Sök
 • Virginia Küst

BAKA BÄSTA GLUTENFRIA HALLONGROTTORNA

Uppdaterad: apr 7


GF, NGF*, LF*, MF*, NF, ÄF

Vem kan säga nej till en klassiker på kakfatet? De här smular inte sönder men smälter i munnen och smakar ljuvligt gott. Du vet så där gott så att man inte kan låta bli att blunda när man tar första tuggan.


Ta mig direkt till:


Recept

Ingredienser

Servering/FörvaringHallongrottor med marsan


De här hallongrottorna är bakade med Marsan och pofiber, både för konsistensens och smakens skull. När jag tog fram receptet runt 2010, några år innan jag öppnade min bakblogg, så valde jag att baka med Finax mjölmix. Om du vill prova med annan mjölmix, så hittar du feedback från andra nedan.15 tips på hur du lyckas med glutenfria hallongrottor


Jag har skrivit några tips i receptet men du kan hitta många fler som jag samlat ett separat blogginlägg. Där har jag samlat uppåt 15 tips på hur du får perfekta hallongrottor!RECEPT

Jag använder Finax mjölmix

​Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat.


Fri från:

 • Gluten (mixen innehåller vetestärkelse)

Jag har fått feedback på andra mjölmixer

 • Semper* finmix fungerar bra. Mixen är fri från mjölk och vete (kan dock finnas spår av dessa ämnen). Tänk på att byta ut smöret om du inte tål laktos eller mjölkprotein. Ekströms kallrörda marsanpulver är laktosfritt och det kokbara marsanpulvret är både laktos- och mjölkproteinfritt (kan dock finnas spår av dessa ämnen).

 • Lailas gula* mix fungerar, men blir inte lika höga och lite knastriga. Mixen är fri från mjölk och vete. Tänk på att byta ut smöret om du inte tål laktos eller mjölkprotein. Ekströms kallrörda marsanpulver är laktosfritt och det kokbara marsanpulvret är både laktos- och mjölkproteinfritt (kan dock finnas spår av dessa ämnen i pulvret).

 • Lailas blå fungerar inte! De sjunker ihop och blir knäckiga.

 • Istället för Pofiber kan man ta 1 msk fiberhusk


Grädda i 175°C i ca 8-12 minuter

Det blir ca 70 små kakor av den här satsen.

Vill du bara ha ca 35 små kakor, tar du hälften av alla ingredienser nedan.


Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna.

250 g rumsvarmt smör

1,5 dl socker

5,5 - 6 dl Finax mjölmix (den röda)

1,5 tsk bakpulver

3,5 msk pofiber

1 dl marsanpulver (kallrörd, men funkar även med den kokbara)

Fyllning

Hallonmarmelad eller fast hallonsylt

Tillbehör

Små pappersformar ämnade för hallongrottor


Förbered

 1. Ta fram smöret så det blir rumsvarmt


Blanda till degen

 1. Häll bakpulver, pofiber och marsanpulver och i en bunke och blanda väl.

 2. Lägg rumsvarmt smör och socker i en annan större bunke och rör poröst.

 3. Tillsätt sedan de torra ingredienserna ovan, till den större bunken och blanda väl.

 4. Därefter häller du i 4 dl mjölmix och arbetar samman till en deg (degen blir lättare att hantera om du sparar ca 2 dl av mjölmixen). När du sen knådat degen smidig, tillsätter du resterande mjölmix lite åt gången och knådar smidigt mellan varven.

 5. Testa degens konsistens genom att forma en liten boll (ca 2,5 cm i diameter) i din hand och tryck en liten grop med din minsta fingertopp för att se att det inte bildas några sprickor.

 6. Om det bildas sprickor är degen för torr. Tillsätt isåfall ca 1-2 tsk (1 tsk åt gången) rumsvarmt smör och knåda degen smidig igen.

 7. Om degen istället har blivit för smetig av för lång tids knådning eller pga att det är för varmt i köket, kan man lägga den i kylen i ca 30 minuter innan test. Täck isåfall över bunken med tillhörande lock eller plastfolie.

 8. När du är nöjd med degen, lägger du den i en bunke med tillhörande lock eller plastfolie.

 9. Låt den vila i kylen i ca 30 minuter.

Provbaka

Jag provbakar alltid en kaka först så jag slipper misslyckas med en hel plåt


 1. Sätt ugnen på 175 grader

 2. Gör en liten rund boll (ca 2,5 cm i diameter) och lägg den i en liten pappersform som är ämnad för hallongrotta.

 3. Gör en liten fördjupning i bollen.

 4. Klicka i hallonmarmelad eller fast hallonsylt med hjälp av en tesked. Alternativt spritsar du i sylten.

 5. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. Låt svalna helt innan du provsmakar.

Tips!

Om kakan blir för smulig och knastrig, kan du ha haft den i ugnen för länge eller så har mängden av mjölmix varit för liten. Provbaka igen i färre minuter och se om den fortfarande blir smulig och knastrig. Isåfall kan du ta i lite mer mjölmix. 1-2 msk bör räcka.


Baka

När du är nöjd med provkakan, gör du som ovan igen. Formarna kan ligga ganska tätt intill varandra på bakplåtarna. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. Låt svalna.


Servering/förvaring

Kakorna kan ligga framme på kakfatet lika länge som de som är bakade på vetemjöl.

De klarar sig i kakburk med lock i ca 1-2 dagar om du inte har tillgång till frys. De klarar sig självklart längre men jag tycker att småkakor rent allmänt kan få en lite instängd smak om de försvaras i burk för länge. I alla fall kakor som är hembakade.Missa inte att följa mig på Instagram eller Facebook där jag heter @kustenarklar!

Tagga mig gärna också om du lägger ut en bild på dina bakverk som du bakat efter mitt recept. Det är så roligt att se!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Välkommen till min glutenfria blogg!

Mitt namn är Virginia Küst och jag bor i Göteborg.

 

Här delar jag med mig av mina glutenfria recept, resor, life hacks, kartor med gluten-fritt utbud, bra länkar, husmorstips till dig som råkat få i dig gluten och mycket annat som kan underlätta för dig som har celiaki.

Jag har sedan barnsben älskat att baka och experimentera fram nya recept, men det var först när min systerdotter fick celiaki som mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till nytta. Senare upptäckte jag att även jag behövde utesluta gluten.

Det var en helt ny värld som öppnade sig och övergick till ett brinnande intresse att hjälpa andra i samma situation.

Jag är en glutendetektiv på ständig spaning, så skicka mig gärna ett meddelande om det är något mer du vill att jag tar upp här på sidan.

KONTAKT

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

 

 

 

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.

 

 

 

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

 • Facebook - Grey Circle
 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Blogger - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

Någon länk som inte fungerar? Hör gärna av dig och berätta vilken länk det gäller, så jag kan hålla sidan up to date. Klicka här 

© Copyright

© 2013 by Virginia Küst.  All Rights Reserved.