top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2021

Uppdaterat: 15 maj 2021

På söndag den 16 maj är det Internationella Celiakidagen! En dag då man uppmärksammar den autoimmuna sjukdomen celiaki som i folkmun kallas glutenintolerans.

 1. ERBJUDANDEN, TÄVLINGAR, RECEPT

 2. CELIAKI ÄR INTE EN TREND

 3. GLUTENFRI GUIDE

 4. FACEBOOK-MOTIV

 5. KARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER I SVERIGE

 6. ÅRETS ANEKDOTER

 7. HUR DET BÖRJADE


Förra året när pandemin var här funderade jag över hur jag skulle kunna lyfta Internationella Celiakidagen och samtidigt hjälpa celiakister, företag, Influencers och bakbloggare mfl att hitta och stötta varandra. Då kom jag på att man skulle kunna samla alla inlägg under en och samma hashtag både på Facebook och Instagram. Så jag kontaktade dem och det var ingen tvekan att de ville haka på. Så vi kör på i år igen!


Det här året har även Svenska Celiakiförbundet och föreningar samma hashtagg. Kul!ERBJUDANDEN, TÄVLINGAR, RECEPT


UPPDATERING! Skrev lördag på Lysings erbjudanden. Ska vara söndag!

Det här är bara några av alla som är med och lyfter dagen på något sätt. Följ oss i social medier för att se fler!

 • Nennas food truck i Göteborg bjuder på smakprover juni ut i samband med nästa köp om du skickar ett meddelande till dem på Facebook eller Instagram den 16/5. Deras fritös för glutenfritt har nämligen gått sönder och den nya kommer inte förrän nästa vecka.

 • Ostermans glutenfria bageri i Bjärred har 10% rabatt på all köp den 16/5.

 • Ulrika Smakeri i Strängnäs håller bageriet öppet under lördagen 15 maj. De kommer att ha lite provsmakning ute om vädret tillåter (annars inne) och Ellinor Lundvik från Celiakiföreningen Sörmland kommer att vara där och lite information om Celiakiförbundet.

 • Lysings i Ödeshög kör 20% rabatt på allt glutenfritt på Lysings konditori under söndagen. De kommer även att ha ett erbjudande på kaffe och glutenfri prinsessbakelse för endast 49 kr.

 • Café Så Gott i Sundbyberg kör 10% den 16/5.

 • Green Praline i Farsta har inte öppet på söndag men erbjuder fri frakt vid köp över 250 kr i deras webbshop med koden Celiakidagen21 t.o.m nästa vecka.

 • Vegan Café Fern & Fika i Stockholm kommer att hålla en tävling på Instagram.

 • Hans & Greta i Söderköping har inte öppet på söndag men de erbjuder 20% rabatt i butiken på måndagen.

 • Brewgineers i Göteborg kommer också att köra en tävling.

 • Bakbloggare och Influensers delar glutenfria recept.SOCIALA MEDIER


Det fungerar lite olika på Instagram och Facebook, så jag ska försöka förklara hur du hittar inläggen med #internationellaceliakidagen2021

På Instagram


 • Gå till söksidan.

 • Klicka på fliken ”taggar” högst upp.

 • Skriv hashtaggen i sökrutan högst upp.

 • Nu ska du se en massa bilder som du kan klicka på för att läsa inläggen.


På Facebook


 • Gå till startsidan.

 • Skriv hashtaggen i sökrutan

 • Klicka på fliken ”inlägg” högst upp

 • Nu ska du se alla inlägg som är med.

 • Klicka på inläggen för att läsa.


Missa inte att kolla mina stories också! Du hittar mig på @kustenarklar

Tänk på att hålla distans om du går på café mm och var rädda om varandra!

Notera! Eftersom det är en hashtag som ingen kan äga, så vill jag bara säga att jag inte kan ansvara för allas inlägg och vad de erbjuder.

CELIAKI ÄR INTE EN TREND


Celiaki är en autoimmun sjukdom som även kallas glutenintolerans i Sverige. Detta förvirrar många eftersom en intolerans i mångas öron liknas med t.ex laktosintolerans som går att äta medicin för. Att säga att man är gluten blir också fel eftersom det inte framgår att det är en sjukdom. Så det ultimata hade ju varit om alla celiakister säger att de har celiaki. Så kanske fler slutligen lär sig att det är en autoimmun sjukdom som bara kan behandlas med strikt glutenfri kost. Några av de vanligaste missuppfattningarna man får höra är:

 • Det gör inte något att man fuskar ibland

 • Du blir bara dålig i magen

 • Gluten är mjölk

 • Gluten är laktos

 • Det finns medicin för det

 • Det är psykologiskt

 • Så sjuk kan man inte bli av det

Glutenintolerans är varken en allergi eller intolerans, så jag förstår att det kan kännas förvirrande när man hör ordet glutenintolerans eller som en del säger, glutenallergi. Svenska Celiakiförbundet säger att det troligen är upp till ca 2% som har celiaki, varav många av de går med odiagnostiserad celiaki. Det finns ett stort mörkertal eftersom sjukdomen inte alltid är så lätt att upptäcka p.g.a att symtomen kan vara diffusa och man kanske just därför blir felbehandlad i många år. En del har därför problem att få remiss för att göra en undersökning och tar därför eget initiativ till att utesluta gluten. Några av de diffusa symtomen kan vara acne, eksem, led- och muskelvärk, emaljskador på tänderna, infertilitet, missfall, tidig menopaus, anemi, migrän, yrsel, depression och laktosintolerans. På topparna av tarmluddet finns det ett enzym som heter laktas. Det bryter ner laktos, men om du har obehandlad celiaki förstörs topparna och kan inte bryta ner laktosen.


GLUTENFRI GUIDE


Jag har gjort en snabb guide till glutenfri kost, glutenfria produkter och celiaki, där jag samlat över 80 tips med bra länkar. Du hittar till guiden via menyn också.


Detta här bara några av alla länkar: • Vad är gluten och celiaki?

 • Har du råkat få i dig gluten?

 • Hur du märker att du fått i dig gluten?

 • Kan jag dricka julmust och öl?

 • Var kan gluten gömma sig?


FACEBOOK-MOTIV

Så här gör du om du vill lägga något av mina motiv i din profilbild på Facebook:

 1. Klicka på din profilbild

 2. Välj motiv

 3. Sök på celiaki

 4. Välj någon av rosetterna och spara

 5. Nu kan du ladda upp samma bild till din profilbild på Instagram om du villKARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER Här har jag samlat alla gluten bagerier och caféer i en Sverig-karta. Den har visats över 90 000 gånger! Verkligen roligt att den är så uppskattad!


ÅRETS ANEKDOTER Jag frågade efter nya anekdoter på Facebook i år igen och fick en ny påse med blandgodis som jag tänkte dela med mig av.


Jag vill först passa på att ge ett stort tack till er som delat med er av era berättelser!


Else-Marie

Frågade på en restaurang om de kunde byta ut vårrullarna till maten eftersom det är gluten i dem.

- Nej, det är absolut ingen gluten i vårrullarna

- Vad är de gjorda av då?

- De är gjorda på vetedeg


Sofie Vi var på en asiatisk restaurang och de bakom disken förstod inte vad gluten är. Min man förklarade på engelska. Hon i kassan svarade ”ja ja” o upprepade det min man sa. Sedan kom min beställning ut, fullt dekorerat med blommor. Hon trodde han hade sagt flower, inte flour och att han ville göra min måltid speciell genom att dekorera den. Jag trodde jag skulle dö av skratt. Historien slutar med att hon får ringa sin chef som förklarade för henne 😅


Suzanne


- Kan jag beställa en varmkorv i glutenfritt bröd till min dotter och en varmkorv i vanligt bröd till mig själv?

- Absolut, inga problem!


Hon som serverade var jättenoga med handskar och egen tång, sedan klämde hon ner båda korvarna med bröd i samma serveringskartong...


Lina

”Jag önskar jag också var gluten- och laktosintolerant, så att jag kan bli lika smal som dig”


Det faktum att jag tränar mellan 6-8 pass i veckan hade tydligen ingen betydelse...🙄 Erika Personalen i idrottsföreningens cafe: Se du till att börja äta vanlig mat så ska du se att det där går över 😂😱😭


Cecilia När en bekant som vet att jag inte tål gluten, säger: Men du kanske kan äta en halv bulle?

Jag tänker för mig själv ” Jo men visst, jag äter den halvan utan gluten då” 🤣Anna


När svärmor nöjt skickar ett sms om att hon gjort en lasagne hon skulle ta med till oss.


Svärmor: Jag kom ihåg att göra ostsåsen med maizena😃👌🏻”

Jag: Åh va bra! Och glutenfria lasagneplattor??

Svärmor: Nej fan det glömde jag!Carina En bekant kom hem till oss, och jag bjöd på glutenfria kakor.

När hon fick reda på att de var glutenfria ville hon inte ha.

Jag förklarade att det inte var giftigt, men hon sa att hon inte äter glutenfritt.

Då frågade jag om hon tycker om äpplen, vilket hon gjorde.

Hon blev sur när jag sa att äpplen är glutenfria. 😁

HUR DET BÖRJADEJag har lagt ner många timmar av min fritid på detta men ärligt talat gör det ingenting. Det är så roligt att så många vill haka på och göra något gemensamt! Eller hur?


Det har faktiskt blivit fler och fler timmar för varje år. En dag när jag tänkte tillbaka på allt som hänt sedan 2015 bestämde jag mig för att samla alla inlägg mm på en sida. Är du nyfiken? Nu kan även du läsa om hur det hela började.

Puh! Denna gången har jag gjort allt via mobilen eftersom jag inte har tillgång till dator just nu. Det var inte lätt!


Hoppas att ni alla får en riktigt trevlig Internationell Celiakidag!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page