top of page

GLUTENFRITT  BLOGGINLÄGG

BAKA LÄSKIGT GODA GLUTENFRIA HÄXFINGRAR PÅ HALLOWEEN

Uppdaterat: 30 okt. 2022


GF, LF, MF*, ÄF, NF


Så lätta och roliga att baka och dessutom riktigt läskigt goda att äta. Det finns bilder i receptet som beskriver hur man gör häxfingrar av degen.


Dessa är otroligt lätta och roliga att göra!

Sandra Carrwik har provbakat mitt recept med sina barn på 12 och 9 år. Så här skriver hon:

Bra deg både att göra och jobba med. Barnen gjorde det mesta, jag fick jobba ihop den det allra sista. Sen var det en lååååång kvart att vänta på att få baka ut dem.
Barnen la en servett över fatet och det blev en härlig reaktion när de lyfte på den när vi bjöd mina föräldrar på fika! Smakade gott gjorde de oxå, tyckte alla! Fin brytning med kanelsmaken. Det blir definitivt bakat en gång till, till Halloween!

Denna gången kan de välja på fler smaker, för nu har jag provat fram kakorna även med choklad- och vaniljsmak ;)

Jag använder Miw Wells ljusa basmjöl (gluten- och laktosfri)*

Tänk på att andra mjölmixer kan ge ett annat resultat!

Grädda i 175°C i ca 15 min

Det blir ca 12 fingrar av en sats

Ingredienser

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna ifall innehållet ändrats!

50 g margarin (alternativt mjölkfritt margarin)

1 dl MixWells ljusa basmix (gluten- och laktosfri) - 50 gram. Inte 65 gram som det står på påsen.

1 dl potatismjöl - 75 gram

1 msk bovetemjöl

2 msk socker

Någon av smaksättningarna nedan:

0,5 msk kanel

0,5 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

Garnering

Kakao

Vaniljsocker

Kokosflarn, mandel eller pumpakärnor

Karamellfärg

Tillbehör

Penslar

Bordskniv

Underlägg av silikon eller bakplåtspapper men funkar även med andra underlag

Bakplåtspapper på plåt

Blanda till degen

 1. Häll upp alla torra ingredienser i en bunke och blanda allt väl med exempelvis handvisp

 2. Väg gärna margarinet och skär upp i kuber

 3. Lägg margarinet i bunken med de torra ingredienserna

 4. Nyp ihop det kalla margarinet med de torra ingredienserna tills det blir en grynig massa och knåda sedan snabbt ihop till en deg.

 5. Låt stå i rumstemperatur i ca 15 min innan du börjar forma kakorna

Förbered

 1. Sätt ugnen på 175°C.

 2. Ta fram naglar och en bordkniv samt ett underlag att jobba på

Baka

Gör först ett finger som du kan provbaka innan du bakar alla fingrarna.

 1. Ta en liten bit av degen och rulla ut till en längd smal som ett lillfinger eftersom kakorna jäser lite i ugnen

 2. Rulla fram knogar genom att hålla två fingrar över fingret och rulla samtidigt som du trycker lätt.

 3. Stoppa i nageln (kokosflarn, mandeln eller pumpakärnan) i nagelbandet

 4. Pressa ner nagelbandet lite så att nageln vilar på fingertoppen

 5. Gör skåror i knogarna med bordskniven

 6. Rulla eventuellt små vårtor av degen och tryck fast.

 7. Grädda i 175°C varm ugn i mitten av ugnen i ca 15 minuter

 8. Ta ut plåten och stjälp upp bakplåtspapperet med fingrarna försiktigt på plan yta

 9. Låt de svalna helt innan du börjar måla dem

Bildtips på hur man kan baka ut fingrarna


Degen är rolig och lätt att baka med


Dekorera

 1. Sandras son kom på idén med att rulla små vårtor av degen och sätta fast på fingrarna.

 2. Om du bara gör en sorts deg, kan du måla vårtorna med karamellfärg efter att du bakat fingrarna. Han målade sina gröna ;)

 3. Måla blod med karamellfärg och smuts med kakao på de ljusa fingrar eller damm med vaniljsocker på de mörka fingrarna

 4. Om du vill ha levrat blod på fingrarna, kan du först måla med karamellfärg och sen pensla på rätt tjockt med kakao

 5. Vill du använda geléfärg eller hallonsylt, tar du det precis innan servering så kakorna inte blir mjuka


Förvara

De håller sig i kakburk av plåt i ett par dagar och går utmärkt att frysa in.
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Välkommen till min glutenfria blogg!

 

Här hittar du mina:

Virginia Küst

 

OM MIG

 

Jag har sedan barnsben älskat att baka och fått lov att utveckla mig och experimentera mig fram till nya recept på egen hand. På den tiden var det med gluten och jag ville så gärna gå en konditorutbildning. Den tanken fick jag tyvärr slå ifrån mig eftersom jag hade eksem och de sade att chansen var stor att jag skulle bli sämre. Så jag fortsatte mina experiment och tränade på mina färdigheter på hemmaplan istället.

 

Det var först när jag blev äldre som en helt ny värld öppnade sig. Min systerdotter fick nämligen celiaki och senare upptäckte jag att även jag behövde gå över till glutenfritt. Det var ingen lätt match men det var då jag upptäckte att mitt driv och nyfikenhet verkligen kom till någon nytta.

Det var helt hopplöst att hitta recept så att mina systerbarn kunde få baka tillsammans med mig. Så jag experimenterade mycket och lyckades till slut ta fram ett flertal recept som de ville baka.

Mina nyckelord som jag fortfarande håller fast vid är att man ska känna igen sig när man när man helt plötsligt behöver baka glutenfritt istället för med gluten, att man ska få behålla smaken och konsistensen och att bakverken ska kunna ligga framme på kakfatet lika länge som bakverk med gluten, utan att de blir torra.

Jag undviker helst att tillsätta fiberhusk, xantan eller guarnkärnmjöl eftersom jag har svårt för konsistenser som påminner mig om tvättsvamp eller ger bismak. Då använder jag hellre andra ingredienser som hjälper mig att få rätt konsistens, saftighet och smak på bakverken. Det kan t.e.x vara kokt potatis och äppelcidervinäger. Oftast använder jag mig av färdiga mjölmixer för att det är behändigt och det kan vara både med och utan vetestärkelse.


Eftersom vi har intoleranser och allergier i släkten, utöver celiaki, så brukar jag även ta fram recept utan laktos, mjölkprotein, nötter och mandel. Du kan ersätta de mjölkfria recepten med vanlig mjölk.

Tidigare var jag en glutendetektiv på ständig spaning. Jag brann för frågan så mycket att jag senare tog mig an utmaningen som Arbetande ordförande på Celiakiföreningen i Stockholms län och Projektledare för Sveriges största glutenfria matmässa "Mat för livet" 2018-2019. Under 2019  sökte jag mig även till Hela Sverige bakar, där jag kom vidare till finalen inför uttagningen.

2020 flyttade jag tillbaka till Göteborg och tog uppdrag som konsult inom fordonsbranschen igen. Så nu håller jag mig mestadels till att baka och utveckla recept i mitt kök när jag får en stund över. Släkt, vänner och kollegor får självklart både provsmaka experimentbak och njuta av gofika.

KONTAKT

 

E-mail: virginia@kustenarklar.se

 

UTMÄRKELSER

År 2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare.i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.​

SCUF-gafffeln 2016

SOCIALA MEDIER

 • YouTube - Grey Circle
 • Facebook - Grey Circle
 • Instagram - Grey Circle
 • Pinterest - Grey Circle
 • LinkedIn - Grey Circle

MIN FACEBOOKGRUPP

Celiaki från kust till kust

Här träffas privatpersoner, bloggare och företagare som delar tips, recept och erbjudanden. Välkommen du också!

 • Facebook - Grey Circle
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • LinkedIn
bottom of page