top of page

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN INFALLER DEN 16 MAJ

Denna dag har uppmärksammats i många länder flera år med grön rosett, erbjudanden, event och information om celiaki. Det är först på senare år som den uppmärksammats även här i Sverige.

 

När jag upptäckte att denna dag fanns så skrev jag mitt första blogginlägg. Det var år 2015 och då delade jag anekdoter som medlemmar i glutenfria Facebook-grupper skrivit till mig. Sen har det bara rullat på med erbjudanden, rabatter, Facebook-motiv med grön rosett etc. 

 

Svenska Celiakiförbundet hakade på år 2016 för att också uppmärksamma dagen och när jag var Ordförande i Celiakiföreningen i Stockholms län 2018-2020 uppmärksammade vi i föreningen denna dag med medlemsträffar. Vi pärlade bl.a armband med SCUF Stockholm, bjöd in glutenfria företag som sålde bakverk eller annat gott, fikade och hade föreläsare som pratade om celiaki och glutenfri kost.

MINA BLOGGINLÄGG

Här kan du hitta direkt mina blogginlägg inför Internationella Celiakidagen som jag skrivit under åren. Jag har lagt till en kort intro till varje inlägg så du kan få en snabb överblick.

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2015

Skrev mitt första blogginlägg om denna dagen och delade med mig av anekdoter, som medlemmar i glutenfria Facebook-grupper skrev till mig.

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2016

Delade en film som Celiakiförbundet i England hade gjort. Det året sålde Pressbyrån glutenfria bullar och muffins från Fria bröd men det gick tyvärr inte så bra eftersom personalen i de olika Pressbyråerna inte alltid hanterade det glutenfria utbudet som de hade blivit instruerade. 

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2017

 

Det här året hände det en hel del.

 

Jag hade startat en Facebook-grupp Celiaki från kust till kust med ett härligt gäng, strax före denna dag.

 

Det var då idén till Glutenpodden kom till. De glutenfria bloggarna Glutenfritt med Sandra och Baka utan gluten, som var med som admin, skulle starta upp en glutenfri podd samma dag. Tyvärr kom livet emellan, som det kan göra ibland. Det var ett riktigt trevligt initiativ som jag tycker de ska ha cred för eftersom de faktiskt startade en idé som stämmer in så bra på Glutenpodden som Svenska Celiakiförbundet startade med Smilla Luuk år 2019.

Några av oss andra i admin kontaktade ett flertal glutenfria bagerier och caféer för att fråga om de ville erbjuda sina kunder rabatter.

Jag skapade en bild med en grön rosett och texten "Celiaki är inte en trend. Det är en autoimmun sjukdom" och sen skrev jag ett inlägg på Facebook dagen före Internationella Celiakidagen, som delades över 500 gånger och bilden många fler.

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2018

 

Det här året tog jag även fram ett Facebook-motiv med en grön rosett och texten Celiaki.

 

Glutenfria bagerier och caféer ville vara med och ge rabatter till sina kunder i år igen och medlemmar i glutenfria Facebook-grupper delade gärna med sig av nya anekdoter 

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2019  

 

Det här året fanns det ännu fler rabatter och naturligtvis även fler anekdoter  men det var också det här året som Jossan skaffade en tatuering på sin arm - en grön rosett med ordet celiaki. 

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2020

 

Detta var ju året som Coronan kom och jag fick tänka om snabbt och bestämde mig för att köra allt digitalt istället.

 

Så jag kontaktade glutenfria bagerier, caféer, webbshoppar och influencers och berättade att alla kunde kunde göra något tillsammans under #internationellaceliakidagen2020. Här skulle nu alla både på Facebook och Instagram kunna se samlade erbjudanden, tävlingar, recept och kunna upptäcka fler produkter, företag och glutenfria bloggare. Det var riktigt roligt att se att det var så många som hakade på idén!

Svenska Celiakiförbundet beslutade sig för att haka på men frångå lite från konceptet och kalla Internationella celiakidagen för Celiakidagen istället.

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2021

Det här året hade restriktionerna lättat men vi fortsatte med hashtaggarna eftersom det blev så lyckat. Svenska celiakiförbundet och föreningar hakade på.

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2022

Detta året gav jag ut en e-bok med glutenfria anekdoter som jag samlat ihop från celiakister.

 

Jag hade även livesändning på Instagram med Jonny Hamnell (@nogluforme). Det var något jag länge funderat på och det var riktigt kul att han ville haka på.

 

Det året försvann min gröna rosett som valbart motiv på Facebook eftersom de hade beslutat sig för att inte alla ska kunna lägga upp egna motiv.

 

Alla som ville vara med i år igen för att dela erbjudanden eller recept, fortsatte med hashtaggarna som tidigare år. Kul!

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2023

Det här året körde vi, som tidigare år, på Instagram och Facebook. 

Jag startade ett event på Facebook denna gång för att försöka underlätta för er att hitta till alla inlägg, eftersom det är svårare att få en samlad överblick där. Det blev tyvärr lite spretigt trots allt men jag gör nog ett nytt försök nästa år i god tid. Celiakiförbundet och föreningar hakade på i år igen.

GRÖN ROSETT PÅ INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN

Grön rosett för Internationella Celiakidagen

Bilden på den gröna rosetten med texten "Celiaki är inte en trend - det är en autoimmun sjukdom" gjorde jag år 2017 och den har delats flera gånger om för att uppmärksamma andra om dagen.

GÖR EN EGEN GRÖN ROSETT

internationella celiakidagen_grön rosett

Du kan självklart göra en egen rosett med hjälp av ljusgrönt band och säkerhetsnål, som du kan sätta på ditt klädesplagg eller väska. Här har jag sytt fast pärlan innan jag fäste säkerhetsnålen i den gröna rosetten.

SÅ HÄR LÄGGER DU TILL ETT FACEBOOK-MOTIV

Facebook tog bort denna möjlighet år 2022.

Facebookmotiv_celiaki_kustenarklar.se.jp
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • LinkedIn
bottom of page