit ett blogginlägg om hur jag och många andra med celiaki reagerar när vi får i oss gluten.

Finns det medicin för celiaki (glutenintolerans)?

Nej, det finns ingen medicin. Det är maten som är medicinen och därför är det viktigt att förstå att det inte är en trend. Celiaki är en autoimmun sjukdom och det enda som kan hålla oss friska är att äta glutenfritt.​

​​​

Vad är skillnaden mellan celiaki och glutenintolerans?

I Sverige betyder glutenintolerans än så länge samma sak som celiaki. Utomlands är glutenintolerans samma som glutenkänslighet. Därför är det viktigt att vi börjar säga celiaki istället för glutenintolerans, så det inte blir missförstånd oavsett var vi befinner oss. Det är t.ex. många som säger att de är glutenintoleranta när de egentligen bara är glutenkänsliga. Lite rörigt eller hur? Jag ska försöka reda ut det nedan.

Glutenintolerant = Både de som är glutenkänsliga och har celiaki nämner detta ordet (förvirring uppstår).

Glutenkänslighet = får samma symtom utan att förstöra tarmluddet (har ej celiaki). 

Celiaki = är ingen glutenallergi. Det är en autoimmun sjukdom.

Tyst celiaki = känner inget men skadar ändå tarmluddet.

Hur många har celiaki (glutenintolerans)?

Man räknar med att det är ca 2% i Sverige som har fått diagnosen celiaki men det finns ett stort mörkertal eftersom den genomsnittliga tiden från symtom till diagnos är ca 10 år. Det finns nämligen så många olika symtom som man inte alltid kopplar till celiaki. 

Vad får man för symtom av celiaki?

 

Jag har skrivit ett blogginlägg där jag delar celiakisters berättelser innan de fick diagnosen celiaki och nedan har du även en bra bild över alla symtom man kan få av odiagnostiserad celiaki. Bilden har GlutenDude gjort.

celiac-disease-symptoms-1-GlutenDude.jpg

Vill du veta mer?

På Svenska Celiakiförbundets hemsida finns det mer information.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • LinkedIn
bottom of page