top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

INTERNATIONELLA CELIAKIDAGEN 2016

Uppdaterat: 18 jan. 2020


Hejsan!

Visste du att Internationella celiakidagen infaller den 16:e maj varje år för att upplysa alla om vad celiaki är?


Foto: Heera Nilva Albertoni

Visst ger bilden en härlig känsla! Det är min kusins dotter på utflykt med sina vänner och när jag såg den blev jag så glad över att jag fick lov att använda bilden här. Jag letade nämligen länge efter en bild som gav en känsla jag ville förmedla i samband med denna dagen. Helt plötsligt dök den upp mitt framför näsan på mig!

Världen över har man ett flertal olika aktiviteter i anslutning till denna dag som matdemos i matköp, eftermiddagste på caféer, mediakampanjer mm. En del har en hel veckas aktiviteter kring denna dag. Här kan du läsa om vad som sker i några av länderna just i år. Klicka här

Celiakiföreningen i England gjorde en TV-reklam förra året som de lade ut på youtube. Den gjorde de i förhoppning om att nå ut till 500 miljoner människor som kanske helt ovetandes går med sjukdomen celiaki. Här kan du läsa mer om vad de gjort och erbjuder på bl.a restauranger just i år Klicka här


Jag tänker passa på att inflika med ett inlägg som jag skrev inför denna dag 2015. Där kan du läsa om vilka svar en med diagnosen celiaki kan få på sina frågor. Både roande och skrämmande på samma gång men tyvärr fortfarande lika högaktuell. Klicka här


Tycker du att det saknas något? Det tycker i alla fall jag. Det verkar inte hända så mycket i vårt avlånga land kring denna dag....men jag kanske kan bidra med något litet denna gång i alla fall?


Har du haft oturen att uppleva de glutenfria bullarna på Pressbyrån som torra och hårda? Då kan jag informera dig att varken Fria Bröd (leverantören) eller Pressbyrån tycker att det är OK. Du ska alltså kunna få en mjuk bulle! Kanelbullen ska säljas inom ett dygn efter att den tinats upp i rumstemperatur och ska definitivt inte bli torr och hård på den tiden. Det beskedet fick jag när jag ifrågasatte instruktionerna som varje Pressbyrå (egna handlare) har fått.

Jag var nämligen inne på en av Pressbyråerna för att köpa bulle, men köpte ingen då den var hård.

Andra gången gjorde jag ett försök på en annan Pressbyrå, var den hård även där. Båda gångerna jag nämnde att den var det, fick jag till svar "men den är ju inplastad". Självklart kom min följdfråga när de hade packat upp bullarna och fick även då, båda gångerna ett besvärat svar tillbaka om att de lagts upp för 1-2 dagar sedan. Jag köpte den sistnämnda bullen ändå, bara för att se om min misstanke var rätt...och det kan jag lugnt säga att den var. Det är tur att man enligt vett och etikett får doppa torrt bröd i kaffet ;) Fast så ska det naturligtvis inte vara. Så om de säger samma sak till er, vet ni i alla fall vad som gäller.

OBS! Den får inte micras enligt Fria Bröd, så Pressbyråerna har fått till sig att tina de i rumstemperatur.

Ha det gott så länge!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page