LETAR DU EFTER GLUTENFRIA LIFEHACKS? - Här kan du hitta fantastiska glutenfria tips!
Kan man få nog av life hacks? Nej, då! Att laga glutenfri mat och baka glutenfritt kan vara trixigt ibland och då kan sådana här tips vara uppskattade. Så här kommer många matnyttiga life hacks från gruppmedlemmar i Facebookgrupper och mig. Det är allt från panering till redning, bakning och snabbfika…och mycket mer!
PANERING | Tips från |
Ha i lite glutenfritt ströbröd eller panko när du steker potatisen så får den en fin krispig yta. | Els-Mari Olofsson |
Blanda potatis med ströbröd/panko i en plastpåse först innan du steker potatisen så blir det lättare att få en jämn panering. | Virginia |
Spara smulorna längst ner i chipspåsen till pytt-i-pannan! Banka lite till på påsen och strö över efter halva tiden av stekningen så får du det där skönt knapriga. | Görel Robsarve Malmros |
Krossade chips (med valfri smak) som panering på kyckling. | Emma Fransson |
Änglamarks cornflakes är glutenfria och kostar en bråkdel av de som marknadsförs som glutenfria. Dessa finkrossar jag och använder som planering till fisk, schnitzel, friterat och som "topping" på gratänger och ugnsbakad svamp. | Emma-Sofi Modigh |
Panera vanliga köttfärsbiffar i Panko, de blir så frasiga då. Ibland har jag i grovhackade bönor i färsen. Bönorna syns inte när biffarna är panerad i Panko. | Hanna Kihlgren |
REDNING | |
Ta lite från ditt glutenfria pastavatten (strax innan pastan kokat klart) och lägg i såsen. Då får du en tjockare sås utan att hålla på med redning. | Felicia Krantz-Strand |
Jag använder maizena för all redning. Är lat så använder snabbredningen. Men det finns även ren majsstärkelse om man vill göra klassisk botten- eller toppredning. | Patrik Q Martinson |
Häll i glutenfritt ströbröd i köttfärssåsen och rör om så tjocknar såsen. | Virginia |
KÖTTBULLAR/BIFFAR/LIMPA | |
Använd kall kokt pressad potatis, istället för gf ströbröd när du gör köttfärsbiffar och köttfärslimpa. | Eva Ekskog |
Byt ut ströbrödet i köttbullarna mot havregryn och lite potatismjöl. | Karin K Westerberg |
Jag har pofiber i färssmet, blandar ganska lös smet, har i den sist och låter den stå nån minut innan jag formar smeten. Fantastiskt framförallt till kycklingfärs! | Emma-Sofi Modigh |
BAKFORMAR/UNDERLÄGG | |
Spola plåtpappret och krama ur och det följer kak- och brödformar fint. Då behöver man inte smörja några formar, utan bara lyfta upp brödet/kakan när den är klar. | Bodil Ramshage |
Papperformarna som du gräddar muffins i kan bli flottiga under gräddningen. Häll först i lite okokta risgryn i botten på muffinsblecket innan du lägger i pappersformarna. Då håller pappersformarna sig torra under gräddningen. | Virginia |
Om muffinsformarna inte blir fina efter gräddning så kan man lägga muffinsarna i nya fräscha formar inför serveringen (då ligger de i två formar). | Virginia |
Baka på ett bakunderlag av silikon så fastnar inte degen lika lätt. | Virginia |
BAKA/KNÅDA | |
Hantera degar med blöta händer (vatten eller olja) istället för mjölade händer. | Karin K Westerberg |
Jäs och knåda pizzadegen i plastpåse och spritsa ut på bakplåtspapper. Sen häller du över mer mix och trycker ut den med händer utan att det kladdar. | Virginia |
SAFTIGA OCH LUFTIGA BAKVERK | |
Baka bröd i muffinsplåt och ha smeten riktigt lös - blir krispigt, fluffigt och genombakat! | Freja Anckers |
Fyll glutenfria muffins med t.ex. sylt eller smaksatt smörkräm så håller de sig saftiga längre. (De torkar ju gärna fort annars) | Ehn Ahnna |
Av kardemummabullar kan du göra en grop i bullen med hjälp av en kniv och fylla dem med Nutella, vaniljkräm eller sylt och grädde. Efter det penslar du dem med smält smör och doppar i strösocker eller kokosflingor. | Virginia |
SNABBFIKA | |
Att göra rulltårta på potatismjöl och smulpaj på havregryn är bra glutenfritt "snabbfika" som även lätt görs mjölkfritt. | Karin K Westerberg |
FYLLNING/KRYDDNING | |
Lägg russin i blöt med glögg och julkryddor och ha i ditt vanliga brödrecept för "vörtbröds känsla". | Karin K Westerberg |
Gör vaniljkrämen enligt receptet på baksidan av Kockens potatismjöl, men byt ut de 2 matskedarna potatismjöl mot 2,5 matskedar maizena/majsstärkelse. Det gör jag för att jag upplever att potatismjölet ger en något "kristallartad" karaktär, vilket man slipper med majsstärkelsen. | Åsa Boman |
Saknar du något tips i listan?
Skriv gärna en kommentar här nedan om du också har tips du vill dela med dig av så fyller jag på efterhand. Meddela mig om du vill vara anonym.
Kika här också!
Det finns nämligen fler life hacks som jag delat med mig av här på bloggen. T.ex hur man lyckas med glutenfria hallongrottor och vad du kan hitta på för något gott inför och under din glutenfria semester.
Sist men inte minst vill jag tacka er alla som delar med er av era värdefulla tips!
コメント