top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

BAKA BÄSTA GLUTENFRIA HALLONGROTTORNA

Uppdaterat: 4 juli


GF, NGF*, LF,, MF, NF, ÄF

Vem kan säga nej till en klassiker på kakfatet? De här glutenfria hallongrottorna smular inte men smälter i munnen och smakar ljuvligt. Du vet så där gott så att man inte kan låta bli att blunda när man tar första tuggan.


glutenfria hallongrottor i formar på ett fat
Glutenfria hallongrottor med marsan

Ta mig direkt till:
Recept på glutenfria hallongrottor med marsan

Det här är ett recept på glutenfria hallongrottor som är bakade med Marsan och pofiber, både för konsistensens och smakens skull. När jag tog fram receptet runt 2010, några år innan jag öppnade min bakblogg, så valde jag att baka med Finax mjölmix. Om du vill prova med annan mjölmix, så hittar du feedback från andra nedan.RECEPT

Jag använder Finax mjölmix

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.

Feeback från andra om andra mjölmixer


 • Semper* finmix fungerar bra. Mixen är fri från mjölk och vete (kan dock finnas spår av dessa ämnen). Tänk på att byta ut smöret om du inte tål laktos eller mjölkprotein. Ekströms kokbara marsanpulver är både laktos- och mjölkproteinfritt (kan dock finnas spår av dessa ämnen).

 • Lailas gula* mix fungerar, men blir inte lika höga och lite knastriga. Mixen är fri från mjölk och vete. Tänk på att byta ut smöret om du inte tål laktos eller mjölkprotein. Ekströms kallrörda marsanpulver är laktosfritt och det kokbara marsanpulvret är både laktos- och mjölkproteinfritt (kan dock finnas spår av dessa ämnen i pulvret).

 • Lailas blå fungerar inte! De sjunker ihop och blir knäckiga.

 • Istället för Pofiber kan man ta 1 msk fiberhusk

 • Finax nya mjölmix (med havre) fungerar bra. Ta ca 0,5 dl mindre mix.


Grädda i 175°C i ca 8-12 minuter

Det blir ca 70 små kakor av den här satsen.

Vill du bara ha ca 35 små kakor, tar du hälften av alla ingredienser nedan.


Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

250 g rumsvarmt smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt margarin).

1,5 dl socker

5,5 - 6 dl Finax röda mjölmix. Ta ca 5 - 5,5 dl mix om du använder den nya mixen utan mjölk.

1,5 tsk bakpulver

3,5 msk pofiber

1 dl marsanpulver (kok eftersom den kallrörda kan innehålla spår av gluten efter flytt till annan fabrik).

Fyllning

Hallonmarmelad eller fast hallonsylt

Tillbehör

Små pappersformar ämnade för hallongrottor


Förbered

 1. Ta fram smöret så det blir rumsvarmt


Blanda till degen

 1. Häll bakpulver, pofiber och marsanpulver och i en bunke och blanda väl.

 2. Lägg rumsvarmt smör och socker i en annan större bunke och rör poröst.

 3. Tillsätt sedan de torra ingredienserna ovan, till den större bunken och blanda väl.

 4. Därefter häller du i 4 dl mjölmix och arbetar samman till en deg (degen blir lättare att hantera om du sparar ca 2 dl av mjölmixen). När du sen knådat degen smidig, tillsätter du resterande mjölmix lite åt gången och knådar smidigt mellan varven.

 5. Testa degens konsistens genom att forma en liten boll (ca 2,5 cm i diameter) i din hand och tryck en liten grop med din minsta fingertopp för att se att det inte bildas några sprickor.

  1. Om det bildas sprickor är degen för torr. Tillsätt isåfall ca 1-2 tsk (1 tsk åt gången) rumsvarmt smör och knåda degen smidig igen.

  2. Om degen istället har blivit för smetig av för lång tids knådning eller pga att det är för varmt i köket, kan man lägga den i kylen i ca 30 minuter innan test. Täck isåfall över bunken med tillhörande lock eller plastfolie.

 6. När du är nöjd med degen, lägger du den i en bunke med tillhörande lock eller plastfolie.

 7. Låt den vila i kylen i ca 30 minuter.

Provbaka

Jag provbakar alltid en kaka först så jag slipper misslyckas med en hel plåt


 1. Sätt ugnen på 175 grader

 2. Gör en liten rund boll (ca 2,5 cm i diameter) och lägg den i en liten pappersform som är ämnad för hallongrotta.

 3. Gör en liten fördjupning i bollen.

 4. Klicka i hallonmarmelad eller fast hallonsylt med hjälp av en tesked. Alternativt spritsar du i sylten.

 5. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. Låt svalna helt innan du provsmakar.

Tips!

Om kakan blir för smulig och knastrig, kan du ha haft den i ugnen för länge eller så har mängden av mjölmix varit för liten. Provbaka igen i färre minuter och se om den fortfarande blir smulig och knastrig. Isåfall kan du ta i lite mer mjölmix. 1-2 msk bör räcka.


Baka

När du är nöjd med provkakan, gör du som ovan igen. Formarna kan ligga ganska tätt intill varandra på bakplåtarna. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. Låt svalna.


Servering/förvaring

Kakorna kan ligga framme på kakfatet lika länge som de som är bakade på vetemjöl.

De klarar sig i kakburk med lock i ca 1-2 dagar om du inte har tillgång till frys. De klarar sig självklart längre men jag tycker att småkakor rent allmänt kan få en lite instängd smak om de försvaras i burk för länge. I alla fall kakor som är hembakade.


Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!


1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Hej! Har testbakat och förstår inte hur jag ska få ut 70 kakor av denna deg om varje boll ska vara 2,5 cm. Testmätte bollarna och fick ca 30 kakor. Vad har jag gjort för fel?

Like

Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page