top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

LETAR DU EFTER GLUTENFRIA LIFEHACKS? - Här kan du hitta fantastiska glutenfria tips!

Kan man få nog av life hacks? Nej, då! Att laga glutenfri mat och baka glutenfritt kan vara trixigt ibland och då kan sådana här tips vara uppskattade. Så här kommer många matnyttiga life hacks från gruppmedlemmar i Facebookgrupper och mig. Det är allt från panering till redning, bakning och snabbfika…och mycket mer!


Bild från Wix - familjen lagar mat
Glutenfria lifehacks

PANERING

Tips från

​Ha i lite glutenfritt ströbröd eller panko när du steker potatisen så får den en fin krispig yta.

Els-Mari Olofsson

​Blanda potatis med ströbröd/panko i en plastpåse först innan du steker potatisen så blir det lättare att få en jämn panering.

​Virginia

​Spara smulorna längst ner i chipspåsen till pytt-i-pannan! Banka lite till på påsen och strö över efter halva tiden av stekningen så får du det där skönt knapriga.

Görel Robsarve Malmros

​Krossade chips (med valfri smak) som panering på kyckling.

​Emma Fransson

​Änglamarks cornflakes är glutenfria och kostar en bråkdel av de som marknadsförs som glutenfria. Dessa finkrossar jag och använder som planering till fisk, schnitzel, friterat och som "topping" på gratänger och ugnsbakad svamp.

​Emma-Sofi Modigh

Panera vanliga köttfärsbiffar i Panko, de blir så frasiga då. Ibland har jag i grovhackade bönor i färsen. Bönorna syns inte när biffarna är panerad i Panko.

Hanna Kihlgren

REDNING

​Ta lite från ditt glutenfria pastavatten (strax innan pastan kokat klart) och lägg i såsen. Då får du en tjockare sås utan att hålla på med redning.

​Felicia Krantz-Strand

​Jag använder maizena för all redning. Är lat så använder snabbredningen. Men det finns även ren majsstärkelse om man vill göra klassisk botten- eller toppredning.

​Patrik Q Martinson

​Häll i glutenfritt ströbröd i köttfärssåsen och rör om så tjocknar såsen.

​Virginia

KÖTTBULLAR/BIFFAR/LIMPA

​Använd kall kokt pressad potatis, istället för gf ströbröd när du gör köttfärsbiffar och köttfärslimpa.

​Eva Ekskog

​Byt ut ströbrödet i köttbullarna mot havregryn och lite potatismjöl.

Karin K Westerberg

​Jag har pofiber i färssmet, blandar ganska lös smet, har i den sist och låter den stå nån minut innan jag formar smeten. Fantastiskt framförallt till kycklingfärs!

​Emma-Sofi Modigh

BAKFORMAR/UNDERLÄGG

​Spola plåtpappret och krama ur och det följer kak- och brödformar fint. Då behöver man inte smörja några formar, utan bara lyfta upp brödet/kakan när den är klar.

​Bodil Ramshage

​Papperformarna som du gräddar muffins i kan bli flottiga under gräddningen. Häll först i lite okokta risgryn i botten på muffinsblecket innan du lägger i pappersformarna. Då håller pappersformarna sig torra under gräddningen.

Virginia

​​Om muffinsformarna inte blir fina efter gräddning så kan man lägga muffinsarna i nya fräscha formar inför serveringen (då ligger de i två formar).

Virginia

Baka på ett bakunderlag av silikon så fastnar inte degen lika lätt.

Virginia

BAKA/KNÅDA

​Hantera degar med blöta händer (vatten eller olja) istället för mjölade händer.

​Karin K Westerberg

​Jäs och knåda pizzadegen i plastpåse och spritsa ut på bakplåtspapper. Sen häller du över mer mix och trycker ut den med händer utan att det kladdar.

Virginia

SAFTIGA OCH LUFTIGA BAKVERK

​Baka bröd i muffinsplåt och ha smeten riktigt lös - blir krispigt, fluffigt och genombakat!

​Freja Anckers

​Fyll glutenfria muffins med t.ex. sylt eller smaksatt smörkräm så håller de sig saftiga längre. (De torkar ju gärna fort annars)

​Ehn Ahnna

Av kardemummabullar kan du göra en grop i bullen med hjälp av en kniv och fylla dem med Nutella, vaniljkräm eller sylt och grädde. Efter det penslar du dem med smält smör och doppar i strösocker eller kokosflingor.

Virginia

SNABBFIKA

​Att göra rulltårta på potatismjöl och smulpaj på havregryn är bra glutenfritt "snabbfika" som även lätt görs mjölkfritt.

​Karin K Westerberg

FYLLNING/KRYDDNING

​Lägg russin i blöt med glögg och julkryddor och ha i ditt vanliga brödrecept för "vörtbröds känsla".

​Karin K Westerberg

​Gör vaniljkrämen enligt receptet på baksidan av Kockens potatismjöl, men byt ut de 2 matskedarna potatismjöl mot 2,5 matskedar maizena/majsstärkelse. Det gör jag för att jag upplever att potatismjölet ger en något "kristallartad" karaktär, vilket man slipper med majsstärkelsen.

Åsa Boman


Saknar du något tips i listan?

Skriv gärna en kommentar här nedan om du också har tips du vill dela med dig av så fyller jag på efterhand. Meddela mig om du vill vara anonym.



Kika här också!

Det finns nämligen fler life hacks som jag delat med mig av här på bloggen. T.ex hur man lyckas med glutenfria hallongrottor och vad du kan hitta på för något gott inför och under din glutenfria semester.



Sist men inte minst vill jag tacka er alla som delar med er av era värdefulla tips!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var inte en lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta.

Jag började utveckla recept som även barn kunde vara med i köket och baka för det var helt hopplöst att hitta färdiga recept med dem kriterierna. Mina systerbarn ville ju baka tillsammans med mig. 

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man bakar och smakar, samt att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten utan att bli torra.

Jag bakar helst inte med tillsatt fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl om jag kan undvika det. Jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvampar och ingredienser som ger bismaker. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och en aning äppelcidervinäger. Jag använder mig oftast av färdiga olika slags mjölmixer också men det är mest för att det är behändigt.


Eftersom vi har en hel del allergier inom släkten så brukar jag ta fram recept utan mjölkprotein, nötter och mandel också. De flesta mjölkfria recepten kan du ersätta med mjölkprodukter om du vill. Ibland bakar jag med vetestärkelse och ibland utan. 

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning genom att resa runt och tipsa om glutenfritt utbud. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen att jobba på Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetande ordförande och projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Jag tog mig även vidare till finalen inför uttagningen för Hela Sverige bakar när jag bodde Stockholm. En dag kanske det dyker upp något annat spännande som jag vill haka på men just nu är jag rätt nöjd med att bara utveckla recept i mitt kök här hemma i Göteborg och bjuda släkt, vänner och kollegor på gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

  • Facebook - Grey Circle
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • LinkedIn
bottom of page