top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2018

Uppdaterat: 25 jan. 2020


Maj månad är det Coeliac Awareness Month och den 16:e maj är det Internationella Celiakidagen!

 1. JAG ÄR GLUTEN

 2. MOTIV I FACEBOOKPROFIL

 3. GLUTENFRIA BAGERIER VILL VARA MED I ÅR IGEN!

 4. KARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER

 5. CELIAKIKERS ANEKDOTER


Celiaki är inte en trend. Det är en autoimmun sjukdom!

JAG ÄR GLUTEN

Celiaki är en autoimmun sjukdom som även kallas glutenintolerans i Sverige.

Detta förvirrar många eftersom en intolerans i mångas öron liknas med t.ex laktosintolerans som går att äta medicin för. Så det bästa vore om fler säger att de har celiaki istället. Att säga att man är gluten blir också fel eftersom det inte framgår att det är en sjukdom...och att det inte handlar om att du valt att bli gluten. Hur kan du förresten bli gluten när du inte ens äter gluten? Jag förstår att det är en kortare och snabbare variant mot att säga att man är glutenintolerant, men man säger inte ens att man är sockersjuk längre utan att man har diabetes.

Några av de vanligaste missuppfattningarna man får höra är:

 • Det gör inte något att man fuskar ibland

 • Du blir bara dålig i magen

 • Gluten är mjölk

 • Glutenintolerans är en allergi

 • Det finns medicin för det

 • Det är psykologiskt

Jag har förresten märkt att de som inte har sjukdomen, blir stolta över att kunna säga celiaki när de lärt sig hur man säger det och vad det betyder. Det är dags att vi hjälps åt mer och sprider kunskap om celiaki!

Här kan du läsa mer om gluten och celiaki

MOTIV I FACEBOOKPROFIL

Förra året gjorde jag en bild med text att dela (se ovan) och knåpade ihop band till rosetter som jag delade ut på ett möte. Då fick jag frågan om jag även kunde göra ett motiv att ha i profilbilden på Facebook. Så i år gjorde jag några stycken som du kan välja på.


Motiv med grön rosett till profilbild på Facebook

Så här gör du om du vill ha någon av rosetterna i din profilbild:

 1. Klicka på din profilbild

 2. Välj motiv

 3. Sök på celiaki

 4. Välj någon av rosetterna

Dela gärna inlägget jag har på min Facebooksida Küsten är klar!

Har du inte Facebook kan du knåpa ihop en rosett att sätta på ditt plagg istället.


Grön rosett för celiaki

GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER ÄR MED ÄVEN I ÅR!

Världen över har man ett flertal olika aktiviteter i anslutning till denna dag som matdemos i matköp, eftermiddagste på caféer, mediakampanjer mm. En del har en hel veckas aktiviteter kring denna dag.

Här är några av bagerierna/caféerna i Sverige som vill vara med även i år!

10% på valfri toast och på valfri kladdkaka onsdagen den 16/5.

25% rabatt på allt i frysen och kommer att ha det onsdagen den 16/5 t.o.m lördagen den 19/5.

I bageributiken lämnas 10% rabatt på hela vårt sortiment den 16/5, med undantag för beställningsvaror.

20% rabatt vid inköp från gårdsbutiken onsdagen den 16/5.

20% rabatt på allt glutenfritt på Lysings Konditori i Ödeshög under onsdagen den 16/5.

10% rabatt på alla beställningar som görs tisdag-onsdag (15-16/5) på hemsidan för leverans med frysbilen.

Onsdag den 23/5 t.o.m fredagen den 25/5 ger de 15% rabatt på glutenfria, laktosfria gluten/laktosfria gräddtårtor (8, 12 och 15-bitars). Beställ nu, betala nästa vecka!

Under denna veckan har de bara glutenfri glass framme i glassdiskarna. Ibland kan de ha glass med t.ex kex i framme, men den tar de alltså bort just nu.

10% rabatt på det frysta sortimentet maj månad ut.

KARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER

Passa på att fråga efter rabatt när du besöker någon av bagerierna/caféerna du hittar i min karta HELT GLUTENFRIA BAGIERER OCH CAFÉER

ÅRETS ANEKDOTER

Jag frågade efter roliga kommentarer på Facebook men fick en påse blandgodis som jag tänkte dela med mig av. Vi är många som känner en frustration över okunskapen som fortfarande råder. Visst har det blivit bättre, men vi ligger fortfarande långt efter flera andra länder!

Alla som lämnat kommentarer har blivit lovade att få vara anonyma, så därför skriver jag inte med några namn. Jag vill passa på att ge ett stort tack till er som delat med er av era berättelser!

Ja men ta en bulle och unna dig. Det är ju bara att springa och bajsa lite sen🙄

På restaurang i Polen ”Har ni glutenfritt bröd?” ”Nej, gluten är inte så populärt här i Polen”

"Har ni glutenfria pizzor?" "Vadå? "Har ni pizzor utan gluten... utan mjöl?" "Utan öl?!" "En pommes tack"

Hur allergisk är du?

- "Har ni glutenfri mat på menyn?" - "Absolut, allt är veganskt!" -" Good for you, men det är två olika saker. Har ni mat som absolut inte innehåller vete, korn, råg eller havre?" - "Ja det har vi, vi är som sagt en vegansk restaurang!"

På julbord med nya jobbet. En av kollegorna undrar om jag får specialgenomgång av personalen för att veta vad som är extra gott. Jag svarar att det är för att jag har celiaki och inte vill riskera att få i mig nåt av misstag, "för då blir det inte kul", varpå han svarar "Då sprutar det, kan man säga!". 😂Is = bruten.

Sköterskan kom glatt med fika. ”Här är ett helt glutenfritt kex!”, sa hon när hon kom med ett fat med två kexliknande godsaker på. ”Ja, men ovanpå ligger ju ett Digestivkex? sa jag lite frågande . ” Jo, men jag lade på ett äkta Digestivkex till din make! Det är ditt som ligger underst!”

På café och restaurang: Jag tål inte gluten, finns det något jag kan äta? Servitris: nej tyvärr, alla våra rätter innehåller mjölk.

Ingen fara, du kan äta pizzan, det är över 100grader i ugnen...

Åh vad skönt att ha celiaki och slippa äta alla onyttiga saker (säger en som inte har celiaki)

Precis vid diagnos: När magen mår bättre kan han väl hålla sig till t.ex en bulle i veckan... 😬

Var på ett möte o hade beställt glutenfritt. Mina kollegor fick lasagne o stolta serverade de mig Isterband istället. ”Det brukar va korngryn i Isterband” sa jag och skar sönder den för att visa de vita pluttarna. ”Jamen det är ju bara fett” 🙄

På en kryssning tog jag kontakt med en av de anställda som stod i restaurangen. Enligt skyltarna på hans bröstficka kunde han engelska. Jag frågar om han kan berätta vilken av maten på buffén som var glutenfri. Efter en lång stund med stirrande ögon från oss båda svarar han: This is hot (sveper med handen åt vänster) This is cold (sveper handen åt höger) You can take plate here. (Pekar på tallrikarna).

Är inlagd på sjukhus där de enbart har frysta färdigrätter på menyn. Påpekar att det inte finns något alternativ utan gluten och får svaret "-Våra dietister säger att det går bra om det bara är vetemjöl i såsen..."

"Det är inte gluten i smör"!! sa skolbespisningen när jag sa att min son behöver ett eget smörpaket o egen smörkniv 🤥🙃

En kollega tackade med äpplepaj då hon avtackades. Hon uppmanade mig att ta en bit. När jag frågade om den innehöll gluten fräste hon till lite: "du behöver väl inte vara så noggrann idag, du kan peta undan det värsta"...

Min dotter var på läxhjälpen där de aldrig erbjöds glutenfritt vanligtvis, men när de var luciadagen så hade en lärare kommit ihåg att fixa glutenfria lussebullar. Dock när min dotter skulle ta hade de placerat de glutenfria tätt ihop med de andra på samma fat.

Jadå! Vi serverar glutenfritt, det är ingen mjölk alls i den här rätten".

Jag blev bjuden på en middag och jag fick utförligt berätta hur min mat skulle tillredas och vad jag kunde äta. När sen middagsdagen kom blir jag serverad bananer. Trodde först det var ett skämt men nej det var bananer som jag skulle få.

"Hon fick plättar. Det fanns inget annat på det caféet" (kompis var barnvakt)

Min kusin och jag skulle fika.

Jag sade: "Kom ihåg att jag inte tål gluten!"

Min kusin svarade: "Jag tror inte på det där...

- Nej tack jag är glutenintolerant så jag kan inte äta frukostfrallor. - Men du kan ju ta ett knäckebröd istället?!

"Vi kanske kan hälla i henne en påse vetemjöl, så kanske hon tål det sen?"

En helt underbar kommentar från min dotter ca 4 år som precis då fått diagnosen celiaki. Hon sprang före mig till fruktdisken för hon visste att där kunde hon välja fritt. Kommer tillbaka stor gråtande och säger: men mamma, nu kan jag inte ens äta potatis! Men va? Vad menar du? Då drar hon med mig till potatisen och där står: mjölig potatis... Bara ni förstår hur jag skrattade och hur förklaringen blev till dottern efter detta.

Jag gjorde en undersökning om vilka pizzerior som gjorde glutenfria pizzor. Ett ställe svarade ”Ja det gör vi”. Min nästa fråga var vilken sorts glutenfritt mjöl de använde. ”Vetemjöl” blev svaret. 🤪

Jag ringde en pizzeria för att fråga om de hade glutenfri pizza. Svaret blev: - han har gått hem 😄

”Har ni ingen glutenfri mat alls?”

”Du kan ju äta lasagnen!”

”Men det är ju pasta...?”

”Köttfärssåsen är redd med Maizena.”

”Men det är ju pasta...?”

”Bechamelsåsen vet jag förstås inte vad den är redd med.””

Men det är ju pasta???”

”Jahaaaaa, jamenjuste!”

Jag önskar dig en riktigt trevlig, god och glad Internationell Celiakidag!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page