top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

15 TIPS PÅ HUR DU LYCKAS MED GLUTENFRIA HALLONGROTTOR

Uppdaterat: 8 apr. 2021

Brukar du misslyckas med hallongrottor? Jag ser ofta bilder på hallongrottor som sjunkit ihop och förtvivlade frågor om vad man har gjort för fel. Så jag tänkte dela med mig tips som hjälper dig att få dem där perfekta hallongrottorna.Vad har jag gjort för fel?


Att baka glutenfria småkakor och hallongrottor skiljer sig egentligen inte så mycket åt mot kakor bakade med gluten. Det hänger självklart på receptet men det finns även andra saker som spelar in. Så läs gärna igenom tipsen nedan innan du bakar efter ett recept på småkakor eller hallongrottor eller inte förstår varför du misslyckats. Det kanske inte alls beror på receptet?Tips och trix på hur du får perfekta hallongrottor

 • Använd mjölmixen som står i receptet. Alla glutenfria mjölmixer fungerar nämligen olika eftersom de innehåller olika stärkelser/mjöler och förtjockningsmedel. Fråga receptkreatören om du är osäker på vilken mjölmix de använder.

 • Testa degens konsistens genom att forma en liten boll (ca 2,5 cm i diameter) i din hand och tryck en liten grop med din minsta fingertopp för att se att det inte bildas några sprickor. Om det bildas sprickor är degen för torr. Tillsätt isåfall ca 1-2 tsk (1 tsk åt gången) rumsvarmt smör och knåda degen smidig igen. 

 • Om degen har blivit för smetig av för lång tids knådning eller pga att det är för varmt i köket så kan man lägga den i kylen i ca 30 minuter innan test. Täck isåfall över bunken med tillhörande lock eller linda in den i plastfolie.

 • Gör groparna i bollarna medans du håller dem i kupad hand istället för att göra dem när bollarna ligger i formarna. Då är det lättare att behålla formen på bollarna.

 • Lägg alltid kakorna som ska gräddas på en sval plåt.

 • Köket bör också vara svalt så degen mår bra. Annars får du ta hjälp av kylan i kylskåpet oftare.

 • Välj en tjock sylt eller marmelad.

 • Spritsa ner sylten/marmeladen i groparna så slipper du fippla med skedar. Du kan spritsa med hjälp av en vanlig 1-2 liters plastpåse. Klipp upp ett litet hål i ena hörnet.

 • Provbaka alltid en kaka först för att se om kakan håller formen eller sjunker ihop. Gropen i mitten ska sjunka ihop när den är färdiggräddad men ibland kan hela kakan sjunka ihop.

 • Om hela kakan sjunker ihop beror det oftast på att degen antingen är för varm eller har för lite mjöl i sig. Börja med att lägga den kallt i kylen i ca 20 min och gör ett nytt försök innan du ev knådar i mer mjöl.

 • Tänk på att grädda första provkakan någon minut mindre eftersom värmen kommer åt kakan bättre när den inte är omringad av fler kakor.

 • Placera helst ut max 20 hallongrottor på plåten, så värmen kommer åt bra emellan hallongrottorna också.

 • Låt aldrig kakorna stå kvar på den varma plåten för då fortsätter de att gräddas.

 • Använd en tunn stekspade eller osthyvel i metall så går det lättare att lyfta bort dem från plåten utan att de går sönder. De är sköra när dem är varma. Har du en ugnsplåt som har en låg kant kan du stjälpa av dem försiktigt på svalt underlag.

 • Är du osäker på din ugnsvärme? Det finns ugnstermometer att köpa som man kan ställa i ugnen. Har du en ny ugn kan det ta ett tag innan du bakat in den (ojämn ugnsvärme i början). Har du en gammal ugn kan termostaten leka dig ett spratt innan den går sönder (ojämn ugnsvärme). Man brukar även säga att alla ugnar är olika, vilket jag själv upplevt när jag bakar hos andra. Så en ugnstermometer är nästan ett måste, i alla fall innan man lär känna sin ugn.

Har du också något tips? Skriv i kommentarsfältet och berätta!Recept


Sist men inte minst behöver man ett bra och välbeprövat recept på glutenfria hallongrottor


Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page