top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

Nu uppmärksammar vi celiaki hela veckan lång - CELIAKIVECKAN 2025

  • för 18 timmar sedan
  • 3 min läsning

Under en hel vecka mellan 12-18 maj uppmärksammar vi celiaki med ett digitalt och fysiskt event. Här kommer förbund, föreningar, företag och influencers mfl att ge dig del av erbjudanden, tävlingar, aktiviteter, recept, kunskap, medlemsträffar mm.


Celiaki är inte en trend. Det är en autoimmun sjukdom som felaktigt kallas glutenintolerans/glutenallergi i folkmun.


En grön rosett med en vit blomma med texten Celiaki är inte en trend, det är en autoimmun sjukdom
Klicka på bilden för att komma till eventet på Facebook

EVENT PÅ FACEBOOK OCH INSTAGRAM


När är detta?

Det är den 12-18 maj och själva Internationella celiakidagen är den 16/5.


Var kan jag hitta eventet?

Du kan hitta eventet både på Facebook och Instagram men i olika former.


Instagram

På Instagram kan du hitta till alla aktuella inlägg under dessa hashtaggar i år:

Vi skriver 25 för att du lättare ska kunna hitta till dem aktuella inläggen.


Facebook

Vi kör på ett event som tidigare år. Klicka på bilden eller via länken till eventet och se till att du får aviseringar när nya inlägg kommer, så du inte missar något!


Så här gör du för att få aviseringar:


  • På dator: Klicka på de tre prickarna längst upp till höger när du är inne i eventet och välj sen”aviseringsinställningar”. Där klickar du i vilka aviseringar du vill få.


  • På mobil: Klicka på fliken ”om” när du är inne i eventet och scrolla ner. Klicka sen på ”Följ evenemang”.


Inläggen kommer att visas under fliken "diskussioner".


Har du inte ett Facebook-konto?

Klicka in dig på eventet via länken eller bilden, så kan du också ta del.


Hjälp mig gärna att dela eventet vidare så fler får ta del av denna händelse!


Notera, att ingen kan äga en hashtagg, så jag kan inte ansvara för allas inlägg och vad de erbjuder. Det gäller även det som publiceras i eventet på Facebook där alla gör sina egna inlägg, men självklart kollar jag de innan de godkänns för publicering.


HJÄLP OSS ATT SPRIDA INFORMATION OM CELIAKI


Haka gärna på så vi blir fler som sprider information om celiaki! Det kan vara om dig eller något annat du vill dela med dig av. Vill du dela bilden på rosetten som du ser på bilden i inlägget? Skicka mig ett meddelande på Facebook eller Instagram så skickar jag över den till dig.


Här kommer några tips att tänka på:


Instagram:

Kom ihåg att ha ett öppet konto på Instagram så alla kan se ditt inlägg och lägg till hashtaggarna som du ser här ovanför.


Facebook:

Tänk på att redigera din målgrupp till offentligt när du gör ditt inlägg och lägg till hashtaggarna som du ser här ovanför.


Till företagare, bloggare, föreningar mfl

Vill ni vara med i mitt event på Facebook? Skicka ett mejl till mig, så löser vi det!


GLUTENFRI GUIDE

Missa inte min glutenfria guide till glutenfri kost, glutenfria produkter och celiaki, där jag samlat över 80 tips med bra länkar.

 

KARTA MED HELT GLUTENFRIA BAGERIER OCH CAFÉER Här hittar du glutenfria caféer och bagerier i min Sverigekarta.


E-BOK MED ANEKDOTER

Det finns fortfarande mycket okunskap om vad celiaki är, så jag har samlat ihop alla anekdoter jag fått in från celiakister i en e-bok. Här kan du läsa allt från roliga, tokiga och otroliga berättelser! Jag har lagt till lite fakta under vissa anekdoter också, ifall du är nydiagnostiserad eller vill tipsa om e-boken till någon som inte är insatt.


Klicka på länken för att ladda ner min kostnadsfria e-bok i pdf-format


HUR DET HELA BÖRJADE

Nyfiken på hur det hela började?

Här kan du läsa om de tidigare åren då vi uppmärksammade internationella celiakidagen 



Jag önskar dig en riktigt trevlig vecka med mycket uppmärksamhet!



Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

  • Facebook - Grey Circle
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • LinkedIn
bottom of page