INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2019
Uppdaterat: 27 aug. 2020
Den 16 maj är det Internationella Celiakidagen! En dag då vi uppmärksammar vad gluten gör med oss som har celiaki. I andra länder har man Coeliac Awareness Month hela maj månad och Coeliac Week utöver Internationella Celiakidagen. Snart kanske även vi kan se fram emot en hel månad?
MISSA INTE!
CELIAKI ÄR INTE EN TREND
MOTIV I FACEBOOKPROFIL
VANLIGA FRÅGOR OM CELIAKI
FLER GLUTENFRIA RABATTER I ÅR!
KARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER, CAFÉER OCH RESTAURANGER
ÅRETS ANEKDOTER
CELIAKI ÄR INTE EN TREND
Celiaki är en autoimmun sjukdom som även kallas glutenintolerans i Sverige.
Detta förvirrar många eftersom en intolerans i mångas öron liknas med t.ex laktosintolerans som går att äta medicin för. Att säga att man är gluten blir också fel eftersom det inte framgår att det är en sjukdom. Så det ultimata hade ju varit om alla celiakister säger att de har celiaki. Så kanske fler slutligen lär sig att det är en autoimmun sjukdom som bara kan behandlas med strikt glutenfri kost.
Några av de vanligaste missuppfattningarna man får höra är:
Det gör inte något att man fuskar ibland
Du blir bara dålig i magen
Gluten är mjölk
Det finns medicin för det
Det är psykologiskt
Glutenintolerans är en allergi eller intolerans som laktosintolerans. Idag säger Svenska Celiakiförbundet att det troligen är upp till ca 3% som har celiaki, varav många av de går med odiagnostiserad celiaki. Sjukdomen är inte alltid lätt att upptäcka p.g.a att symtomen kan vara diffusa och man kanske just därför blir felbehandlad i många år. En del har därför problem att få remiss för att göra en undersökning och tar därför eget initiativ till att utesluta gluten.
Problemet är bara att man måste hålla koll på celiaki precis som diabetes och sköldkörtelsjukdomar. Dessutom får man heller aldrig veta om man äter rätt, vilket man bara kan få veta genom att ta prover från tarmluddet. Ett blodprov ger bara en indikation och även om det inte visar något, kan tarmluddet i tunntarmen vara skadat eller t.o.m helt borta.
Några av de diffusa symtomen kan vara acne, eksem, led- och muskelvärk, emaljskador på tänderna, infertilitet, missfall, tidig menopaus, anemi, migrän, yrsel, depression och laktosintolerans. På topparna av tarmluddet finns det ett enzym som heter laktas. Det bryter ner laktos, men om du har obehandlad celiaki förstörs topparna och kan inte bryta ner laktosen.
VANLIGA FRÅGOR OM CELIAKI
Ibland kan det vara svårt att berätta för andra vad celiaki är, så jag har gjort en enklare förklaring med svar på vanliga frågor om celiaki som du kan läsa här.
MOTIV I FACEBOOKPROFIL
Så här gör du om du vill lägga något av mina motiv i din profilbild på Facebook:
Klicka på din profilbild
Välj motiv
Sök på celiaki
Välj någon av rosetterna
Har du inte Facebook kan du självklart göra en egen rosett med hjälp av ljusgrönt band och säkerhetsnål, som du kan sätta på ditt klädesplagg eller väska.
FLER GLUTENFRIA RABATTER I ÅR!
Världen över har man ett flertal olika aktiviteter i anslutning till denna dag som mat demo i matköp, eftermiddagste på caféer, mediakampanjer mm. En del har en hel veckas aktiviteter kring denna dag och t.o.m hela maj månad för att att göra fler uppmärksamma på celiaki.
Jag kontaktade några av våra glutenfria bagerier, caféer och webbutiker i år igen för att höra om de vill vara med. Det ville de gärna! Några av de erbjuder dessutom rabatt maj månad ut.
Glutenfritt bageri i Veddige
10% rabatt på alla limpor den 17 maj (stängt den 16 maj)
Glutenfri restaurang i Stockholm
Glutenfritt, veganskt, ekologiskt
30% på mat from 16 maj till 24 maj
Ange rabattkod: kustenarklar
Glutenfritt bageri i Stockholm
erbjuder 15 % rabatt på försäljning den 16 maj. även på biskvitårtor!
Glutenfritt bageri Söderköping
20% rabatt den 16 maj när du handlar i deras bageri
Glutenfritt café i Falun
Glutenfritt, raw, vegan, LCHF, paleo, fritt från raffinerat socker
20% på alla raw cakes den 16 maj
Glutenfritt bageri i Eskilstuna
Naturligt fritt från gluten och mjölk
20 % på befintligt lager i gårdsbutiken 16 maj
Glutenfritt bageri i Ödeshög
Glutenfritt, laktosfrittt
25% på hela det glutenfria sortimentet på Lysings Konditori i Ödeshög den 16 maj
Glutenfritt bageri Bredared
Laktosfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt
10% på det färska och 20% på det frysta den 16 maj
Glutenfritt bageri i Kalmar
Vetestärkelsefritt, mjölkfritt, sockerfattigt
Erbjuder sina kunder 10% rabatt på alla tårtbeställningar som görs den 16 maj
De har bara erbjudandet den dagen, men tårtan kan beställas till annan dag.
Glutenfritt bageri och café i Norrköping
Den 16 maj erbjuder de:
Skagenbaguette med färska handskalade räkor 49:- (ord pris 65:-)
Nybakad Emil's Ljusa Bröd & Emil's Mörka Bröd 20%
Nybakad focaccia 10 % rabatt
Brownie 10% rabatt
Glutenfritt Bageri i Övertorneå
Glutenfritt, laktosfritt
20% rabatt en vecka from 16/5
Glutenfri webbutik
Salta pinnarna - Endast 10:- per påse (ord. pris 19,95)
Max 15 påsar/kund from 16/5 tom 18/5.
Ange rabattkod: kustenarklar
Webbutik
Få 20% på hela din order maj månad ut
Ange rabattkod: kustenarklar
Glutenfri webbutik
30% rabatt på praliner maj månad ut
Ange rabattkod: kustenarklar
KARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER
Här kan du hitta fler glutenfria bagerier och caféer runtom i landet.
ÅRETS ANEKDOTER
Jag frågade efter nya anekdoter på Facebook och fick en påse blandgodis som jag tänkte dela med mig av. Det blir visserligen bättre och bättre för varje år, men trenden och alla självdiagnostiserade som fuskar, har onekligen stökat till det lite. Eftersom de inte tycker att de behöver vara så noggranna alla gånger, tror många att vi inte blir så sjuka. Det är inte undra på att man ofta får höra kommentaren "jaså, är du så känslig?"
Visst får vi riktigt bra dagar eller stunder ibland då vi blir så där glada som när man var liten och öppnade 24e luckan i adventskalendern, men vi celiakister känner också många gånger en stor frustration över okunskapen som råder och vi får onekligen tåla en hel del. Jag har ibland frågat de som äter gluten och inte tycker att det är så märkvärdigt, om jag kan hänga med en dag och knacka på axeln så fort något inte är glutenfritt....men det verkar inte som att de ens klarar att tillbringa en enda dag utan gluten....eller så kanske det är mig de inte skulle orka med, vem vet?
Alla som lämnat kommentarer har blivit lovade att få vara anonyma, så därför skriver jag inte med några namn. Jag vill passa på att ge ett stort tack till er som delat med er av era berättelser!
Här kommer årets anekdoter!
Skulle beställa lunch där de bl.a serverade soppa med tillhörande glutenfritt bröd och talade om att min mat måste vara glutenfri. När det visade sig att det glutenfria brödet var slut, sa de "men du kan få vanligt bröd istället"
Var på semester på Kos i somras och åkte in till stan för att äta middag. Personalen utanför denna restaurang sa att allt går att få glutenfritt, allt från pastarätter till pizzor! Toppen tänker jag, så jag och väninnan slår oss ner och ska beställa. Jag säger till servitören att jag vill ha glutenfri pasta, varpå han efter en stunds tystnad svarar ”Is that a cocktail?!” Så jag försöker få en grillbricka istället, men får inte lov att beställa den för dem eftersom den innehåller potatis. Jag väljer då istället att vara smidig och beställa en sallad, men efter några minuter kommer samma man ut och talar om att jag inte får beställa den eftersom den innehåller paprika.
(Ren potatis och paprika är glutenfri)
Var utomlands och hittade en restaurang via ”Tripadvisor” som skulle ha glutenfri mat och hade fått bra recensioner. Eftersom det fanns hamburgare och barnen ville ha det så bestämde vi oss för att gå dit och det var en ganska lång promenad. När vi kom in frågade jag om dem har glutenfritt. ”Ja, vi har glutenfria bröd” svarade dem ”men hamburgarna innehåller vanligt ströbröd”!! Det fanns inget annat glutenfritt att äta där. Råkade ut för samma sak i en annan restaurang nån dag senare. Förstår inte vad det är för mening med att servera glutenfritt hamburgerbröd utan något till....?
Bor på ett hotel i Solna och ska äta frukost. - Är äggröran glutenfri?
- Nej, den innehåller grädde!
- Jaha är det gluten i grädden?
- Ja massor! Jag ska hämta förpackningen.
- Men här står det inget om något gluten.
- Nej, det står inte i innehållsförteckningen men jag vet att den innehåller gluten ändå. - Korven, innehåller den gluten? - Jag hämtar paketet.
Nu kommer Kocken ut med två andra från kökspersonalen.
- Tyvärr den innehåller potatismjöl så den kan ni inte äta.
(Ren grädde och potatismjöl är glutenfritt)
Var inne på ett fik å frågade om de hade något glutenfritt. - Chokladbollarna är glutenfria Jag beställer en chokladbulle och en dricka, men innan jag ska betala frågar jag för säkerhets skull en gång till om chokladbollen verkligen är glutenfri.
- Ja vi brukar säga att den är det i alla fall.
(Chokladbollarna ska vara gjorda på rena havregryn med glutenfria symbolen på förpackningen och separat från produkter/bakverk/verktyg med gluten i/på)
När jag fick diagnosen var jag samtidigt vegetarian. Jag jobbade som volontär på en festival en helg och fick som lunch - och jag önskar det här var ett skämt - en konservburk med groddar uppvärmda i kastrull. När jag frågade om det fanns något mer jag kunde äta visade de mig "salladsbuffén" som bestod av...tomater.
(Det finns många maträtter som kan göras både glutenfria och vegetariska)
Jag var på ett fik och jag frågade om de hade något glutenfritt. Fick till svar nej, eller jo den här är bakad med ekologiskt mjöl så den måste du kunna äta. Ridå..
(Ekologiskt mjöl är inte alltid glutenfritt. Däremot kan glutenfritt mjöl även vara ekologiskt)
Jag önskar dig en riktigt bra Internationell Celiakidag!
Comments