top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2022

Vi har uppmärksammat om celiaki i en hel vecka och idag är det final!


Bakbloggare och influensers har haft tävlingar, delat recept och tipsat om andra konton. Företag har haft lotterier och erbjudanden. Svenska celiakiförbundet har informerat om erbjudanden, haft tävlingar och delat inlägg i sina stories både på Facebook och Instagram. En del föreningar har haft trevliga medlemsträffar där alla fått provsmaka glutenfria produkter och fått goodiebags med sig hem. Det är riktigt kul att förbund och föreningar hakat på i år igen och dessutom engagerat sig i celiakiveckan i år men är det inte slut! För just idag avslutas Celiakiveckan med Internationella celiakidagen!


Det mesta händer på Facebook och Instagram idag, så du får gå in och kolla hashtaggarna #celiakiveckan och #internationellaceliakidagen2022 för att kunna ta del av alla erbjudanden, tävlingar och recept. Om du är prenumerant på mina utskick, så fick du en heads up av mig när det började. Hoppas du inte missade mejlet. Det finns några kämpar som ville vara med i inlägget här idag för er som inte har konton på sociala medier. Klicka på "Erbjudanden på internationella celiakidagen" ifall du vill se erbjudandena direkt.


Missa inte mitt erbjudande idag! En e-bok med glutenfria anekdoter helt utan kostnad.


LIVESÄNDNING MED JONNY HAMNELL


Vet du vad? Igår gjorde Jonny Hamnell @nogluforme och jag något jag velat göra länge men som blev väldigt spontant. Med bara 2 timmars varsel sände vi live på Instagram! Det var premiär för oss båda men vi fick så bra respons att vi kommer att göra det fler gånger. Det var riktigt roligt att dela med oss av baktips, life hacks och svara på frågor. Jag har lagt upp livesändningen i min profil på Instagram så det går att titta på den i efterhand också. Mitt konto heter @kustenarklarERBJUDANDEN PÅ INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN

Här är några kämpar som är med och lyfter dagen i mitt blogginlägg. De flesta kommer att lägga ut erbjudanden i sociala medier men jag blev glad över att några ville haka på här också eftersom inte alla har konton på sociala medier.

 • Café Så Gott i Sundbyberg kör 10% hela dagen till de som säger Celiaki i kassan den 16/5

 • Hembakat glutenfritt by Agnetha erbjuder 15% på hela sortimentet i webbutiken. Rabattkoden är celiakidagen22

 • Gott&Reco kommer att uppmärksamma dagen med ett erbjudande om att få köpa Matbröd med 20%rabatt, den 16 maj. Ring och boka ditt bröd för att vara garanterad ett färskt nybakat glutenfritt bröd. Tele 023 698 98.


Det fungerar lite olika på Instagram och Facebook, så jag ska försöka förklara hur du hittar inläggen som har hashtaggarna #celiakiveckan och #internationellaceliakidagen2022


På Instagram

 • Gå till söksidan.

 • Skriv celiakiveckan eller internationellaceliakidagen2022 i sökrutan högst upp.

 • Klicka nu på visa alla resultat.

 • Nu väljer du fliken som heter taggar och sen hashtaggen du vill se.

 • Nu ska du se bilder som du kan klicka på för att läsa inläggen.

 • Du kan även klicka på den blå följa-knappen så det dyker upp inlägg i ditt flöde.


På Facebook

 • Gå till startsidan.

 • Skriv hashtaggen i sökrutan (#celiakiveckan eller #internationellaceliakidagen2022)

 • Nu ska du se bilder som du kan klicka på för att läsa inläggen.


Notera! Eftersom det är en hashtag som ingen kan äga, så vill jag bara säga att jag inte kan ansvara för allas inlägg och vad de erbjuder. CELIAKI ÄR INTE EN TREND


En grön rosett med texten Celiaki är inte en trend
Internationella celiakidagen


Celiaki är en autoimmun sjukdom som även kallas glutenintolerans i Sverige. Detta förvirrar många eftersom en intolerans i mångas öron liknas med t.ex laktosintolerans som går att äta medicin för. Att säga att man är gluten blir också fel eftersom det inte framgår att det är en sjukdom. Så det ultimata hade ju varit om alla celiakister säger att de har celiaki. Så kanske fler slutligen lär sig att det är en autoimmun sjukdom som bara kan behandlas med strikt glutenfri kost. Några av de vanligaste missuppfattningarna man får höra är:

 • Det gör inte något att man fuskar ibland

 • Du blir bara dålig i magen

 • Gluten är mjölk

 • Gluten är laktos

 • Det finns medicin för det

 • Det är psykologiskt

 • Så sjuk kan man inte bli av det

Glutenintolerans är varken en allergi eller intolerans, så jag förstår att det kan kännas förvirrande när man hör ordet glutenintolerans eller som en del säger, glutenallergi. Svenska Celiakiförbundet säger att det troligen är upp till ca 2% som har celiaki, varav många av de går med odiagnostiserad celiaki. Det finns ett stort mörkertal eftersom sjukdomen inte alltid är så lätt att upptäcka p.g.a att symtomen kan vara diffusa och man kanske just därför blir felbehandlad i många år. En del har därför problem att få remiss för att göra en undersökning och tar därför eget initiativ till att utesluta gluten. Några av de diffusa symtomen kan vara acne, eksem, led- och muskelvärk, emaljskador på tänderna, infertilitet, missfall, tidig menopaus, anemi, migrän, yrsel, depression och laktosintolerans. På topparna av tarmluddet finns det ett enzym som heter laktas. Det bryter ner laktos, men om du har obehandlad celiaki förstörs topparna och kan inte bryta ner laktosen.

GLUTENFRI GUIDE


Missa inte min glutenfria guide till glutenfri kost, glutenfria produkter och celiaki, där jag samlat över 80 tips med bra länkar.


FACEBOOK-MOTIVET SOM FÖRSVANN

Tidigare kunde man göra egna bilder och lägga in som andra kunde använda men tråkigt nog har Facebook avslutat den möjligheten för gemene man. Så om du har en gammal profilbild kvar får du använda den. Annars kan du ju dela bilden på rosetten med texten. Skicka mig i så fall ett meddelande på Facebook eller Instagram så skickar jag över den till dig.

KARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER Här hittar du glutenfria caféer och bagerier i min Sverigekarta. Den har visats över 166 000 gånger! Riktigt roligt att den är så uppskattad!

GLUTENFRIA ANEKDOTER I E-BOK

e-bok med glutenfria anekdoter
Glutenfria anekdoter

I år har jag samlat alla glutenfria anekdoter i en e-bok både från i år och åren som varit! Du hittar den via länken eller ser den högst upp på min bloggsida när du klickar dig in på den. Du behöver bara skriva in din mejladress och så kommer e-boken (pdf-format) i ett vändande mejl direkt till dig. Helt utan kostnad!


Här är ett litet smakprov från i år:


Frågade en bagare som stod på torget om han hade glutenfritt alternativ. Ja det har vi detta bröd är bakat med rågsikt.


Var på marknad och där är ett stånd där de säljer nybakade bullar. -Hej kom å smaka, ny sorts GF bullar, kom å smaka! -Oj va är de bakade på? De ser så mjuka å fina ut! -Vi har bytt ut vetemjölet mot gotländskt vetemjöl, det är mycket mindre gluten i dem, så dessa bullarna är praktiskt taget glutenfria!

Eh nej...

Ett stort tack till er som delat med er av era berättelser! Tillsammans kan vi uppmärksamma andra om vår vardag.


HUR DET HELA BÖRJADE


Nyfiken på hur det hela började?

Här kan du läsa om de tidigare åren då vi uppmärksammade internationella celiakidagenJag önskar dig en riktigt trevlig Internationell Celiakidag!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page