top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

GRÖNA ROSETTEN DELADES ÖVER 500 GÅNGER

Uppdaterat: 3 mars 2021


Hej,

I morgon är maj månad slut. En månad då Internationella Celiakidagen uppmärksammades i flera länder med erbjudanden, event och information. I år hände det även en hel del i Sverige!

Inlägget jag skrev på Facebook dagen före Internationella Celiakidagen delades över 500 gånger och bilden många fler. Den spreds även till våra grannländer Norge, Finland och Danmark. Bilden som jag hade knåpat ihop för att någon frågade om det inte fanns en grön rosett att sätta upp som profilbild, ifall man inte hade tillgång till grönt band eller kunde ta vara på erbjudandena som jag skrivit om här i bloggen.Internationella Celiakidagen

Internationella Celiakidagen - Celiaki är inte en trend

Det var en dag av glädje och en känsla av att vi tillsammans kan göra skillnad!

Barn och vuxna knåpade ihop rosetter, klädde sig i gröna klädesplagg och passade på att handla hos de bagerier, caféer och restauranger som erbjöd rabatt på sitt glutenfria utbud.

Många fick även chansen att förklara och uppmärksamma denna dagen på ett enkelt och roligt sätt. En del visste inte ens att denna dagen fanns och blev glada över att även "vi" har en dag.

Det var så roligt att läsa alla inlägg och kommentarer på Facebook och Instagram och känna av glädjen som spreds! I ett inlägg läste jag att även radioprogram hade uppmärksammat dagen.

Ett stort tack till er alla som hjälpte till att uppmärksamma dagen!

I andra länder har man uppmärksammat denna dagen länge med en grön rosett.

Nu var det dags även för oss!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page