top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2020


I morgon den 16 maj är det Internationella Celiakidagen! En dag då man uppmärksammar den autoimmuna sjukdomen celiaki som i folkmun kallas glutenintolerans. 1. SAMLADE ERBJUDANDEN, TÄVLINGAR, RECEPT ETC I SOCIALA MEDIER

 2. CELIAKI ÄR INTE EN TREND

 3. EN KARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER I SVERIGE

 4. ÅRETS ANEKDOTERSAMLADE ERBJUDANDEN, TÄVLINGAR, RECEPT ETC I SOCIALA MEDIER


I år är det verkligen ett alldeles speciellt år och jag satt och funderade på hur jag skulle lyfta Internationella Celiakidagen i år och samtidigt hjälpa celiakister, företag, Influencers och bakbloggare mfl att hitta och stötta varandra i dessa tider. Sen kom jag på att man kan ju faktiskt samla alla inlägg under en och samma hashtag både på Facebook och Instagram.


Så jag tog kontakt med flera och frågade om de ville vara med och lyfta dagen under samma hashtag och det var det ingen tvekan om att de ville. Det finns erbjudanden du kan kika på redan nu och i morgon kommer det fler! Glöm inte att kolla i mina och andras stories också.HUR GÅR DET TILL?

 • Sök efter #internationellaceliakidagen2020 på Facebook/Instagram.

 • Klicka på hashtaggen så dyker alla erbjudanden, recept, tips, tävlingar mm upp på en samlad plats.

 • Väljer du att följa hashtaggen kommer det även att dyka upp inlägg i ditt flöde.

 • Missa inte att kolla mina och andras stories med. Där sker det också aktiviteter!


EN SNEAK PEEK

 • Kea bageri i Stockholm kommer att göra munkar i långa banor.

 • Fern&Fika i Stockholm erbjuder 10% rabatt på på deras mat och dryck.

 • Gott&Reco i Falun erbjuder fika för två men du betalar för en och 20% på deras goda matbröd.

 • Zettan bistro i Växjö kommer att ha lite specialerbjudande och en påse med lite gott att provsmaka.

 • Fria glutenfritt bröd i Göteborg uppmärksammar dagen med en tävling där man kan vinna Fria-värdecheckar för 100 kr.


Jag har lagt ner många lediga timmar på detta men ärligt talat gör det ingenting. Det är så roligt att så många vill haka på och göra något gemensamt! Skulle bara vilja tillägga en liten sak! Eftersom det är en hashtag som alla kan använda sig av, så vill jag bara säga att jag inte kan ansvara för allas inlägg och vad de erbjuder.

Tänk på att hålla distans om du går på café mm och var rädda om varandra!


CELIAKI ÄR INTE EN TREND

Celiaki är en autoimmun sjukdom som även kallas glutenintolerans i Sverige.

Detta förvirrar många eftersom en intolerans i mångas öron liknas med t.ex laktosintolerans som går att äta medicin för. Att säga att man är gluten blir också fel eftersom det inte framgår att det är en sjukdom. Så det ultimata hade ju varit om alla celiakister säger att de har celiaki. Så kanske fler slutligen lär sig att det är en autoimmun sjukdom som bara kan behandlas med strikt glutenfri kost.


Några av de vanligaste missuppfattningarna man får höra är:


 • Det gör inte något att man fuskar ibland

 • Du blir bara dålig i magen

 • Gluten är mjölk

 • Gluten är laktos

 • Det finns medicin för det

 • Det är psykologiskt

 • Så sjuk kan man inte bli av det


Glutenintolerans är varken en allergi eller intolerans, så jag förstår att det kan kännas förvirrande när man hör ordet glutenintolerans eller som en del säger, glutenallergi. Svenska Celiakiförbundet säger att det troligen är upp till ca 3% som har celiaki, varav många av de går med odiagnostiserad celiaki. Det finns ett stort mörkertal eftersom sjukdomen inte alltid är så lätt att upptäcka p.g.a att symtomen kan vara diffusa och man kanske just därför blir felbehandlad i många år. En del har därför problem att få remiss för att göra en undersökning och tar därför eget initiativ till att utesluta gluten.

Några av de diffusa symtomen kan vara acne, eksem, led- och muskelvärk, emaljskador på tänderna, infertilitet, missfall, tidig menopaus, anemi, migrän, yrsel, depression och laktosintolerans. På topparna av tarmluddet finns det ett enzym som heter laktas. Det bryter ner laktos, men om du har obehandlad celiaki förstörs topparna och kan inte bryta ner laktosen.
FACEBOOKMOTIVSå här gör du om du vill lägga något av mina motiv i din profilbild på Facebook:


 1. Klicka på din profilbild

 2. Välj motiv

 3. Sök på celiaki

 4. Välj någon av rosetterna och spara

 5. Nu kan du ladda upp samma bild till din profilbild på Instagram om du vill


Har du inte Facebook kan du självklart göra en egen rosett med hjälp av ljusgrönt band och säkerhetsnål, som du kan sätta på ditt klädesplagg eller väska. Jag har inte fått tummen ur än att göra rosetter. Vet att ni är många som efterfrågat det så jag se om jag kan lösa något till nästa år.EN KARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER


Kartan är uppdaterad och bjuder nu på fler än 30 glutenfria bagerier och caféer i Sverige!

Flera av dem deltar på den digitala glutenfria mässan i sociala medier i år.

ÅRETS ANEKDOTER


Is it gluten-free?


...noooo, it's not for free!Jag frågade efter nya anekdoter på Facebook i år igen och fick en stor påse med nytt blandgodis som jag tänkte dela med mig av. Här kommer några av dem. Jag vill först passa på att ge ett stort tack till er som delat med er av era berättelser!


Mina kommentarer har jag markerat med kursiv text i blå färg.Lisa Jenneklint

Beställde en glutenfri pizza och fick frågan ”varför?”

Jag bara vadå varför? För att jag inte tål gluten.

Svaret blev ”Jaha då löser jag det, trodde du försökte va en sån där hipp en som ville va märkvärdig.”


Celiaki är inte en trend. Det är en sjukdom. Många som äter glutenfritt när de behagar och säger att de är glutenintoleranta fast de inte är det, försvårar det för både för restauranger och oss som har celiaki.


Karolina Svedholm

Gick till en pizzeria och frågade om de hade glutenfri pizza. Bagaren bad mig läsa på säcken med vetemjöl.


Alla som säljer mat är ansvariga att ha koll oavsett om det gäller bakterier eller allergener. Vetemjöl innehåller definitivt gluten.


Astrid Larson Hägglöf

Vi stannade till på en bensinmack och frågade om det fanns något glutenfritt fikabröd/kakor. Killen som minsann hade gått livsmedel på gymnasiet och utnämnd expert på mat fick uppgift att kolla innehåll. 'hmmmm, potatisMJÖL, nej det går inte det är ju mjöl.....'


Det finns många olika mjölsorter som inte innehåller gluten. Tex. rismjöl, potatismjöl, bovetemjöl, majsmjöl mm. Det är sädesslagen vete, råg och korn som innehåller gluten. Havren måste växa och hanteras separat från de sädesslagen, samt ha det glutenfria axet på förpackningen för att få kallas glutenfritt. Det kallas då ren havre.


Jossi Persson

Gick till ett café och frågade om chokladbollarna var glutenfria. Cafébiträdet förstod inte riktigt frågan eftersom det var havre i dem. Så jag frågade om det var ren havre. Hon ringde sin chef och frågade om de hade tvättat sin havre och sedan fick jag som svar att de tyvärr inte hade gjort det.


Havren måste växa och hanteras separat från sädesslagen vete, råg och korn, samt ha det glutenfria axet på förpackningen för att få kallas glutenfritt. Det kallas då ren havre.Karolina Lindström

Höll på att bli utkastad från en känd pizzeriakedja när jag försökte fråga om buffén verkligen var glutenfri för 28:e gången. NEJ! INGEN CURRY! INGEN CURRY! Se här? INGEN CURRY!


Ibland finns det gluten i kryddblandningar men curry är bara en krydda. Alla som säljer mat är ansvariga att ha koll oavsett om det gäller bakterier eller allergener.


Johanna Karlsson Svensc

Vi skulle beställa pizza och jag frågade om de hade glutenfri pizza. Det kan vi ordna svarade han och sen tog det en stund. En av killarna i personalen sprang iväg och kom tillbaka från en mataffär. Sen när jag öppnade kartongen insåg jag att han gått och köpt någon typ av små glutenfria baguetter och kavlat ut och gjort till pizza. Det var verkligen inte värt pengarna.


Glutenfri ersättningskost är mycket dyrare än det med gluten i och många gånger sämre, men när jag läste detta blev det en riktig överraskning även för mig.


 

Jag önskar er en riktigt fin Internationell Celiakidag!
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page