top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2019

Uppdaterat: 27 aug. 2020


Den 16 maj är det Internationella Celiakidagen! En dag då vi uppmärksammar vad gluten gör med oss som har celiaki. I andra länder har man Coeliac Awareness Month hela maj månad och Coeliac Week utöver Internationella Celiakidagen. Snart kanske även vi kan se fram emot en hel månad?MISSA INTE!

 1. CELIAKI ÄR INTE EN TREND

 2. MOTIV I FACEBOOKPROFIL

 3. VANLIGA FRÅGOR OM CELIAKI

 4. FLER GLUTENFRIA RABATTER I ÅR!

 5. KARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER, CAFÉER OCH RESTAURANGER

 6. ÅRETS ANEKDOTER


CELIAKI ÄR INTE EN TREND


Celiaki är en autoimmun sjukdom som även kallas glutenintolerans i Sverige.

Detta förvirrar många eftersom en intolerans i mångas öron liknas med t.ex laktosintolerans som går att äta medicin för. Att säga att man är gluten blir också fel eftersom det inte framgår att det är en sjukdom. Så det ultimata hade ju varit om alla celiakister säger att de har celiaki. Så kanske fler slutligen lär sig att det är en autoimmun sjukdom som bara kan behandlas med strikt glutenfri kost.


 • Några av de vanligaste missuppfattningarna man får höra är:

 • Det gör inte något att man fuskar ibland

 • Du blir bara dålig i magen

 • Gluten är mjölk

 • Det finns medicin för det

 • Det är psykologiskt


Glutenintolerans är en allergi eller intolerans som laktosintolerans. Idag säger Svenska Celiakiförbundet att det troligen är upp till ca 3% som har celiaki, varav många av de går med odiagnostiserad celiaki. Sjukdomen är inte alltid lätt att upptäcka p.g.a att symtomen kan vara diffusa och man kanske just därför blir felbehandlad i många år. En del har därför problem att få remiss för att göra en undersökning och tar därför eget initiativ till att utesluta gluten.


Problemet är bara att man måste hålla koll på celiaki precis som diabetes och sköldkörtelsjukdomar. Dessutom får man heller aldrig veta om man äter rätt, vilket man bara kan få veta genom att ta prover från tarmluddet. Ett blodprov ger bara en indikation och även om det inte visar något, kan tarmluddet i tunntarmen vara skadat eller t.o.m helt borta.


Några av de diffusa symtomen kan vara acne, eksem, led- och muskelvärk, emaljskador på tänderna, infertilitet, missfall, tidig menopaus, anemi, migrän, yrsel, depression och laktosintolerans. På topparna av tarmluddet finns det ett enzym som heter laktas. Det bryter ner laktos, men om du har obehandlad celiaki förstörs topparna och kan inte bryta ner laktosen.VANLIGA FRÅGOR OM CELIAKI


Ibland kan det vara svårt att berätta för andra vad celiaki är, så jag har gjort en enklare förklaring med svar på vanliga frågor om celiaki som du kan läsa här.MOTIV I FACEBOOKPROFILSå här gör du om du vill lägga något av mina motiv i din profilbild på Facebook:


 1. Klicka på din profilbild

 2. Välj motiv

 3. Sök på celiaki

 4. Välj någon av rosetterna


Har du inte Facebook kan du självklart göra en egen rosett med hjälp av ljusgrönt band och säkerhetsnål, som du kan sätta på ditt klädesplagg eller väska.FLER GLUTENFRIA RABATTER I ÅR!


Världen över har man ett flertal olika aktiviteter i anslutning till denna dag som mat demo i matköp, eftermiddagste på caféer, mediakampanjer mm. En del har en hel veckas aktiviteter kring denna dag och t.o.m hela maj månad för att att göra fler uppmärksamma på celiaki.


Jag kontaktade några av våra glutenfria bagerier, caféer och webbutiker i år igen för att höra om de vill vara med. Det ville de gärna! Några av de erbjuder dessutom rabatt maj månad ut.KULLAGÅRDENS GLUTENFRIA STENUGNSBAGERI

Glutenfritt bageri i Veddige

10% rabatt på alla limpor den 17 maj (stängt den 16 maj)


FRÖJDAS

Glutenfri restaurang i Stockholm

Glutenfritt, veganskt, ekologiskt

30% på mat from 16 maj till 24 maj

Ange rabattkod: kustenarklar


KEA BAGERI

Glutenfritt bageri i Stockholm

erbjuder 15 % rabatt på försäljning den 16 maj. även på biskvitårtor!


HANS OCH GRETA

Glutenfritt bageri Söderköping

20% rabatt den 16 maj när du handlar i deras bageri


GOTT & RECO

Glutenfritt café i Falun

Glutenfritt, raw, vegan, LCHF, paleo, fritt från raffinerat socker

20% på alla raw cakes den 16 maj


KJULA HEMBAGERI

Glutenfritt bageri i Eskilstuna

Naturligt fritt från gluten och mjölk

20 % på befintligt lager i gårdsbutiken 16 maj


LYSINGS GLUTENFRIA BAGERI

Glutenfritt bageri i Ödeshög

Glutenfritt, laktosfrittt

25% på hela det glutenfria sortimentet på Lysings Konditori i Ödeshög den 16 maj


EKHAGA SPECIALBAGERI

Glutenfritt bageri Bredared

Laktosfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt

10% på det färska och 20% på det frysta den 16 maj


TRE SYSTRAR

Glutenfritt bageri i Kalmar

Vetestärkelsefritt, mjölkfritt, sockerfattigt

Erbjuder sina kunder 10% rabatt på alla tårtbeställningar som görs den 16 maj

De har bara erbjudandet den dagen, men tårtan kan beställas till annan dag.


FARMORS GLUTENFRIA BAGERI

Glutenfritt bageri och café i Norrköping

Den 16 maj erbjuder de:

Skagenbaguette med färska handskalade räkor 49:- (ord pris 65:-)

Nybakad Emil's Ljusa Bröd & Emil's Mörka Bröd 20%

Nybakad focaccia 10 % rabatt

Brownie 10% rabatt


YVS BAGERI

Glutenfritt Bageri i Övertorneå

Glutenfritt, laktosfritt

20% rabatt en vecka from 16/5


GOTT UTAN GLUTEN

Glutenfri webbutik

Salta pinnarna - Endast 10:- per påse (ord. pris 19,95)

Max 15 påsar/kund from 16/5 tom 18/5.

Ange rabattkod: kustenarklar


CARLÉNS CHOKLAD OCH DELI

Webbutik

Få 20% på hela din order maj månad ut

Ange rabattkod: kustenarklar


LYCKOBOXEN

Glutenfri webbutik

30% rabatt på praliner maj månad ut

Ange rabattkod: kustenarklar
KARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER


Här kan du hitta fler glutenfria bagerier och caféer runtom i landet.


HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER
ÅRETS ANEKDOTER


Jag frågade efter nya anekdoter på Facebook och fick en påse blandgodis som jag tänkte dela med mig av. Det blir visserligen bättre och bättre för varje år, men trenden och alla självdiagnostiserade som fuskar, har onekligen stökat till det lite. Eftersom de inte tycker att de behöver vara så noggranna alla gånger, tror många att vi inte blir så sjuka. Det är inte undra på att man ofta får höra kommentaren "jaså, är du så känslig?"


Visst får vi riktigt bra dagar eller stunder ibland då vi blir så där glada som när man var liten och öppnade 24e luckan i adventskalendern, men vi celiakister känner också många gånger en stor frustration över okunskapen som råder och vi får onekligen tåla en hel del. Jag har ibland frågat de som äter gluten och inte tycker att det är så märkvärdigt, om jag kan hänga med en dag och knacka på axeln så fort något inte är glutenfritt....men det verkar inte som att de ens klarar att tillbringa en enda dag utan gluten....eller så kanske det är mig de inte skulle orka med, vem vet?


Alla som lämnat kommentarer har blivit lovade att få vara anonyma, så därför skriver jag inte med några namn. Jag vill passa på att ge ett stort tack till er som delat med er av era berättelser!


Här kommer årets anekdoter!Skulle beställa lunch där de bl.a serverade soppa med tillhörande glutenfritt bröd och talade om att min mat måste vara glutenfri. När det visade sig att det glutenfria brödet var slut, sa de "men du kan få vanligt bröd istället"

 

Var på semester på Kos i somras och åkte in till stan för att äta middag. Personalen utanför denna restaurang sa att allt går att få glutenfritt, allt från pastarätter till pizzor! Toppen tänker jag, så jag och väninnan slår oss ner och ska beställa. Jag säger till servitören att jag vill ha glutenfri pasta, varpå han efter en stunds tystnad svarar ”Is that a cocktail?!” Så jag försöker få en grillbricka istället, men får inte lov att beställa den för dem eftersom den innehåller potatis. Jag väljer då istället att vara smidig och beställa en sallad, men efter några minuter kommer samma man ut och talar om att jag inte får beställa den eftersom den innehåller paprika.

(Ren potatis och paprika är glutenfri)

 

Var utomlands och hittade en restaurang via ”Tripadvisor” som skulle ha glutenfri mat och hade fått bra recensioner. Eftersom det fanns hamburgare och barnen ville ha det så bestämde vi oss för att gå dit och det var en ganska lång promenad. När vi kom in frågade jag om dem har glutenfritt. ”Ja, vi har glutenfria bröd” svarade dem ”men hamburgarna innehåller vanligt ströbröd”!! Det fanns inget annat glutenfritt att äta där. Råkade ut för samma sak i en annan restaurang nån dag senare. Förstår inte vad det är för mening med att servera glutenfritt hamburgerbröd utan något till....?

 

Bor på ett hotel i Solna och ska äta frukost. - Är äggröran glutenfri?

- Nej, den innehåller grädde!

- Jaha är det gluten i grädden?

- Ja massor! Jag ska hämta förpackningen.

- Men här står det inget om något gluten.

- Nej, det står inte i innehållsförteckningen men jag vet att den innehåller gluten ändå. - Korven, innehåller den gluten? - Jag hämtar paketet.

Nu kommer Kocken ut med två andra från kökspersonalen.

- Tyvärr den innehåller potatismjöl så den kan ni inte äta.


(Ren grädde och potatismjöl är glutenfritt)

 

Var inne på ett fik å frågade om de hade något glutenfritt. - Chokladbollarna är glutenfria Jag beställer en chokladbulle och en dricka, men innan jag ska betala frågar jag för säkerhets skull en gång till om chokladbollen verkligen är glutenfri.

- Ja vi brukar säga att den är det i alla fall.


(Chokladbollarna ska vara gjorda på rena havregryn med glutenfria symbolen på förpackningen och separat från produkter/bakverk/verktyg med gluten i/på)

 

När jag fick diagnosen var jag samtidigt vegetarian. Jag jobbade som volontär på en festival en helg och fick som lunch - och jag önskar det här var ett skämt - en konservburk med groddar uppvärmda i kastrull. När jag frågade om det fanns något mer jag kunde äta visade de mig "salladsbuffén" som bestod av...tomater.


(Det finns många maträtter som kan göras både glutenfria och vegetariska)

 

Jag var på ett fik och jag frågade om de hade något glutenfritt. Fick till svar nej, eller jo den här är bakad med ekologiskt mjöl så den måste du kunna äta. Ridå..


(Ekologiskt mjöl är inte alltid glutenfritt. Däremot kan glutenfritt mjöl även vara ekologiskt)

 


Jag önskar dig en riktigt bra Internationell Celiakidag!#internationellaceliakidagen


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page