top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

SCUF-GAFFELN 2016

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Igår kom mitt diplom SCUF-gaffeln 2016 med posten!


Mitt diplom SCUF-gaffeln 2016

Fotograf: Min syster

Strax före påskhelgen fick jag ett mail från SCUF (Svenska Celiakiungdomsförbundet). Det inleddes med att förklara vad SCUF-gaffeln är för något. När jag läste lite längre ner att jag blivit nominerad och fått SCUF-gaffeln 2016 gjorde mitt hjärta ett glädjeskutt och jag log som ett fån hela dagen!

Så här står det på SCUF's hemsida:

Om utmärkelsen

SCUF-gaffeln är ett pris som varje år delas ut av SCUF. Vinnaren är en person, organisation eller ett företag som förbättrar situationen för oss med celiaki. Priset finns till för att uppmärksamma de som gör ett bra arbete; vi vill med SCUF-gaffeln visa vår uppskattning och hoppas inspirera andra att följa pristagarnas exempel!

Motiveringen är:

Publicerad: 2016-04-06 av Lisa Olsson

Att baka glutenfritt kan vara en riktig utmaning och för många kan det vara svårt att veta vad man får och inte får äta. Den här personen har en facebooksida där det läggs ut recept och råd kring glutenfri kost. Hon arbetar hela tiden för att utveckla recept och hitta nya, bra restauranger, kaféer och affärer att handla i. Att restaurangen “Under kastanjen” bakar lussebullar utifrån hennes recept är ett bevis på att hon vet vad hon gör.

SCUF-Gaffeln går till en otroligt kunnig, kompetent person som är villig och brinner för att hjälpa och underlätta för andra i samhället med celiaki. Titeln tilldelas Virginia Küst!

Virginia Küst bor i Göteborg, är aktiv i sociala medier och driver bloggen Küsten är klar. Där hittar du hennes egna recept, tips och samlade länkar. Nedan kan du höra henne berätta om sitt driv och sakerna hon åstadkommit.

Jag fick frågan om jag skulle kunna tänka mig att skicka en videohälsning som de skulle kunna visa upp i samband med avslöjandet på Förbundsårsmötet den 1e april. Lisa på SCUF, som jag hade kontakt med klippte till den lite efteråt och lade in bilder från Instagram. Så här blev det :)


Återigen ett stort tack till er som nominerade mig och även ett stort tack till SCUF som valde att ge mig SCUF-gaffeln 2016!

Om du vill komma till SCUFs sida direkt kan du klicka här

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page