VAD ÄR GLUTEN OCH CELIAKI?

VAD ÄR GLUTEN OCH CELIAKI?

​Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Det är ett ämne som ter sig som ett lim. Nedan kan du se en film från Youtube som jag tycker beskriver det bra. Spola fram till 1:41 om du bara vill se när degen knådas till ett ämne som liknar bubbelgum i konsistensen. 

Är det bröd och pasta man inte kan äta då?

Ja om det inte är glutenfritt, men det finns så mycket mer man behöver hålla koll på. Gluten finns i vete, råg och korn. Det finns även i havre som har gått i samma kvarn som de övriga sädesslagen. Det är därför man istället ska äta ren havre som växt separerat från andra sädesslag och som fått gå igenom en alldeles egen kvarn.

 

Gluten finns i många produkter som man inte tänker på så det tar tid att lära sig. Om man vill vara säker kan man välja produkter märkta med den glutenfria symbolen som är ett överkryssat ax. Dessa produkter står oftast samlade på en hylla i mataffären. Det finns även en app som heter Ingredienslexikon vilken ger dig svar på om exempelvis glutamat innehåller gluten. 

Finns det gluten i mjölk?

Nej, men däremot laktos om den inte är laktosfri. Den kan dock aldrig bli mjölkfri eftersom den fortfarande innehåller mjölkprotein.

​​

Kan man fuska ibland när man har celiaki (glutenintolerans)?

Nej, det bör man inte göra. En smula bröd skadar tarmluddet som tar upp näringen man behöver. 

Hur märker du att du fått i dig gluten?

Jag har skrivit ett blogginlägg om hur jag och många andra med celiaki reagerar när vi får i oss gluten.

Finns det medicin för celiaki (glutenintolerans)?

Nej, det finns ingen medicin. Det är maten som är medicinen och därför är det viktigt att förstå att det inte är en trend. Celiaki är en autoimmun sjukdom och det enda som kan hålla oss friska är att äta glutenfritt.

Hur många har celiaki (glutenintolerans)?

Man räknar med att det är ca 2% i Sverige som har fått diagnosen celiaki men det finns ett stort mörkertal. Genomsnittliga tiden från symtom till diagnos är ca 10 år för att symtomen skiljer sig så mycket. Det kan vara allt från ont i magen till depression och andra sjukdomar. Här är en bild med alla symtom på celiaki som GlutenDude har gjort.

Vad är skillnaden mellan celiaki och glutenintolerans?

I Sverige är glutenintolerans är än så länge samma sak som celiaki.

Utomlands är glutenintolerans samma som glutenkänslighet. 

Det är därför viktigt att vi börjar säga celiaki istället för glutenintolerans så det inte blir missförstånd oavsett var vi befinner oss. Det är t.ex. många som säger att de är glutenintoleranta när de egentligen bara är glutenkänsliga. Lite rörigt eller hur? Jag ska försöka reda ut det nedan.

Glutenintolerant = Både de som är glutenkänsliga och har celiaki nämner detta ordet (förvirring uppstår).

Glutenkänslighet = får samma symtom utan att förstöra tarmluddet (har ej celiaki).

Celiaki = är ingen glutenallergi. Det är en autoimmun sjukdom.

Tyst celiaki = känner inget men skadar ändå tarmluddet.

 

Vill du veta mer?

På Svenska Celiakiförbundets hemsida finns det mer information.

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 16/5

Denna dag har uppmärksammats i många länder i flera år med grön rosett, erbjudanden, event och information. 

 

Sedan några år tillbaka har det även hänt del i Sverige!

2017 skrev jag ett inlägg på Facebook dagen före Internationella Celiakidagen som delades över 500 gånger och bilden många fler. Den spreds även till våra grannländer Norge, Finland och Danmark. Bilden som jag hade knåpat ihop för att någon frågade om det inte fanns en grön rosett att sätta upp som profilbild, ifall man inte hade tillgång till grönt band eller kunde ta vara på erbjudandena som jag skrivit om i bloggen.

Det var en dag av glädje och en känsla av att vi tillsammans kan göra skillnad! Du kan läsa blogginlägget HÄR.

Barn och vuxna knåpade ihop rosetter, klädde sig i gröna klädesplagg och passade på att handla hos de bagerier, caféer och restauranger som erbjöd rabatt på sitt glutenfria utbud. Många fick även chansen att förklara och uppmärksamma denna dagen på ett enkelt och roligt sätt. En del visste inte ens att denna dagen fanns och blev glada över att även "vi" har en dag.

 

Det var så roligt att läsa alla inlägg och kommentarer på Facebook och Instagram och känna av glädjen som spreds!

I ett inlägg läste jag att även radioprogram hade uppmärksammat dagen.

I andra länder har man uppmärksammat denna dagen länge med en grön rosett och den finns t.o.m att hämta till profilbilden på Facebook. Förra året gjorde jag ett Facebook-motiv till oss i Sverige.

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Blogger - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© Copyright

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.